Artikelen

Sportbonden actief in de zomer om mensen in beweging te krijgen

Meerdere sporten hebben de zomermaanden benut voor allerlei activiteiten. Zo ook de korfbalbond, met liefst zes evenementen, het hoogste aantal van allemaal. "Wij wilden dit aan onze leden en jeugd aanbieden", aldus de toelichting van Gert-Jan Kraaijeveld, manager Korfbalparticipatie. Het corona-virus dwong ook het KNKV de competitie abrupt stil te zetten. "Zowel op het veld als in de zaal moesten we stoppen. In beide gevallen hebben die geen vervolg gekregen."

Nederlandse pers zag niets in schilderijen over vrouwenvoetbal

Een kleine honderd jaar geleden was een Mexicaanse kunstenaar de eerste ter wereld die vrouwelijke voetballers schilderde. Tijdens een expositie in Nederland kreeg hij er geen enkele erkenning voor. Rugnummers geeft die nu alsnog.

Flexhockey bindt hockeyer langer aan hockeyclub

Zoals veel andere sportbonden is ook de KNHB al langer bezig om ongebonden sporters te bereiken met ander aanbod. De hockeybond heeft samen met verenigingen bijvoorbeeld al de vorm Hockey7’s ontwikkeld. Door al het andere aanbod nu onder de paraplu ‘flexhockey’ te plaatsen wil de bond nog meer inzetten op flexibele vormen. De afgelopen coronaperiode heeft de KNHB aangegrepen om verenigingen te overtuigen mee te gaan in die vernieuwingsslag. Met resultaat, zag Frank van Barneveld (senior medewerker doelgroepen KNHB): “Corona heeft verenigingen nog meer in beweging gebracht.”

De gevolgen van corona voor de sport in cijfers

Het coronavirus en de maatregelen ter bestrijding hiervan hebben Nederland grotendeels stilgelegd. Halverwege maart 2020 werd iedereen gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven. Sporten op de vereniging of in de sportschool was op dat moment niet mogelijk. Het Mulier Instituut geeft antwoord op 5 vragen over de gevolgen van de coronamaatregelen op sporten, bewegen en de sportsector.

"Vanuit sterke clubs krijg je uiteindelijk sterke topsport”

In de vijfde aflevering van de Sport & Samenleving Podcast van Team Sportservice zijn Anneke van Zanen-Nieberg (voorzitter NOC*NSF) en Hugo van der Poel (direteur Mulier Instituut) de gasten. Van Zanen gaat in het gesprek met Lennart Booij uitgebreid in op de visie van NOC*NSF op breedtesport.

Supporters hou je aan de regels

Vanaf 1 juli kan iedereen zijn sport weer beoefenen. Alle (sport)verenigingen hebben zich daarbij van hun goede en creatieve kant laten zien. Looproutes, handgel, corona-verantwoordelijken, alles is in het werk gesteld om sporters weer op een veilige manier in actie te krijgen. Het is mooi om te zien dat de levendigheid zich weer meester maakt van de sportaccommodaties. De vrolijke gezichten van de sporters, de gretigheid om weer elke training beter te worden, iedereen die zich in het zweet werkt om het beste uit zichzelf te halen. Ik word er vrolijk van.

Fonds Gehandicaptensport introduceert De Grote Droomloterij

Dit jaar zijn veel events komen te vervallen waar Fonds Gehandicaptensport als initiator, goed doel of partner aan verbonden was. Zoals de Invictus Games, Special Olympics Nationale Spelen, start van de Vuelta in Nederland, KLM Open, Healthy Fest, het benefietconcert van Waylon en de Als1team Challenge. Fonds Gehandicaptensport werd meer dan ooit gedwongen om nieuwe, alternatieve vormen van fondsenwerving te ontwikkelen. Zeker omdat de sporter met een handicap, meer dan de gewone sporter, nu extra beperkingen ondervindt op zowel sportief- als sociaal gebied. Vanuit tegenslag en noodzaak is het idee van De Grote Droomloterij ontstaan, een eigen loterij die niet gebonden is aan een event en bij succes elk jaar herhaald kan worden.

