Een klein stroomstootje en het onkruid op het sportveld is weg

Gerrit van Nieuwenhuizen over de oplossing van RAMM bij de SBIR 'milieuvriendelijke sportvelden'

Sportverenigingen en beheerders van sportparken ontkomen niet aan de duurzaamheidstransitie. Om innovaties op dit vlak te stimuleren heeft Sportinnovator in samenwerking met RVO een SBIR (Small Business Innovation Research) uitgezet rond het thema ‘milieuvriendelijke sportvelden’. De producten die hieruit voortkomen zijn gericht op de recycling van kunstgrasvelden of het milieuvriendelijk bestrijden van onkruid op sportvelden. In een vijfdelige serie lichten we de deelnemende bedrijven en hun innovaties uit. Aflevering 1: RAMM met een oplossing om geautomatiseerd onkruid te verwijderen met elektrische stroom.

RAMM is specialist op het gebied van onkruidbestrijding in de landbouw, openbaar groen en bij sportvelden. Directeur Gerrit van Nieuwenhuizen heeft daarbij gemerkt dat de vraag naar milieuvriendelijke alternatieven noodzakelijk is geworden. “Waar wij tegenaan liepen en lopen is dat bij de onkruidbestrijding op sportvelden en golfbanen geen gebruik meer gemaakt mag worden van het bestrijdingsmiddel Roundup. Wij importeren daarom nu de techniek van het Britse bedrijf Rootwave. Die machine werkt met elektriciteit: doordat je stroom op een plantje zet, ontploffen de celwanden en gaat de plant met wortel en al dood.”

Die techniek is ten opzichte van andere bestaande alternatieven zoals kokend water effectief gebleken omdat het gericht werkt. "Als je het plantje aanraakt met de lans waar stroom op staat dan gaat het plantje dood", legt Van Nieuwenhuizen uit. Nu werkt dat nog met een los apparaat in de hand, maar het innovatieproject wat RAMM is gestart moet verenigingen en beheerders juist veel werk uit handen nemen. "In samenwerking met de Wageningen Universiteit is een unit ontwikkeld met drie camera’s, die detecteren waar onkruid staat en daarachter zit een frame wat het plantje opzoekt en het onkruid met stroom doodt."

Foto: de cameraherkenning voorop het frame.

Vallen en opstaan

De subsidie vanuit de SBIR was voor Van Nieuwenhuizen zeer welkom om het idee verder te ontwikkelen. "Als klein bedrijf had ik dit nooit zelf op kunnen hoesten. En zonder die subsidie was die samenwerking met de Wageningen Universiteit ook niet van de grond gekomen." Hij merkte ook dat innoveren tijd kost. "Ik had gedacht dat het veel sneller zou gaan, maar je bent ook afhankelijk van allerlei partners. We werken bijvoorbeeld samen met een golfbaan, een producent van het frame en de Wageningen Universiteit die de cameraherkenning programmeert. Zo zijn we met zijn allen aan het werk, maar je kunt daar ook niet altijd fulltime mee bezig zijn omdat ook ander werkzaamheden aandacht en tijd vragen."

Van Nieuwenhuizen ziet dat met project nu grote en vooral tastbare stappen worden gezet. Deze zomer verwacht hij een eerste prototype klaar te hebben om dan in september de eerste proeven op sportvelden te gaan doen. "Dan kunnen we zien hoe het echt werkt en kunnen we volgend jaar hopelijk verder met de ontwikkeling. Innoveren blijft een proces van vallen en opstaan natuurlijk."

Foto: Het mechanisme dat met een pin het onkruid te doden.

Veiligheid

De meeste ontwikkeling en verder onderzoek zit nog op het vlak van veiligheid. "Mensen vinden het misschien eng zoveel stroom, maar hoge druk kan ook gevaarlijk zijn. Daar moet je ook je hand niet op houden. Daarom zijn we ook volop bezig met de vraag hoe we dit product zo veilig mogelijk krijgen. We kunnen zo’n unit ergens opzetten maar we moeten ook aan allerlei veiligheidseisen voldoen. Je wilt daar zelf ook zeker van weten dat niet een stroompje de verkeerde kant op gaat."

De grote winst van zijn innovatie is dat verenigingen en beheerders straks relatief eenvoudig en vooral milieuvriendelijk van onkruid af kunnen komen. "Je mag niet meer met gif spuiten, maar je moet op de een of andere manier dat onkruid kwijt. Dan wordt het uitsteken, maar dan heb je een groot gat in je veld, of: een klein stroomstootje en het is klaar." Ondertussen is Van Nieuwenhuizen ook al bezig om het product schaalbaar te krijgen. Daar ziet hij door de interesse uit verschillende hoeken al veel kansen in. "Ik verwacht dat we meerdere toepassingen gaan vinden met dit systeem."

Lees meer over deze en andere innovaties bij Sportinnovator.nl