Artikelen

"Het gezondheidsaspect bij dopingbeleid krijgt wereldwijd meer aandacht"

Het werk van anti-dopingorganisaties is traditioneel vooral gericht op de topsport en de competitievervalsing daarbinnen. De laatste jaren heeft Herman Ram, voorzitter van de Nederlandse Dopingautoriteit, daar mondiaal een verschuiving in zien ontstaan. Het gezondheidsaspect van sporters in relatie tot doping wordt steeds belangrijker. Als docent aan de Executive MBA Sports & Health van Wagner bespreekt Ram de dilemma’s die deze ontwikkeling opleveren in zijn colleges. "Met de verbreding van de MBA naar Sports & Health is de opleiding nog dichter op mijn vakgebied gekomen."

Kunnen kansen op sportieve groei worden verzilverd met beleid?

Waarom sporten sommige mensen nu eigenlijk wel en anderen niet? Die vraag houdt beleidsmakers in de sport al langer bezig. Wie een verklaring voor sportdeelname en beweeggedrag in handen heeft zou in theorie weten aan welke knoppen gedraaid moet worden om de bevolking in beweging te krijgen. In opdracht van het ministerie van VWS werkten het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de afgelopen jaren aan het verklarend model sportdeelname. Het in september gepresenteerde eindrapport 'Kansen op sportieve groei?' geeft weliswaar geen concrete knop om aan te draaien, maar wel aanknopingspunten om beleid op te vormen.

Unieke tienjarige studie naar gezondheid van profvoetballers gaat van start

Een wetenschappelijk onderzoek over een periode van tien jaar in zeven Europese landen waarin profvoetballers zowel tijdens als na hun loopbaan worden gevolgd. Het doel: meer inzicht krijgen in de effecten op de gezondheid van het relatief korte, maar zeer intense bestaan van een actieve profvoetballer. Want hoewel een profcarrière extreem veel vraagt van het lichaam en de geest van een speler, is niet zo heel veel bekend over de langetermijngevolgen die het kan hebben. "Dit wordt een unieke studie", weet Medisch Wetenschapper dr. Vincent Gouttebarge, verbonden aan de Amsterdam UMC (locatie AMC). "We volgen voetballers tijdens, maar dus ook nadrukkelijk na hun loopbaan en dat voor een totale periode van tien jaar. Dat is uniek."

Extreemrechtse infiltratie in het voetbal werd niet door alle supporters gepikt

Het debat over racisme in de Nederlandse voetbalstadions is weer helemaal terug. In de jaren negentig is het nog grimmiger: extreemrechts probeert het voetbal te infiltreren. Stanley Menzo ontvangt zelfs een brief waarin hij niet alleen wordt beledigd, maar ook bedreigd.

Nieuwe vacatures in de sport bij: KNBSB, KNVB en NOC*NSF

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Van docent naar ondernemer in de sport

Babette Zonneveld wilde altijd al iets voor haar zelf beginnen. De eerste stap daartoe zette zij in 2012 toen ze nog docent was aan de Johan Cruyff Academy. Toen besloot ze namelijk zelf terug de collegebanken in te gaan door met de Executive MBA Sports Management van Wagner te starten. De brede kennis die zij opdeed tijdens die opleiding gaven voor haar de doorslag om een eigen onderneming gericht op het organiseren van outdoor sporttrainingen voor vrouwen op te zetten.

Een ton extra voor sporttalenten uit gezinnen die het niet kunnen betalen

Dankzij de inspanningen van Rudmer Heerema in de Tweede Kamer beschikt NOC*NSF volgend jaar over een extra potje gevuld met 100.000 euro voor de ontwikkeling van sporttalenten, van wie de ouders een inkomen op of onder het sociaal minimum hebben. "Ik ben zo blij dat dit is gelukt", glundert de initiatiefnemer, die op het Binnenhof namens de VVD de dossiers sport en onderwijs beheert. "Dit geld is bedoeld om contributie, reiskosten en materialen te kunnen bekostigen. Daardoor kunnen deze kinderen toch het maximale uit zichzelf halen en behoeven zij niet af te haken."

