Nevobo brengt samen met Kopila Upreti volleybal naar scholen in Nepal

Kopila Upreti symboliseert op bijzondere wijze de samenwerking van de Nevobo met de volleybalbond van Nepal. Zij bedacht ‘Volleyball4Life’, een project dat vanuit haar nauwelijks te bevatten levensverhaal vorm heeft gekregen. "Sinds december 2016 heb ik veel contact met haar", vertelt Peter van Tarel, manager sportontwikkeling bij de Nevobo en bij de FIVB lid van een soortgelijke commissie.

Kopila Upreti is een 38-jarige topvolleybalster uit Nepal, waar ze als meisje niet eens mocht meedoen aan een training voor deze sport. Eind 2016 verkende Peter van Tarel gedurende tien dagen het volleyballen in dit land, gelegen aan de Himalaya. "Op het wereldvolleybalcongres in november in Buenos Aires vroeg de bond van Nepal om hulp aan ons. We zaten op alfabet naast elkaar. Ik ben toen gegaan, omdat Peter Sprenger (voorzitter) noch Michel Everaert (manager) tijd had en ik het land al vrij goed kende."

Tijdens zijn verblijf ontmoette hij voor het eerst Kopila Upreti. "Het nationale kampioenschap beachvolleybal werd in Kathmandu gehouden. Zij was deelneemster en werd ook kampioen." Het bezoek van Peter van Tarel resulteerde in een plan voor drie jaar, waarbij onder meer jaarlijks een Nederlandse trainer enkele maanden trainingen en clinics op scholen zou verzorgen in Nepal.

Strijd voor vrouwenrechten

De samenwerking rendeert uitstekend. "Wij zijn in gesprek om deze met drie jaar te verlengen, waarbij we nu de focus willen verleggen van de heren naar de dames." Dat staat geheel los van 'Volleyball4Life', dat de Nevobo gescheiden heeft opgezet met Kopila Upreti na de vele gesprekken over haar roerige verleden. Als vrouw ondervond ze in haar jeugd louter tegenwerking op haar weg naar haar ultieme droom: international worden in het volleybal, overigens de door de regering erkende sport nummer 1 in Nepal. Ze mocht aanvankelijk niet naar school, zeker niet meetrainen, en vluchtte als 19-jarige naar de hoofdstad, waar ze ondanks de dominantie van de man toch haar doel bereikte en uitgroeide tot het rolmodel in de strijd tegen de ongelijke rechten van de vrouw in deze contreien.

Uit haar eigen rijke ervaring distilleerde Kopila Upreti het project ‘Volleyball4Life’. Gedurende een week bezoekt ze een school, waar ze met zo’n twintig meisjes van 12 tot 20 jaar een speciaal volleybalprogramma afwerkt. Indien de school het toestaat, zijn ook kansloze straatkinderen welkom. "We zijn net gestart", laat Peter van Tarel weten over het bewonderenswaardige initiatief. Tot nog toe maakten drie scholen kennis met de missie van Kopila Upreti, die de meisjes meer tracht bij te brengen dan volleybal. "Bewust keuzes maken. Het ontwikkelen van de persoon zelf. Durf beslissingen en risico’s te nemen." Kortom, de wijze lessen uit haar eigen leven.

"De persoon is leidend geweest, en het programma daarop volgend. Het gaat om mensen, want zij maken het verschil"

Peter van Tarel (Nevobo)

Samen met een externe organisatie wordt er in Nederland gesleuteld aan een uitgeschreven programma van ‘Volleyball4life’. Mogelijk straks ook te gebruiken in Senegal, waarmee de Nevobo in overleg is over een gelijksoortige samenwerking. Peter van Tarel: "De persoon is leidend geweest, en het programma daarop volgend. Het gaat om mensen, want zij maken het verschil." Kopila Upreti wil en hoopt haar missie op de scholen het hele jaar door te kunnen trekken. Maar dat hangt af van het beschikbare geld, waarbij de Nevobo al veel steun krijgt van twee belangrijke partners, Net4kids en het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Haar grote droom is dat er voor dit doel een eigen trainingscentrum wordt gebouwd, met onder meer twee velden."

Internationale interesse

Ook de wereldvolleybalbond, de FIVB, heeft al haar interesse in ‘Volleyball4Life’ kenbaar gemaakt. Op uitnodiging van de federatie namen Kopila Upreti en Peter van Tarel gisteren een retourtje naar Lausanne, waar het duo werd ontvangen op het hoofdkantoor. "De FIVB heeft nog niet zo’n programma, maar wil zich wel degelijk ook op sociaal gebied manifesteren", aldus Peter van Tarel, die samen met Kopila Upreti bij de FIVB uren van gedachten konden wisselen met de professionals van het development department. "Ze vinden het een geweldig initiatief. Ze geloven er ook in en gaan helpen bij de promotie." De toezegging voor financiële steun bleef nog uit, maar is de nabije toekomst zeker niet uitgesloten.

In Zwitserland kregen de commissieleden van de FIVB tevens de documentaire te zien, waarin de moeizame route van Kopila Upreti naar de top van het dames-volleybal in Nepal treffend in beeld is gebracht. De film van ruim twintig minuten vertelt een even emotioneel als soms onthutsend verhaal over een uiterst gedreven sportster, als voorbeeld voor tal van vrouwen over de hele wereld. In dat kader zal de documentaire de komende maanden op meerdere plaatsen en festivals worden vertoond. "Dat raakte ze wel", ontdekte Peter van Tarel in Lausanne.

De documentaire is nu ook hier te zien.