Artikelen

Het stadionjubileum tijdens het jubileum-EK

De Johan Cruijff ArenA bestaat deze zomer 25 jaar. Door een samenloop van omstandigheden (lees: corona) valt dat bijna samen met het EK voetbal. Rugnummers viert feest.

Homo-acceptatie in het voetbal heeft nog lange weg te gaan

Er moet meer specifieke aandacht komen voor het bespreekbaar maken en het vergroten van homo-acceptatie in het voetbal. Zeven op de tien betaalde spelers beoordelen de algemene acceptatie als ruim onvoldoende. Dat percentage staat gelijk met het resultaat van een zelfde (voorlaatste) onderzoek uit 2014. "Dat is teleurstellend", bekent Stephan Hakkers, onderzoekscoördinator en adviseur van Alliantie Gelijkespelen 4.0, die opdracht gaf tot het recente onderzoek.

Nationale Voetbaldag viert sociale waarde van clubs

Tijdens het openingsweekend van het EK Voetbal werd vandaag de eerste editie Nationale Voetbaldag georganiseerd. De dag is een initiatief van de KNVB en het Oranje Fonds om aandacht te geven aan de maatschappelijke waarde van clubs. In heel Nederland brengen vandaag ruim 500 voetbalclubs hun sociale rol in de wijk op een leuke en sportieve manier onder de aandacht.

Hoe creëer je een veilig sportklimaat op de club?

In de elfde aflevering van de Sport & Samenleving Podcast van Team Sportservice staat het thema veilig sportklimaat op de sportclub centraal. Presentator Lennart Booij spreekt in de podcast met Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, Serge Westercappel van NOC*NSF/Centrum Veilige Sport Nederland en John Nederstigt, voorzitter van turnvereniging SV Pax uit Haarlemmermeer. Centrale vraag aan tafel is: hoe creëer je een veilig sportklimaat op de vereniging?

Het EK hockey van 1938 in het Wagener Stadion

Het EK hockey in het Wagener Stadion is in volle gang. In 1938 werd dat stadion geopend met een vierlandentoernooi, dat toen al een hockey EK werd genoemd! De organisatie had met alles rekening gehouden, behalve met gelijkspel in de finale.

"Met een sportwet kunnen we het recht op sport voor iedereen vastleggen"

Met het uitgewerkte advies voor de toekomst van de sport heeft de Nederlandse Sportraad hoog ingezet. Een nieuw kabinet moet niet alleen fors meer in sport investeren (komende regeerperiode al 600 miljoen euro), maar de raad adviseerde ook een start met een sportwet te maken. Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) begrijpt die hoge inzet. "Het heeft een reden, want de NLsportraad ziet ook dat sport en bewegen niet voor iedereen toegankelijk is. Er moet dus echt wat gebeuren om de sport toekomstbestendig te maken."

Vincent Egbers wordt nieuwe voorzitter Dopingautoriteit

Vincent Egbers wordt vanaf 1 september de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Dopingautoriteit. Hij volgt Herman Ram op die dan na vijftien jaar bij de Nederlandse anti-dopingorganisatie met pensioen gaat. Met Egbers krijgt de Dopingautoriteit een ervaren bestuurder met een duidelijke militaire achtergrond en volgens ingewijden een groot voor de sport.

Nieuwe vacatures in de sport bij: Papendal, KNVB en SRO

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Leer meer over het efficiënt trainen van toptalenten in muziek, dans en sport

In het bereiken van de top van muziek, dans en sport zitten veel overeenkomsten. Zeker in een land als Nederland, waar de ambities hoog liggen en de middelen beperkt zijn. Dat vraagt om slimme oefenmethodes om talenten hun top te laten bereiken. Het onderzoeksproject ‘Training for Excellence’ heeft daarom kwalitatief hoogwaardige trainingen ontwikkeld om zo met minder geld en minder uren het maximale uit talenten te halen. Tijdens een gratis online symposium op 25 juni worden de onderzoeksresultaten en praktische handvatten voor coaches en begeleiders gedeeld.

Een pedagogisch sportklimaat voor álle kinderen

Farid Gamei is onlangs benoemd als nieuw lid van de Nederlandse Sportraad. Hij gaat zich onder andere inzetten voor een advies over het pedagogisch sportklimaat. In een opinie legt hij uit waarom het vergroten van sportplezier een belangrijke opdracht is voor iedereen in de sport. “Plezier staat garant voor een duurzame sportdeelname, nu en in de toekomst”

Het jubileumjaar van het Nederlandse basketbal dat niemand viert

Het Nederlandse 3x3-mannenteam heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen, een nieuw hoogtepunt in het jubileumjaar dat niemand viert. De NBB kan gelukkig nog snel een speciaal shirt maken voor de nationale teams met de tekst Oranje Lions 1946 – 2021.

Nederlandse sport kan weer volledig open

Met het naar voren halen van de derde stap van het openingsplan stelt het kabinet de Nederlandse sport per 5 juni verder open. Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge maakten dit afgelopen vrijdag bekend in een persconferentie. Met deze versoepelingen worden teamsporten voor volwassenen binnen en buiten mogelijk. Ook kunnen de sportkantines weer open. Aan dit openingsplan zit nog een kleine mits: de dalende trend van de coronacijfers moet wel doorzetten.

Urban Sports heeft overal de toekomst

Urban sports is al jaren één van de snelst groeiende sporten in Nederland. Door de huidige pandemie en de daarbij horende maatregelen rondom sport is dit nog meer in een stroomversnelling gekomen. Of het nu om freerunning, skateboarding, BMX, tricking, hiphop of calisthenics gaat, Urban Sports trekt de jeugd en zet zelfs ouderen aan tot bewegen. Bij veel gemeenten leeft al het besef dat deze ongeorganiseerde vorm gefaciliteerd moet worden, maar hoe pak je dat aan?

Vacature: Projectmanager Regio Brabant bij Golazo

Golazo Sports zoekt een Projectmanager voor de regio Brabant, die deel wil uitmaken van een team dat diverse (top)sportevenementen organiseert. Bekijk de vacaturetekst hieronder.

"In de sportsector moet je het vizier op de toekomst hebben"

Wie in de sport- en beweegsector werkt, zal merken dat de laatste jaren steeds meer kansen op sportorganisaties af komen. Denk alleen al aan de mogelijkheden die de lokale sportakkoorden hebben opengebroken. Maar hoe bepaal je of een kans past binnen een langetermijnvisie? Met de cursus ‘Toekomstvisie in Sport en Bewegen' van Fontys Pro worden beleidsmakers voorbereid om weloverwogen keuzes te maken voor toekomstig sportbeleid. Bij die cursus werkt docent Arno Bendermacher met de LEGO® SERIOUS PLAY® methode.