Jaap Wals Technisch Adviseur Badminton Nederland

Badminton Nederland heeft Jaap Wals aangesteld als Technisch Adviseur a.i. voor twee dagen in de week tot de Olympische Spelen van Tokyo 2020.

'Football Memories' en preventie van dementie

Recent werd het project Willem II Football Memories bekroond met de Denkbeeldprijs Dementiezorg 2019. Willem II Betrokken, de MVO-stichting van de bvo, introduceerde het project Football Memories vorig jaar in Nederland. De essentie van het project is dat ouderen samen voetbalherinneringen ophalen en op die manier geactiveerd worden.

De wereld van paralympisch kampioene Jolanda Paardekam

In Museum Rotterdam is momenteel de expositie Girlpower te zien over Rotterdamse sportvrouwen, onder meer over rolstoeltafeltennister Jolanda Paardekam. We spraken haar over haar enorme doorzettingsvermogen om de top te halen, in een tijd met nog weinig aandacht voor gehandicaptensport.

'Samenwerking bonden en onderwijs cruciaal bij het opleiden van trainers'

In Nederland sporten en bewegen wekelijks tien miljoen mensen. Allemaal verdienen zij een goede trainer-coach. Of het nu gaat om het 5-jarige meisje dat voor het eerst naar de hockeytraining gaat of de 85-jarige man die zijn wekelijkse baantjes in het zwembad trekt. Maar een goede trainer-coach is niet vanzelfsprekend, terwijl hij of zij een doorslaggevende rol speelt hoe lang iemand blijft sporten en bewegen.

Nieuwe vacatures bij: NOC*NSF, SSNB en Sportbedrijf Rotterdam

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

'Clubgevoel': de band die leden ervaren met de club

Hoewel het aantal sporters in Nederland ieder jaar toeneemt, zien sportverenigingen hun ledental dalen. Er is veel onderzoek gedaan om het tij te keren. Daarin werd vaak geconcludeerd dat het 'clubgevoel van leden' een belangrijke factor is. Wat dat is, het clubgevoel van leden, en hoe je dat kunt stimuleren, bleef echter onduidelijk. Nanny Kuijsters greep dit aan om het 'clubgevoel van leden' te bestuderen in het kader van haar promotieonderzoek voor de Universiteit van Tilburg en Fontys Economische Hogeschool in Tilburg.

Aan de slag met zelfregulatie

Voor coaches is het stimuleren van het leerproces bij sporters belangrijk voor prestaties en plezier in de sport. Sporters die zelf meer verantwoordelijk hebben over hun leerdoelen, benodigde vaardigheden en reflectie excelleren meer. Hoewel dit zelfregulatie wordt genoemd, heeft juist een trainer-coach grote invloed op dit proces. Met het boek #Goals geven Laura Jonker en Nico W. van Yperen praktische tips voor coaches om sporters te stimuleren sneller te leren. Voor sporters maakten de auteurs een aparte editie. Beide boeken werden tijdens de Sportpsychologie Inspiratiesessie ‘Zelfregulatie als basis voor prestatie en plezier’ gepresenteerd.

Hoe Bas van de Goor na zijn carrière een bredere blik op sport kreeg

Voor veel topsporters is het lastig om na hun sportcarrière de weg naar een nieuw doel te vinden. Om de stap naar een maatschappelijke omgeving zo goed mogelijk te laten verlopen, besloot oud-volleyballer Bas van de Goor in 2005 de MBA Sport Management bij Wagner, de voorloper van de Executive MBA Sports & Health, te gaan doen. Die opleiding opende zijn ogen over sport en betekende ook het begin van zijn Bas van de Goor Foundation.