Strandsportakkoord Den Haag voor inclusief sporten op het strand

Vorige week werd in The Hague Beach Stadium het sportprogramma ‘Sportstimulering en Revalidatie aan Zee’ gelanceerd. Het programma maakt structureel sporten op het strand de komende twee jaar mogelijk voor verschillende doelgroepen. De betrokken partijen Gemeente Den Haag, Rabobank Regio Den Haag en The Hague Beach Stadium bekrachtigden de samenwerking met het ondertekenen van een strandsportakkoord.

Met het programma 'Sportstimulering en Revalidatie aan Zee' wil initiator The Hague Beach Stadium sporten op het strand mogelijk maken voor senioren, het onderwijs, bedrijven en de zorg. Het doel: 400 uit- en thuiswonenden ouderen, 10.000 scholieren, 10.000 medewerkers uit het bedrijfsleven en 200 personen met een burn-out, depressie of andere psychische klachten, op het strand laten sporten.

Het programma is een actieve driehoekssamenwerking van Gemeente Den Haag, het bedrijfsleven (Rabobank) en The Hague Beach Stadium. Naast een financiële investering, denken alle partners ook mee over de ontwikkeling en de uitvoer van de sportprogramma’s. Ook wordt het eigen netwerk aangeboord om bovenstaande aantallen in twee jaar te kunnen realiseren. Er is gezamenlijk gekeken voor welke doelgroepen het programma geschikt is en in hoeverre de betrokken partijen hun netwerk en achterban kunnen activeren deel te nemen.

Sporten op het strand

Rick van Oosterhout, directeur The Hague Beach Stadium en initiator van 'Sportstimulering en Revalidatie aan zee' ziet de samenwerking als een lokale invulling van het Nationaal Sportakkoord. "Het is uniek, omdat sporten op het strand nog nergens structureel georganiseerd wordt. Dit kan alleen met behulp van verschillende partners. Het bedrijfsleven en de gemeente zijn daarbij onmisbare schakels. De gemeente maakt het beleid en het bedrijfsleven heeft het netwerk én de verantwoordelijkheid over zijn vele medewerkers. Met de introductie van deze programma’s, die in nauwe samenwerking met de doelgroep en verschillende professionals worden ontwikkeld, creëren we tevens inclusie: iedereen moet immers van de voordelen van sporten in de buitenlucht kunnen profiteren. Onze ambitie is om deze samenwerkingsprogramma’s voor verschillende doelgroepen eerst in Den Haag volledig uit te rollen. Daarna hopen we heel Nederland te bewegen tot sporten op het strand."

In The Hague Beach Stadium liep al een Sportimpuls-project om ouderen op het strand te laten sporten. Lees daar dit artikel over:

Haags sportbeleid

Wethouder Richard de Mos ziet het programma als een waardevolle aanvulling op het bestaande Haagse sportbeleid: "Den Haag is dé strandsportstad bij uitstek. We beschikken immers over 11 kilometer kust en alle faciliteiten voor een levendige strandsportscene. Sporten op het strand jagen we al jaren aan in ons sportbeleid en dit strandsportakkoord accentueert dan ook waar we al jaren mee bezig zijn: strandsport mogelijk maken voor iedereen. Dit kan alleen als we actief samenwerken. Het programma Beachsport aan Zee is dan ook een prachtige en bovenal unieke aanvulling op het huidige Haagse sportaanbod. Den Haag is hierin een voorbeeld voor veel andere steden."

De gemeente ondersteunt het programma vanuit Vitale Stad. Hierdoor is niet alleen Sport betrokken, maar ook de afdelingen Welzijn, Ouderenbeleid, Wijkparticipatie en Onderwijs, om het programma zo inclusief mogelijk te maken.

Foto: Ronald Speijer