Artikelen

Ook Enschede heeft nu haar ASM-gymzaal: "Het is niet erg als de leraar te laat is"

Een primeur in Enschede. Donderdag 7 maart werd hier de eerste ASM-gymzaal van de regio Twente geopend. De opening werd opgeluisterd door presentaties van René Wormhoudt, oprichter van het Athletic Skills Model (ASM), en Gregory Sedoc, voormalig topatleet. Gymdocent Mannes Verwer over de nieuw gymzaal: "De eerste les die ik hier gaf, was écht een geluksmoment."

Wie is de Bella Baxter van de sport?

Komende zondag worden de Oscars uitgereikt. Voor maar liefst elf Oscars is de film ‘Poor Things’ genomineerd. In deze film verzet Bella Baxter zich tegen de medische, overwegend mannelijke blik op haar lichaam. Sportfilosoof Aldo Houterman vraagt zich in zijn eerste column af: kan de film ons ook iets leren over hoe het menselijk lichaam in de sport wordt gezien?

De eerste Nederlandse vrouw op een WK allround krijgt een eigen straatnaam

Het WK allround schaatsen is dit weekend in Inzell. Gonne Donker was in 1937 de eerste Nederlandse vrouw op dit toernooi. In haar voormalige woonplaats Ilpendam wordt een plein naar haar vernoemd.

"Durf je eigen aannames over wat sport is, eens tussen haakjes te zetten"

Wat is het nut van de filosofie voor een praktisch werkveld als de sport? Voor sportfilosoof Aldo Houterman is dat geen vraag. Hij ziet juist interessante aanknopingspunten vanuit zijn vakgebied met dat van sportprofessionals. "Sportfilosofie gaat ook over het herkennen van wat leeft onder sporters en mensen die daarmee bezig zijn." In zijn columns op Sport & Strategie, die hij afwisselt met Roxanna van Erp, wil hij nieuwe perspectieven naast bestaande ideeën over sport plaatsen.

Ineke Donkervoort: "Het gaat om cultuur, niet om structuur"

Het bestuursmodel van NOC*NSF staat ter discussie. Het huidige bestuur onder leiding van Anneke van Zanen-Nieberg vraagt zich af of de koepel niet moet overstappen van een bestuur bestaande uit vrijwilligers op een raad van toezicht, die bestaat uit professionele bestuurders c.q. toezichthouders. Bestuurslid Rinda den Besten is bezig dat idee nader uit te werken. Het rvt-model is de laatste jaren in tal van sectoren in zwang geraakt, ook in de sport. Na de amateursectie van de KNVB, schaatsbond KNSB en wandelbond KWbN stapte afgelopen zomer ook de wielerunie over op een raad van toezicht. Aanleiding voor Sport & Strategie om een schriftelijk debat over dit onderwerp te organiseren, en wel via de stelling: "Het rvt-model moet wel/niet als leidraad gelden voor het besturen van NOC*NSF". In aflevering 2: Sport & Strategie-columniste Ineke Donkervoort, bestuurder en toezichthouder in diverse sectoren.

Sportmatch verbindt de sportwereld

Sportmatch is hét online platform waar sport- en beweegaanbod en de vraag naar sport bij elkaar worden gebracht. In een onlangs verschenen special van vakblad SPORT Bestuur en Management wordt de werking van Sportmatch uitgelegd en vooral wat dit platform kan opleveren voor gemeenten, bonden en clubs.

'Gebrek aan plezier' vaak genoemd als stopreden bij voetballers

De KNVB doet al sinds 2013 onderzoek naar waarom voetballers stoppen. De voetbalbond gebruikt die resultaten om het voetbalaanbod verder te ontwikkelen en vooral de uitstroom te minimaliseren. De KNVB schreef voor dit onderzoek alle voetballers aan die in 2023 stopen, waardoor de bond nu inzicht heeft in de uitstroommotieven van ruim 28.500 gestopte voetballers. De helft van die groep gaf ‘een gebrek aan plezier’ aan als voornaamste reden om te stoppen. In het onderzoek is ook gekeken waardoor dit plezier in het voetbal minder is geworden bij de stoppers.

Rutger Arisz: "Welk probleem wordt met het rvt-model opgelost?"

Het bestuursmodel van NOC*NSF staat ter discussie. Het huidige bestuur onder leiding van Anneke van Zanen-Nieberg vraagt zich af of de koepel niet moet overstappen van een bestuur bestaande uit vrijwilligers op een raad van toezicht, die bestaat uit professionele bestuurders c.q. toezichthouders. Bestuurslid Rinda den Besten is bezig dat idee nader uit te werken. Het rvt-model is de laatste jaren in tal van sectoren in zwang geraakt, ook in de sport. Na de amateursectie van de KNVB, schaatsbond KNSB en wandelbond KWbN stapte afgelopen zomer ook de wielerunie over op een raad van toezicht. Aanleiding voor Sport & Strategie om een schriftelijk debat over dit onderwerp te organiseren, en wel via de stelling: "Het rvt-model moet wel/niet als leidraad gelden voor het besturen van NOC*NSF". In aflevering 1: Rutger Arisz, oud-voorzitter van roeibond KNRB.

