Artikelen

NOC*NSF stelt Marcelien de Koning aan als 's werelds eerste chef de emission

NOC*NSF heeft vandaag als eerste sportkoepel een eigen chef de emission aangesteld. Die eerste chef is drievoudig wereldkampioen en winnaar van Olympisch zilver (Beijing 2008) Marcelien de Koning. In die rol gaat zij zich bezighouden met de vraag hoe de sportwereld kan bijdragen aan uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. “Ik wil opnieuw wereldkampioen worden, maar nu op het gebied van duurzaamheid.”

'Amateurvoetbal is 5 miljard waard voor de maatschappij'

"Wij wisten het natuurlijk allang, maar de UEFA heeft de maatschappelijke waarde van het amateurvoetbal nu in kaart gebracht. Ons amateurvoetbal is een uniek sportief en sociaal netwerk, waarvan de waarde voor de samenleving 5,23 miljard euro bedraagt", twitterde Jan-Dirk van der Zee afgelopen maandag toen de cijfers van het SROI-model van de UEFA werden gepresenteerd.

Een mediastrategie voor elke sportorganisatie

Geen sector is zo met media verweven als de sport. Wielerkoersen als de Tour de France ontstonden zelfs op initatief van een krant. Die historische band is de laatste jaren alleen maar intenser geworden. Met de intrede van het digitale tijdperk is een ware revolutie ontstaan in de sportmedia, waar volgens René Foolen en Pieter Marechal voor geen enkele sportorganisatie meer aan te ontkomen is. In hun boek ‘Sport & Media de (r)evolutie van winnende content’ leggen zij stapsgewijs en met veel voorbeelden uit hoe een winnende contentstrategie uit te rollen. Met vijf vragen laten zij zien dat het hierbij om meer dan alleen sportfans gaat en dat een contentstrategie ook voor bonden, gemeenten en kleine clubs noodzakelijk is.

Mario Kadiks krijgt nieuwe functie binnen Golazo

De 40ste editie van de NN Marathon Rotterdam op 24 oktober wordt de laatste onder regie van Mario Kadiks. De CEO van Golazo Sports Nederland krijgt op eigen verzoek binnen het bedrijf een nieuwe functie. Kadiks (62) gaat een belangrijke adviseursrol vervullen en zal zich onder meer bezighouden met de strategische ontwikkeling van het Europese sport- en gezondheidsbedrijf.

De TT Assen begint aan de negentigste editie

Een vaste traditie in de Nederlandse sport is de jaarlijkse TT in Assen. Vrijdag gaat de negentigste editie van de TT Assen van start. De eerste was op 11 juli 1925, ondanks aanvankelijke tegenstrubbelingen van de overheid.

Met professionals bij sportverenigingen valt veel te winnen

Het professionaliseren van sportverenigingen wordt als een belangrijke opgave gezien om sportclubs toekomstbestendig te maken. Hierbij wordt vaak gedacht aan betaalde trainers of andere externe krachten die bepaalde taken op zich nemen. Volgens Jan Raateland, pleitbezorger van de sportvereniging als immaterieel erfgoed, hoeven professionele bestuurders het vrijwillige karakter van een club niet in de weg te zitten.

"Hybride werken is een extra risico voor inactiviteit"

Er gaan steeds meer stemmen op dat nu de wereld weer open gaat, men niet meer terug wil naar de ‘oude’ werksituatie. Een combi lijkt aantrekkelijk: de helft van de week of meer thuiswerken. En de andere dag(en) op kantoor om elkaar te ‘ontmoeten’. Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie (VU Amsterdam) en lid van NLsportraad, zet hier een kanttekening bij: "Komt zo’n hybride werkweek onze gezondheid ten goede?"

"Urban Sports heeft nu echt landelijk momentum"

Op het gebied van Urban Sports is de laatste jaren veel beweging ontstaan. Maxi Sellering ziet niet alleen in Arnhem, waar zij als Urban City Manager actief is, maar ook door het hele land een grote verandering. “Wij hebben nu echt landelijk momentum. Je merkt nu dat gemeenten zeggen: wij geloven hierin en we begrijpen dat dit een manier is om de jeugd te boeien voor sport en bewegen en heel veel andere aspecten.” Gemeenten kloppen daarom steeds vaker bij haar en de Urban Sports Coalition aan voor advies over de volgende stap: hoe pak je Urban Sports aan in jouw gemeente? Die vraag staat ook centraal in het Online Urban Sports Event op 1 juli en het praktische handboek wat Sellering schreef.

Urgentie sport en bewegen verdwijnt naar de achtergrond

Tijdens het begin van de coronacrisis vorig jaar kwam het probleem van sport en bewegen in Nederland hoog op de agenda. De COVID-19-pandemie zorgde dat de, om met Erik Scherder te spreken, de andere pandemie van inactiviteit volop in de belangstelling kwam te staan. Beweging zorgt immers voor het versterken van het immuunsysteem dat ons beschermt tegen virussen. Die urgentie lijkt nu naar de achtergrond te verdwijnen, want op dit gebied is net zoveel beweging te zien als in de formatie voor een nieuw kabinet. Tekenend hierbij is dat het Ministerie van VWS verwijst naar de brief 'Nederland vitaal in beweging' om 75% van de bevolking in beweging te krijgen in 2040. Dat is te laat, naar het oordeel van de NLsportraad: "Het kabinet moet mórgen al een nieuwe weg inslaan."

Vacatures bij: Wandelnet, Haagse Hogeschool en KC Sport & Bewegen

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Het stadionjubileum tijdens het jubileum-EK

De Johan Cruijff ArenA bestaat deze zomer 25 jaar. Door een samenloop van omstandigheden (lees: corona) valt dat bijna samen met het EK voetbal. Rugnummers viert feest.

Homo-acceptatie in het voetbal heeft nog lange weg te gaan

Er moet meer specifieke aandacht komen voor het bespreekbaar maken en het vergroten van homo-acceptatie in het voetbal. Zeven op de tien betaalde spelers beoordelen de algemene acceptatie als ruim onvoldoende. Dat percentage staat gelijk met het resultaat van een zelfde (voorlaatste) onderzoek uit 2014. "Dat is teleurstellend", bekent Stephan Hakkers, onderzoekscoördinator en adviseur van Alliantie Gelijkespelen 4.0, die opdracht gaf tot het recente onderzoek.

Nationale Voetbaldag viert sociale waarde van clubs

Tijdens het openingsweekend van het EK Voetbal werd vandaag de eerste editie Nationale Voetbaldag georganiseerd. De dag is een initiatief van de KNVB en het Oranje Fonds om aandacht te geven aan de maatschappelijke waarde van clubs. In heel Nederland brengen vandaag ruim 500 voetbalclubs hun sociale rol in de wijk op een leuke en sportieve manier onder de aandacht.

Hoe creëer je een veilig sportklimaat op de club?

In de elfde aflevering van de Sport & Samenleving Podcast van Team Sportservice staat het thema veilig sportklimaat op de sportclub centraal. Presentator Lennart Booij spreekt in de podcast met Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, Serge Westercappel van NOC*NSF/Centrum Veilige Sport Nederland en John Nederstigt, voorzitter van turnvereniging SV Pax uit Haarlemmermeer. Centrale vraag aan tafel is: hoe creëer je een veilig sportklimaat op de vereniging?

Het EK hockey van 1938 in het Wagener Stadion

Het EK hockey in het Wagener Stadion is in volle gang. In 1938 werd dat stadion geopend met een vierlandentoernooi, dat toen al een hockey EK werd genoemd! De organisatie had met alles rekening gehouden, behalve met gelijkspel in de finale.