Glans olympische medailles straalt ook af op sportverenigingen

Het succes van TeamNL op de Olympische Spelen van Tokyo met een record van 36 medailles kwam niet uit de lucht vallen. Jan Raateland, pleitbezorger van de sportvereniging als immaterieel erfgoed, ziet een duidelijke verklaring voor het succes in de unieke sportinfrastructuur van Nederland. Het is volgens hem dan ook tijd om de georganiseerde sport van onderaf te versterken.

Het geweldige succes van de Nederlandse Olympische topsporters in Tokyo, heeft velen verrast. Heel Nederland heeft genoten van de geweldige sportprestaties van TeamNL, de een nog mooier dan de ander en tegelijkertijd onvergelijkbaar; naast fantastische individuele- ook indrukwekkende teamprestaties.

Wat niet onbenoemd mag blijven is de deelname van alle Nederlandse topsporters die in Tokyo, geen medaille wisten te behalen. Alleen hun kwalificatie voor de spelen, na een intensieve voorbereiding van vele jaren, was al een prestatie op zich. Daarbij geldt dat er geen spelen, geen competitie mogelijk is zonder gelijkwaardige deelnemers.

Het fundament van het succes

Het succes van Tokyo 2020: de 7e plaats in het medailleklassement, met een record van 36 medailles, nog vóór de grote Europese landen Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Als meest aannemelijke verklaring is dat succes toe te schrijven aan de unieke sportieve infrastructuur van 24.000 sportverenigingen die ons land kent. Zij vormt het fundament van de Nederlandse sport en daarmee de basis van het succes.

De trots op dit olympische succes, strekt zich uit over de hele Nederlandse bevolking. Trots straalt ook af op de vele sportverenigingen in Nederland die hun leden, voormalige leden en leden uit dezelfde sporttak, op het hoogste podium van de sport zagen uitkomen en vaak winnen!

Het behalen van een olympische medaille is het hoogtepunt in de sportcarrière van iedere topsporter; die carrière die, mogelijk op een enkele uitzondering na, jaren geleden begon bij de sportvereniging in hun stad of dorp.

Bij de sportvereniging maakt de jongste jeugd, kennis met hun sport en leren daar van hun trainers de eerste vaardigheden. Als onderdeel van de georganiseerde sport in ons land, meten zij wekelijks tijdens competitiewedstrijden, hun krachten en kwaliteiten met andere sporters of teams. Die georganiseerde sport biedt de jonge sporter ook de mogelijkheid een keuze te maken voor de sport die het beste bij hen past, waar hun talent het beste tot ontplooiing komt. Daarin ligt niet alleen de basis van het plezier in sporten en bewegen, maar ook het succes.

Thijs Zonneveld schreef op 9 augustus jl. in zijn column in het AD, het volgende hierover:

"Al die atleten op de Spelen, de voetballers op het WK, de renners in de Tour - ze begonnen in het klein, bij een clubje om de hoek, met talloze andere kinderen. Ze leerden er bewegen, ze hadden er de grootste lol, ze beleefden hoe mooi sport is. Zonder die clubjes valt alles om. Bewegen onze kinderen nog minder, krijgen ze nog minder mee hoe sociaal, gezond en mooi sport is."

Het tij is gunstig

Terwijl de Nederlandse olympiërs hard aan het trainen waren voor hun kwalificatie voor Tokyo 2020, werden in de afgelopen jaren op politiek- en bestuurlijk vlak, goede stappen gezet voor een toekomstbestendige organisatie van de sport in Nederland. In 2018 werd het Nationaal Sportakkoord gesloten, dat in 2019 en 2020 in bijna alle gemeenten zijn uitwerking kreeg in lokale sportakkoorden.

Eind 2020 verscheen het advies van de Nederlandse Sportraad over de toekomstige organisatie en financiering van de sport: Sport als publieke voorziening, professionalisering en de vorming van één Sportbranche, zijn daarin de drie belangrijkste aanbevelingen.

Bij een goede uitvoering, zowel nationaal als lokaal van de akkoorden en de aanbevelingen, is er sprake van een gunstig tij voor de sport in Nederland. Ik ben benieuwd welke uitkomst dit alles gaat bieden voor het medailleklassement van de OS van 2040 in Amsterdam!

Naschrift:
Beste Thijs, ik begroet jou hierbij graag als eerste ambassadeur van de sportvereniging als immaterieel erfgoed!

Over Jan Raateland

Jan Raateland zet zich al meer dan tien jaar op allerlei manieren in voor de versterking van sportverenigingen in Nederland. Hij is een van de initiatiefnemers van stichting ONS, een stichting die mensen en sportverenigingen verbindt. Lees meer over Jan Raateland in zijn auteursbiografie.

Foto boven: fifg / Shutterstock.com