Organisator NN Marathon Rotterdam lanceert de Kelvin Kiptum Foundation

Om de nagedachtenis aan Kelvin Kiptum levend te houden en zijn familie en omgeving te ondersteunen, lanceert Golazo, de organisator van de NN Marathon Rotterdam, de Kelvin Kiptum Foundation. Met het fonds zal vooral worden ingezet op financiële ondersteuning op het vlak van onderwijs, infrastructuur en op sportieve initiatieven voor jonge marathonlopers in Kenia.

Opstappen en toch blijven? Bij FC Volendam kan het

"Wij stappen op bij FC Volendam" was de titel van het bericht dat onder meer technisch manager Wim Jonk en hoofdtrainer Matthias Kohler van FC Volendam afgelopen december naar de media stuurden. Aanleiding was een langlopend conflict tussen het bestuur en de raad van commissarissen van Volendam dat uitmondde in het ontslag van alle bestuursleden. De Raad van Commissarissen meende dat Jonk en Kohler met dit bericht hun arbeidsovereenkomst hadden opgezegd, maar daar was volgens de ondertekenaars van het statement geen sprake van. Uiteindelijk moest de KNVB Arbitragecommissie zich over de vraag buigen of de heren nu daadwerkelijk hun arbeidsovereenkomst opgezegd hadden. In deze bijdrage analyseert sportrechtjurist Martin Bax de recente uitspraak van de Arbitragecommissie in deze kwestie van 7 februari.

Meer ontwerpvrijheid bij bouw sportaccommodaties

De normen voor de bouw en inrichting van sportaccommodaties zijn in het nieuwe kwaliteitszorgsysteem gesplitst in voorschriften, richtlijnen en aanbevelingen. Opdrachtgevers kunnen van richtlijnen en aanbevelingen afwijken, waardoor het mogelijk is geworden innovatieve oplossingen en materialen toe te passen die onder de oude normen niet zouden zijn toegestaan. Nu kan bijvoorbeeld sloopmateriaal worden hergebruikt als fundering van een sportveld. Een stap in de richting van een circulaire economie.

Wat verdient een trainer in het amateurvoetbal?

Verenigingen in het amateurvoetbal geven meer uit aan de vergoedingen voor het technisch kader. Dat is een van de opvallende conclusies uit het onlangs gepubliceerde benchmarkrapport 'Vergoedingen amateurvoetbal 2023/’24'. In dit onderzoek dat NMC Bright samen met de KNVB uitvoerde, geeft meer dan de helft van de clubs aan dat hun vergoedingen omhoog zijn gegaan. Het is de derde keer dat het onderzoeksbureau de vergoedingen in het amateurvoetbal in kaar heeft gebracht. Dit keer werden naast trainers ook Hoofden Opleiding, futsaltrainers, keeperstrainers en verenigingsmanagers meegenomen.

Tom van ’t Hek wordt nieuwe voorzitter NLsportraad

Tom van ’t Hek wordt per 1 augustus aanstaande de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Sportraad. Dat heeft de ministerraad vandaag besloten. Van ’t Hek volgt daarmee Michael van Praag op die in december na acht jaar afscheid nam als voorzitter van het adviesorgaan op het gebied van sport en bewegen.

Geluid in gymzaal vaak te hard: gymleraren lopen risico op gehoorschade

Moe, met hoofdpijn en overprikkeld thuiskomen na een dag lesgeven in een ‘galmbak’. Al jaren klagen gymleraren over slechte akoestiek in gymzalen. Nu blijkt uit onderzoek van Fontys Hogescholen dat in veel gymzalen het geluid inderdaad te hard is tijdens de gymles. En zelfs boven de wettelijke veilige geluidsnorm van 80 dB uitkomt.

Waar is de sprankeling?

"Sport gaat niet vanzelf", is het motto van de campagne van de sportsector om de politiek meer in beweging te krijgen. Dat campagnemateriaal is al veelvuldig gebruikt: in de verkiezingstijd, bij het begin van de formatie en afgelopen week nog voor het wetgevingsoverleg Sport in de Tweede Kamer van maandag 12 februari. Marjan Olfers schreef in haar column voor het vakblad Sport & Strategie dat ze bij al die oproepen iets kenmerkends voor de sport mist: de sprankeling.