Artikelen

Nieuwe vacatures in de sport bij: Gelderse Sport Federatie, NOC*NSF en Erasmus Sport

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Podcast: De Sportbibliotheek (afl. 4)

De sportbibliotheek van sportmarketingbureau Triple Double in Eindhoven telt meer dan vijfduizend titels. Het is daarmee de grootste verzameling van sportboeken in Nederland en varieert van bijzondere uitgaven, naslagwerken, biografieën, Panini-albums en vakliteratuur. In deze rubriek bespreekt Dick Holstein de pareltjes uit deze grote boekenkast. In aflevering 4 van deze korte podcast: 'De Ajacieden' van Maarten de Vos.

Worstelen met kickboksen

In de afgelopen weken is de combinatie ‘doping’ en ‘kickboksen’ nogal in het nieuws geweest. De berichtgeving via televisie werd via sociale media uiteraard omstandig beoordeeld en bediscussieerd. De Dopingautoriteit heeft die discussies nauwgezet gevolgd, maar zich van elk commentaar onthouden, zoals wij ons in principe altijd onthouden van commentaar op zaken die wij nog in behandeling hebben. Maar inmiddels zijn we een heel stuk verder, en is het hoog tijd om enig licht in de duisternis te brengen.

"Een vernieuwend bestuur moet schuren"

De vierde en afsluitende bijeenkomst in de reeks Masterclasses Toekomstig Leiderschap in de Sport van Wagner draaide om de systemen en structuren die het sportbestuur bepalen. Hoogleraar sportrecht Marjan Olfers gaf haar visie op het ontstaan van het volledig autonome systeem van de sport. Huibert Brands (adviseur bestuurlijke ontwikkeling NOC*NSF) liet de deelnemers nadenken over hoe de bestaande patronen doorbroken kunnen worden en hoe sportbestuur toekomstbestendig te maken.

Wat kunnen Urban Sports en sportbonden van elkaar leren?

Een sportbond en Urban Sports klinken als twee gescheiden werelden. Bij een bond en een vereniging wordt binnen de lijnen gesport en binnen Urban Sports is het juist de kunst om buiten die lijntjes te komen. Toch is het niet zo zwart-wit als het lijkt. Tijdens het Event Sport & Strategie meets Urban Sports & Culture vorige week donderdag kwam meerdere keren naar voren dat Urban Sports en sportbonden nog veel van elkaar kunnen leren.

Peter Blangé nieuwe directeur Rotterdam Topsport

De Raad van Toezicht van Stichting Rotterdam Topsport heeft Peter Blangé (54) benoemd tot nieuwe directeur-bestuurder van de stichting. Hij volgt hiermee Hans den Oudendammer op die na 20 jaar inzet voor de topsport in Rotterdam afscheid neemt op 1 september.

De Amstel Gold Race is ook een klassieker in de sportmarketing

Nederland kent maar één wielerklassieker en dat is de Amstel Gold Race. Volgens sportmarketeer Bob van Oosterhout is deze koers ook een klassieker in de sportmarketing.

Nieuwe beheervormen bij de veranderende rol van sport en bewegen

Sport en bewegen krijgen binnen steeds meer gemeenten een belangrijke rol bij de zo gewenste vernieuwingen in het sociale domein. De Hospitality Group schetst in deze bijdrage wat de gevolgen zijn van deze verandering voor het beheer en exploitatie van buitensportacccommodaties.

Nieuwe vacatures in de sport bij: Rugby Nederland, KNHB en Life Goals

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Wrap-up van het Urban Sports & Culture Event

Het Event Sport & Strategie meets Urban Sports & Culture gisteren in Dynamo Eindhoven was een geslaagde middag waar Urban Sports en de georganiseerde sport elkaar duidelijk hebben ontmoet. Vertegenwoordigers van Urban Sports gaven inzicht in hun scene en gingen aan thematafels in gesprek met medewerkers van gemeenten en sportbonden. Een korte wrap up van het event.

"Presteren is de uitkomst loslaten"

Vooraf werd de derde bijeenkomst in de reeks Masterclasses Toekomstig Leiderschap in de Sport van Wagner als het pareltje aangemerkt. Met hoogleraar sportpsychologie Nico van Yperen en olympisch zeilkampioene Marit Bouwmeester werd het ook een bijzondere masterclass. De verdiepende kennis over de mentale aspecten van presteren die Van Yperen gaf, werd met het persoonlijke verhaal van Bouwmeester compleet gemaakt.

Veel complimenten op de Nederlandse sportvelden

Met de SportklimaatApp registreerde het Mulier Instituut meer dan 100.000 sportieve en onsportieve gedragingen in de amateursport. De belangrijkste conclusie na het analyseren van 875 wedstrijden in negen teamsporten: met veel complimenten en applaus is het gedrag van Nederlandse amateursporters sportief. Vooral vrouwen, kinderen en volleyballers laten veel positief gedrag zien. Om de wedstrijdspanning te verminderen kan een afkoelmoment helpen, net als positieve supporters en begeleiding.

'Slimme' beweegmuur helpt jong en oud meer te bewegen

Voldoende bewegen is belangrijk voor de gezondheid van kinderen. Kinderen bewegen echter lang niet voldoende om ook later gezond en fit te blijven. Stilzitten is al jaren de norm, óók in het onderwijs. Er vinden allerlei initiatieven plaats om kinderen meer te laten bewegen. Van beweegmuren tot apps. Marc Veldkamp haalt innovaties, zoals de multiBALL beweegmuur, naar Nederland om sporten en bewegen leuker te maken. Hij is ervan overtuigd dat technologie kan helpen om mensen meer en vaker te laten bewegen.

Amsterdam wilde Ajax niet meer huldigen

Ajax hunkert al jaren naar succes, zowel in Nederland als internationaal. Het is daarom amper voor te stellen dat de gemeente Amsterdam er in 1973 geen zin in had om de club te huldigen na het winnen van de Europa Cup 1. "We kunnen niet aan de gang blijven."

Overtraindheid beter te voorspellen met gevoel van een sporter

Overtraindheid blijft voor veel coaches en sporters lastig te voorspellen. Veel topsporters en fanatieke recreatieve sporters vertrouwen blind op hun hartslagmeter, maar die waarde blijkt als voorspeller van vermoeidheid niet altijd even waardevol. Bewegingswetenschapper Twan ten Haaf ontdekte tijdens zijn promotieonderzoek aan de VU Amsterdam dat een vragenlijst met vragen over het gevoel van de sporter een beter inzicht geeft. "Het gevoel integreert beter alle signalen."