Een brandbrief voor Dorian van Rijsselberghe

Tweevoudig olympisch surfkampioen Dorian van Rijsselberghe voert campagne om foilboarden op de Olympische Spelen te krijgen. Helaas is de geschiedenis van progressieve hervormingsagenda’s bij internationale sportbonden te verwaarlozen.

Foilboarden is net als windsurfen, maar dan met een windfoil, een vleugelconstructie die het bord boven het water uittilt. De snelheden zijn spectaculair hoger dan bij RS:X, het traditionele windsurfen. In 1984 was dat laatste nog hip bij de introductie op de Olympische Spelen en nu is het bejaard. Zo snel gaat het. Van Rijsselberghe wil de nieuwe sport introduceren op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, ter vervanging van RS:X. Hij schreef een brandbrief aan World Sailing, de internationale zeilfederatie, omdat hij heeft gemerkt dat de nieuwe variant veel belangstelling trekt van jonge sporters.

Community

Dit idee is een cadeau voor de olympische beweging, die wanhopig zoekt naar aansluiting bij jonge sporters in dit moderne mediatijdperk. Skateboarden, breakdancing en 3x3 basketball zijn binnenkort al te zien op de Olympische Spelen – om er maar eens een paar te noemen. Wat die sporten zo bijzonder maakt is dat ze niet zozeer sneller of jeugdiger zijn, maar dat ze zijn gebaseerd op een community met regels van de beoefenaars zelf. Deze sporters bepalen zelf wat is toegestaan en houden dat ook zelf in stand. Jesper Jobse, afgelopen week namens Nederland in actie op het WK 3x3 Basketball, noemt dat eigenaarschap. Mensen als Jobse doen niet aan sport. Ze zijn hun sport.

Binnen de traditionele sportwereld zijn begrippen als community en eigenaarschap nog niet doorgedrongen, omdat daar de macht is verankerd bij de sportbonden. Die bepalen de regels; niet de community. En die bonden willen in de meeste gevallen helemaal niets weten van eigenaarschap. Anders had Van Rijsselberghe nooit die brandbrief hoeven te schrijven. Daarom is het olympische foilboarden zo’n prachtig geschenk van Van Rijsselberghe. Het is gebaseerd op belangrijke nieuwe ideeën die de sport van binnenuit veranderen. Van Rijsselberghe neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid als sporter, ook omdat hij dagelijks wordt geconfronteerd met plastic afval in het open water. Zijn oproep aan World Sailing is een pleidooi voor eigenaarschap in zijn community.

Parijs 1894 – Parijs 1907 – Parijs 2024

De timing van Van Rijsselberghe is perfect, want hij verstuurt de brandbrief in het jaar dat het IOC stilstaat bij zijn oprichting exact 125 jaar geleden in Parijs – inderdaad dezelfde stad waar de Olympische Spelen van 2024 zijn. Met een brief die is geadresseerd aan World Sailing, dat in 1907 is opgericht in Parijs. Alsof de historische cirkel zichzelf sluit, alsof de geschiedenis zichzelf stuurt. We zouden daarom zelf een brandbrief willen sturen aan Van Rijsselberghe om vooral dóór te gaan met zijn campagne, en met een klein sporthistorisch verzoek.

Amsterdam 1920 – Amsterdam 1928 – Amsterdam 2020

Een goed campagnemoment voor foilboarden is namelijk op 3 september 2020. Dan is het exact een eeuw geleden dat er in Amsterdam olympische zeilfinales werden gehouden met twee Nederlandse boten. Er werd gevaren op het Buiten-IJ, waar nu IJburg ligt, omdat de organisatie er in Antwerpen zelf even geen zin meer in had. Dat waren de eerste olympische wedstrijden in Nederland – acht jaar vóór de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam.

Die vergeten geschiedenis van 1920 is nu een mooie mogelijkheid voor de promotie van het foilboarden met het event Dorian Dwars Door Amsterdam. Het begin is op het Buiten IJ en dan via de historische grachtengordel naar het Olympisch Stadion van 1928. Allemaal per water bereikbaar en het levert prachtige beelden op, die ongetwijfeld de hele wereld overgaan. Laat de community van Van Rijsselberghe het maar organiseren. Die neemt het eigenaarschap zelf in handen.


Foto: Twitter / Dorian van Rijsselberghe

Elke sport heeft rugnummers, maar zonder een naam zijn het slechts cijfers. In de rubriek Rugnummers duiken sporthistorici Jurryt van de Vooren en Micha Peters daarom wekelijks in bijzondere verhalen, prestaties en gebeurtenissen uit de sportgeschiedenis. Ook dit soort verhalen op maat voor je eigen sportorganisatie? Neem dan contact met Arko Sports Media voor de mogelijkheden.