Drie sportbonden organiseren in 2022 gezamenlijk NK in Rotterdam

Zwemmen, gymnastiek en boksen bundelen met NKnl de Nederlandse kampioenschappen tot één evenement

Multisportevenementen winnen aan terrein in de internationale sport. Daarmee wordt niet direct gedacht aan een evenement van olympische formaat, maar eerder aan het combineren van meerdere (kleine) kampioenschappen tot één groot evenement. De European Championships van 2018 in Glasgow en Berlijn waren daar een goed voorbeeld van. Daar werden de EK’s van zeven verschillende sporten gebundeld. Dat evenement is ook de inspiratie geweest voor een nieuw Nederlands concept: NKnl. Van 24 t/m 26 juni 2022 wordt onder die vlag de NK's van het zwemmen, gymnastiek en boksen gecombineerd in gaststad Rotterdam.

Door de NK’s van drie, en mogelijk meer sporten, te combineren hopen de sportbonden KNGU, KNZB en NBB net als bij de Europese inspiratiebron meer bezoekers te trekken en meer media-aandacht voor de kampioenschappen te behalen. Al in september 2019 werd een haalbaarheidsonderzoek opgeleverd met een positieve uitkomst wat betreft financiële en organisatorische haalbaarheid van het gecombineerde NK.

Sportstad Rotterdam

Rotterdam kwam al snel als meest geschikte speelstad uit de bus. Dat was bij de European Para Championships die voor een jaar later gepland staan ook al het geval. Bij dat nieuwe evenement worden voor het eerst de EK’s van verschillende paralympische sporten gecombineerd om zo voor een groter podium te zorgen. Het idee van NKnl wordt dan ook door sportwethouder Sven den Langen volmondig ondersteund. "Het past één op één bij ons sportbeleid. Door onze manier van samenwerken rondom het NKnl brengen we nog meer topsport naar de sportliefhebbers. De Rotterdamse faciliteiten en sportinfrastructuur lenen zich uitstekend voor dit evenement. Dankzij de unieke samenwerking tussen bonden en stad komen inwoners gemakkelijker in aanraking met andere sporten. Dit willen we zoveel mogelijk ondersteunen met randprogrammering, om mensen ook zelf in beweging te zetten."

Stip op de horizon

Het NKnl stond oorspronkelijk gepland in juni 2021, maar dat ging door de coronamaatregelen niet door. Op dit moment hebben de KNGU (gymnatiek), KNZB (zwemmen) en de NBB (boksen) deelname aan NKnl toegezegd. NOC*NSF hoopt dat daar de komende tijd nog meer sporten aan worden toegevoegd. De sportkoepel is daarom nog op zoek naar bonden met interesse in het nieuwe multisportevenement.

Aschwin Lankwarden, algemeen directeur van de KNZB, is verheugd dat het NKnl volgend jaar ook echt gaat plaatsvinden. "Binnen een paar honderd meter afstand kunnen sportliefhebbers gaan genieten van meerdere olympische sporten en kunnen topsporters elkaar ontmoeten in sportstad Rotterdam. Voor nu is het NKnl een prachtige stip op de horizon en wij geloven dat dit initiatief in de toekomst uitgroeit tot een vaste waarde op de nationale sportkalender."

Sportfeest

Ook de directeur van de KNGU, Marieke van der Plas, is enthousiast: "Een van onze grootste evenementen is Dutch Gymnastics The Finals oftewel het Nationaal Kampioenschap. Tijdens dit weekend reizen 5.000 sporters af naar Rotterdam, en dan heb ik het nog niet eens over ouders en andere toeschouwers. Voor ons als KNGU een fantastisch evenement zo net voor de zomervakantie! Hoe leuk is het dat we volgend jaar in Rotterdam een NKnl gaan organiseren samen met de zwembond, de boksbond en Rotterdam Topsport. Een sportfeest waar mensen kunnen genieten van prachtig sportaanbod op het hoogste niveau en in meerdere takken van sport. Ik kijk er nu al naar uit!"