"Gezondere sportkantine makkelijker dan gedacht"

Team:Fit-workshop laat zien dat aanbod in sportkantines eenvoudig gezonder kan

Een gezondere sportomgeving, onder andere door een gezonder aanbod in de sportkantine. Dat is het doel van Team:Fit, een initiatief van JOGG. Om sportverenigingen en -accommodaties te motiveren om voor een gezonder assortiment te gaan, besloot JOGG-gemeente Apeldoorn een workshop te organiseren. "We hopen dat hierdoor het balletje gaat rollen en meer verenigingen enthousiast worden", verklaart JOGG-regisseur Sasja van Berkum.

In de gemeente Apeldoorn zijn al ongeveer tien verenigingen bezig met het gezonder maken van hun kantine. Zij worden daarbij geholpen door een Team:Fit-coach. Joke Davio is één van deze coaches en ziet waar sportverenigingen tegenaan lopen in het proces. "Ik merk dat ze het vaak lastig vinden om aan de slag te blijven. Daarom gaan we samen aan de slag om te zorgen dat de hele vereniging betrokken is bij het Team:Fit-project, dat er meer mensen zijn die met elkaar de kar trekken. Dan heeft het de grootste kans van slagen. Als ik als Team:Fit-coach er niet meer bij ben en de kartrekker gaat ook een keer weg, moet de verandering wel overeind blijven."

Verse producten

Tijdens de workshop in Apeldoorn laat Davio spelenderwijs zien dat een gezonder aanbod makkelijker is dan soms wordt gedacht. Een veelgehoorde angst bij verenigingen komt ook tijdens deze avond weer naar voren. Eén van de aanwezigen zegt bang te zijn dat ze veel verse producten na het weekend weg kan gooien. Davio kan haar gerust stellen. "We horen vaker dat het met de houdbaarheid van gezonde producten lastig is, maar dat is vrij eenvoudig op te lossen. Niet alle gezondere keuzes hoeven bijvoorbeeld vers te zijn. Je hebt ook gezondere voorverpakte snacks. Er zijn kleine kantines die geen verse producten in het assortiment hebben en ook een bronzen certificaat hebben behaald."

Advies op maat

De Team:Fit-coaches geven voor elke vereniging of accommodatie een advies op maat. "Je merkt veel verschillen tussen kantines. De ene kantine is al heel goed op weg en heeft zich er ook al in verdiept, en bij de andere kantine moet je alles vanaf de basis uitleggen.. Zo is er een atletiekvereniging op het platteland van Utrecht die alleen op zaterdagochtend wat jeugdleden heeft rondlopen en niemand blijft lunchen, maar ze hebben wel af en toe grote evenementen waarbij ze wat kunnen doen met een gezonder aanbod", vertelt Davio. "Dat is weer heel anders dan bijvoorbeeld bij een grote voetbalclub. We kijken met elkaar wat past bij jouw vereniging."

"Er zijn kleine kantines die geen verse producten in het assortiment hebben en ook een bronzen certificaat hebben behaald"

Joke Davio - Team:Fit Coach

Inmiddels zijn er al 130 sportkantines in Nederland die een Team:Fit-certificaat hebben behaald en ruim 1500 kantines zijn daarnaar op weg. Volgens Davio is het behalen van een certificaat vaak wel een kwestie van een lange adem. "Gemiddeld zijn kantines er negen maanden mee bezig om tot minimaal het bronzen niveau te komen. Een vereniging moet het zich echt eigen maken en dat kost even tijd. Je ziet natuurlijk ook wel voorbeelden van verenigingen die het een stuk sneller voor elkaar hebben." In de workshop wordt ook duidelijk gemaakt dat het er niet om gaat dat je in één keer een gezond assortiment moet hebben, maar dat je door het aanbieden van gezondere alternatieven al een hele goede stap in de goede richting zet. "Denk bijvoorbeeld aan popcorn naast chips aanbieden en drankjes zonder suiker."

Hopen op sneeuwbaleffect

JOGG regisseur Van Berkum hoopt dat door deze bijeenkomst het balletje gaat rollen en meer verenigingen aan de slag gaan met een gezondere sportomgeving. “We hopen dat verenigingen ook elkaar enthousiast gaan maken.” Deze workshop op lokaal niveau, georganiseerd door de gemeente Apeldoorn, werd ondersteund door de Nevobo (Nederlandse Volleybalbond) die als bond ook al heel actief is richting verenigingen op het gebied van gezonde voeding. Om meer clubs te enthousiasmeren voor een gezondere kantine, draagt de Nevobo het belang van een gezondere keuze overal uit, zoals tijdens grote evenementen met de Volley Bowl. De aanwezigen van de workshop mochten als klap op de vuurpijl aanwezig zijn bij de kwartfinalewedstrijd van het EK volleybal in Apeldoorn. Van Berkum: "Die koppeling met een groot toernooi maakt het natuurlijk extra leuk!"

Voor meer informatie over Team:Fit kun je terecht op Teamfit.nl