"Het vrouwenvoetbal loopt nog decennia achter"

Priscilla Janssens, baas achter de schermen bij WK vrouwenvoetbal

Vrouwenvoetbalpionier Priscilla Janssens is momenteel present op het hoogst mogelijke podium, het WK voetbal voor vrouwen in Frankrijk. Ze is General Coordinator van het legendarische stadion Parc des Princes. Voor het Sport & Strategie Vakblad (editie 2-2019) sprak journalist Nik Kok voorafgaand aan het WK met Janssens. "Voor de vrouwen op het veld doe ik het. Zodat zíj er het beste uit kunnen halen."

Als u als argeloze televisiekijker naar de wedstrijden van het WK kijkt, ziet u dat de letters van de namen van de speelsters op precies dezelfde afstand van elkaar op de wedstrijdshirts zijn bevestigd. Dat komt dan door Priscilla Janssens, die door de FIFA is aangewezen als General Coordinator van Parc des Princes, waar de openingswedstrijd van het toernooi werd gespeeld. Voor Janssens is het werken in een mannenwereld de normaalste zaak van de wereld. Met Engels, Schots en Nederlands bloed en via Ajax is ze de voetbalwereld ingerold. Die club zocht in 1998 iemand om de vele buitenlandse spelers te begeleiden. Dat werd Janssens.

Organisatie

De periode bij Ajax was een goede introductie in de voetbalwereld. "Je leert er het voetbal van binnenuit kennen. De wereld rond de kleedkamer." Van die opgedane kennis maakt ze nu nog steeds gebruik. Ook in de vrouwenvoetbalwereld. Een wereld waarvan ze eerst nog dacht: Wat moet ik hier nou mee? "Er was nog niks toen. Ik heb het EK 2005 in Engeland meegemaakt. Dat was nog echt een soort van jeugdtoernooi. Er waren acht teams en twee hotels. Alle teams zaten in die twee hotels. De scheidsrechters ook. ’s Ochtends in de grote hal ontbeet iedereen met elkaar. Dat is nu op het WK in Frankrijk onvoorstelbaar. Het vrouwenvoetbal heeft veel meer allure gekregen."

"Ik heb het EK 2005 in Engeland meegemaakt. Dat was nog echt een soort van jeugdtoernooi. Er waren acht teams en twee hotels. Alle teams zaten in die twee hotels"

Priscilla Janssens (General Coordinator Parc des Princes)

24 teams

"Het WK is weer een nieuwe stap in de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Er doen nu voor het eerst 24 teams mee." Van die landen is er nog steeds een aantal dat zich qua organisatie nog moet ontwikkelen. "Er zijn nog grote verschillen. Landen als Japan, China, Verenigde Staten en de meeste Europese teams zijn qua organisatie bijna net zo professioneel als mannen. Andere landen lopen daarin achter. Dan kunnen die speelsters wel voetballen, maar hebben sommige mensen eromheen geen idee. Ik heb landen meegemaakt waarbij ik de cijfers en letters op de rug van de shirts moest checken en dat die letters er dan al vanaf vielen. Op zich niet gek, want het vrouwenvoetbal loopt nog steeds decennia achter. Er zijn landen die zich kwalificeren en dan met een zeer onervaren staf afreizen."

Pietje Precies

Voor de vrouwen op het veld is het werk van Janssens belangrijk. "Voor hen doe ik het. Dat zíj er het beste uit kunnen halen." Er moet op tijd worden afgetrapt, de kleedkamer moet schoon zijn, er moeten handdoeken liggen. "Natuurlijk moet je dan een Pietje Precies zijn, we hebben het over het hoogste niveau. Ik geef de mensen die werken in mijn team veel vertrouwen. Ik weet dat ze goed zijn, want als je op een WK mag werken ben je geen onervaren stagiair. Als ik zie dat iets misgaat, is het mijn taak om in te grijpen."

Foto: via Priscilla Janssens

Lees het hele interview van Nik Kok met Priscilla Janssen nu in het Sport & Strategie Vakblad (editie 2-2019). Nog geen abonnee? Bestel deze editie van het vakblad dan als los nummer