"De tijd dat bridgers rokend en drinkend aan tafel zaten, ligt ver achter ons"

Hans Kelder van de Brigdebond over de sterke afvaardiging van TeamNL bij het EK landenteams

Bridge is voor veel sportvolgers wellicht niet de eerste sport waar ze aan denken bij TeamNL. Toch is deze sport al langer onderdeel van het overkoepelende Nederlandse team van NOC*NSF. De Europese Bridge Kampioenschappen voor nationale teams deze week op Madeira zijn bij uitstek een toernooi waar het teamgevoel van TeamNL wordt benadrukt. Deze sport mag dan bij veel mensen relatief onbekend zijn, TeamNL van de Bridgebond behoort bij dit EK duidelijk tot de favorieten.

Het 55e EK Bridge voor landenteams op het eiland Madeira is afgelopen zondag 12 juni al begonnen en duurt tot nog 22 juni. Voor de Nederlandse bridgers is dit het eerste toernooi dat gespeeld kan worden zoals voor de coronaperiode, vertelt Technisch directeur Hans Kelder "We hebben veel online bridge gehad en op het WK in april waren er nog geen toeschouwers en veel beperkingen zoals mondkapjes. Het is mooi om te zien dat we steeds meer teruggaan naar het normale bridge."

Het normale bridge houdt in dat de spelers bij elkaar aan tafel zitten en dat er toeschouwers mogen meekijken. Wel is er op het hoogste niveau altijd een schot tussen de spelers, waardoor de paren hun partner niet kunnen zien. De speler die noord zit, ziet alleen oost en zijn partner op zuid ziet alleen west. Informatie mag immers alleen via biedingen of kaarten aan elkaar doorgegeven worden.

De toeschouwers die live aanwezig zijn, mogen slechts in één hand meekijken, om te voorkomen dat zij bewust of onbewust informatie doorspelen. Per speler mag er één toeschouwer meekijken, maar op grote toernooien is er ook een zaal waar live spellen worden geanalyseerd en natuurlijk zijn de spellen ook online live te volgen. "Daar kijken vaak wel tienduizend mensen mee", aldus Kelder.

Favoriet tussen grootmachten

Als nummer twee van het afgelopen WK afgelopen april in het Italiaanse Salsomaggiore di Terme, behoren de oranjemannen in de Open Categorie tot de favorieten voor de titel, samen met wereldkampioen Zwitserland en traditionele grootmachten als Noorwegen, Zweden, Italië, Frankrijk en Polen tot de favorieten. De eerste acht teams van het EK plaatsen zich voor het WK van volgend jaar in Marrakesh.

Het veld in Madeira bestaat uit dertig landen, die elkaar allemaal éénmaal treffen in een enkelvoudige competitie. Op het WK plaatsen de eerste acht landen zich voor een knock-outfase met kwartfinales, halve finales en een finale. Nederland ging in die finale dit jaar onderuit tegen Zwitserland, na ook in de reguliere competitie al van de Zwitsers te hebben verloren. Op het EK volgt op de competitie geen knock-outronde. De ranglijst na de enkelvoudige competitie is de uitslag.

"Om in de top mee te kunnen draaien, moet je niet alleen geestelijk fit zijn, maar ook fysiek, anders hou je het niet elf dagen vol"

Hans Kelder - Technisch directeur Brigdebond Nederland

Verspreid over elf dagen spelen de teams in totaal 29 wedstrijden. Dat komt neer op drie wedstrijden per dag. "Een zwaar schema", aldus Kelder. De teams spelen in viertallen tegen elkaar, maar elk team bestaat uit zes man, of beter gezegd: drie paren. Kelder "In de ideale situatie speelt ieder paar twee wedstrijden op een dag. Een wedstrijd duurt twee uur en twintig minuten, dat is een behoorlijke inspanning."

Padel om fit te blijven

Als de spelers niet aan de speeltafel zitten, hebben zij verschillende manieren om te ontspannen. Op het mooie Madeira kunnen zij een wandeling maken, of een rondje hardlopen, en veel bridgers spelen ook padel om fit te blijven en het hoofd even leeg te maken. Kelder: “De tijd dat bridgers rokend en drinkend aan tafel zaten, ligt ver achter ons. Om in de top mee te kunnen draaien, moet je niet alleen geestelijk fit zijn, maar ook fysiek, anders hou je het niet vol om elf dagen achter elkaar zo lang geconcentreerd te zijn.”

Ervaring en jeugd

TeamNL bestaat in de open categorie uit de paren Simon de Wijs-Bauke Muller, Berend van de Bos-Joris van Lankveld en Ricco van Prooijen-Louk Verhees. Muller is de meest ervaren man van het team. Hij maakte deel uit van het eerste Nederlandse team dat wereldkampioen bridge werd in 1993. De overige spelers behoren ook al jaren tot de mondiale top. Niet voor niets werd dit team in april tweede op het WK.

Nederland speelt op Madeira ook mee in de categorieën Vrouwen, Senioren en Gemengd. De titelkansen lijken daar een stuk kleiner, maar dat maakt het niet minder spannend. Ook in deze categorieën plaatsen de eerste acht zich voor het WK, dus er staat veel op het spel. “Kwalificatie voor het WK zou al een heel mooie prestatie zijn”, aldus Kelder.

Bij de vrouwen speelt Nederland met de paren Carla Arnolds-Sandra Kolen. Malene Holm Christensen-Esther Visser en Lennie van den Heuvel-Anne Schoonen. Het is een jong team met toekomst. De van origine Deense Holm Christensen mag als 24-jarige zelfs nog in de jeugdcategorieën uitkomen en speelt in juli ook op het EK voor jeugdteams in Veldhoven. Op Madeira spelen de vrouwen van TeamNL een enkelvoudige competitie van negentien teams.

Het deelnemersveld bij de vrouwen is kleiner, waardoor er minder wedstrijden op het programma staan. Het viertallentoernooi voor de vrouwen duurt daarom korter (16-22 juni). Voorafgaand hieraan kunnen de vrouwen en de senioren een parentoernooi spelen om de Europese titel.

Foto: Marc van Beijsterveldt / Bridgebond (Flickr)