Verplicht testen drukt op de begroting in het betaalde voetbal

Alleen al het verplichte testen voor elke wedstrijd scheept de clubs in de Eerste Divisie (en straks ook in de Eredivisie) op met een forse, extra kostenpost. "Ruim 1500 euro", aldus Wilco van Schaik, directeur van NEC. "Reken maar mee: 40 maal 37,50. Kom ik op 1540 euro. Over een heel seizoen komt dat neer op bijna 60.000 euro."

Bij Tourstart 1973 was zondagsrust heiliger dan de Tourkaravaan

De Tour de France van 2020 is eindelijk begonnen. Van de start van 1973 heeft Rugnummers het daarover aangelegde politiedossier openbaar gemaakt. We leren daaruit dat de zondagsrust in Nederland begin jaren zeventig voor veel mensen heiliger was dan de Tourkaravaan.

Nu in het vakblad: Wouter Gudde over de nieuwe wind bij FC Groningen

In het vandaag verschenen vakblad Sport & Strategie (editie 4-2020) staat een uitgebreid interview met FC-Groningen-directeur Wouter Gudde. Hoofdredacteur Frans Oosterwijk sprak Gudde over de gevolgen van corona voor de club, maar vooral over de terugkeer van Arjen Robben en het lonkende perspectief voor de Trots van het Noorden.

Nederlandse overheid gaat grote stappen maken

In mei schreef Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie en lid van de Nederlandse Sportraad, dat nu het moment is om van een actieve leefstijl een absolute topprioriteit te maken. Hoewel in Nederland, net als in andere landen, de noodzakelijke samenwerking om bewegingsarmoede te bestrijden nog niet tot stand is gekomen, ziet hij nu dat COVID-19 een nieuwe beweging op gang heeft gebracht ten gunste van de volksgezondheid.

'Over drie jaar moet heel Nederland AirBadminton kennen'

Badminton Nederland zet de komende jaren sterk in op de nieuwe sport AirBadminton. De bond hoopt zich op de lange termijn te kunnen spiegelen aan beachvolleybal en 3x3 basketball, die inmiddels de olympische status hebben. Met behulp van verenigingen en de inzet van digitale communicatiemiddelen moet een nieuwe doelgroep gebonden worden. Matthijs Deken, Manager Marketing Badminton Nederland, en Damian François, namens SportsCloud nauw betrokken bij de ontwikkeling van de digitale strategie, lichten de plannen van Badminton Nederland met AirBadminton toe.

Nieuwe vacatures in de sport bij: Atletiekunie, KC Sport & Bewegen en NeFub

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

NLcoach lanceert nieuw kennisplatform voor coaches

NLcoach is de opleider en belangenbehartiger van trainers en coaches in Nederland. Om de 4.000 leden van de vereniging NLcoach nog beter te helpen bij hun vak, zijn nu twee nieuwe websites gelanceerd. Een kennisplatform op NLcoach.nl met actuele informatie en inzichten van vakgenoten. Alle zaken rond de belangenbehartiging van coaches en trainers zijn vanaf nu te vinden op nlcoachvereniging.nl.

Rotterdammer krijgt duwtje om weer 'lekker lopen te bewegen'

"He Rotterdammert! Je kan ook lekker lopen te bewegen!", zegt Sven de Langen, wethouder sport Gemeente Rotterdam, vanuit het zwembad tegen een Rotterdammer in een hangmat. Met die oproep in een filmpje worden inwoners van de Maasstad herinnerd aan de sportclub waar ze voor corona nog kwamen. Het Sportbedrijf Rotterdam wil samen met Rotterdam Sportsupport met de campagne #lekkerlopentewegen vooral de actieve Rotterdammers bereiken die in de afgelopen coronaperiode zijn afgehaakt bij hun sportclub. Fleur de Koning en haar collega- sportregisseurs merkten namelijk dat veel sporters niet zijn teruggekeerd toen de sport weer open ging. "Als we nu niet een geluid laten horen dan worden dat ook inactieve Rotterdammers."