Nevobo brengt gezondere sportkantine naar breed publiek tijdens Volley 2018

Gezondere voeding krijgt steeds meer aandacht in sportkantines. Toch zien veel bonden nog een uitdaging in het inspireren van verenigingen op dit thema. Volleybalbond Nevobo werkt daarom samen met Team:Fit, dat sportclubs via persoonlijke coaches helpt een gezonder aanbod toe te voegen in de sportkantine. Om meer clubs te enthousiasmeren voor een gezondere kantine, draagt de Nevobo het belang van een gezondere keuze overal uit: bij de personeelsdag, bij nationale toernooien en tijdens het grotere Volley 2018 deze zomer.

De Nevobo heeft al eerder initiatieven ondernomen om volleybalclubs mee te nemen in de ambitie om sportkantines gezonder te maken. "Dat bleek lastig, omdat veel verenigingen geen eigen kantine hebben", legt Janine Pleizier van de Nevobo uit. Van de ruim 1050 clubs hebben ongeveer 100 clubs de kantine in eigen beheer. "Het merendeel, 950 clubs, heeft geen eigen kantine. Dat kan een drempel zijn om mee te gaan in een gezonder aanbod, omdat de club dan minder zeggenschap ervaart over wat verkocht wordt. Je kunt wel met een gezonder aanbod aan de slag, maar het is natuurlijk anders als je de kantine zelf beheert."

Team:Fit Coach

Team:Fit, een landelijk initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht, richt zich met de campagne Team:Fit on Tour in het bijzonder op kantines van externe exploitanten. Met deze actie kunnen verenigingen en sporters hun kantine kosteloos aanmelden voor een passend advies van een coach van Team:Fit. Pleizier merkt dat de aanpak van Team:Fit het voor veel verenigingen makkelijker maakt om zo aan te haken, ook als ze de kantine niet zelf beheren. "Zodra clubs interesse hebben, dan koppelen wij ze aan Team:Fit. Vervolgens krijgt de club een Team:Fit Coach toegewezen om ze te helpen hoe ze dat gezondere aanbod voor elkaar kunnen krijgen. De Team:Fit Coach komt in beeld zodra we de club in de ja-stand hebben gekregen."

Debby Stam als ambassadrice

De Nevobo inspireert clubs op verschillende manieren om het kantineaanbod gezonder te maken. Bij het Volleybalcongres op 9 juni op Papendal werd het onderwerp bijvoorbeeld ook op de agenda gezet met ex-volleybalinternational Debby Stam, die vanuit haar expertise als diëtiste ambassadeur en coach is bij Team:Fit. Stam ging ook al bij een volleybalclub langs dat een van de vier speellocaties was tijdens het Open clubkampioenschap voor jeugd. "Die kantine was enthousiast en die gaan ook verder aan de slag met gezonder aanbod. Daar waren toen ook veel bestuurders, trainers, coaches en ouders van clubs uit het hele land bij aanwezig. Het was dus mooi om het daar onder de aandacht te brengen. Dat willen we meer laten zien en zo hopen we dat steeds meer clubs het stokje overpakken", aldus Pleizier.

De Rabobank Volley Bowl

Deze zomer zet de volleybalbond tijdens Volley 2018 (het DELA EK beachvolleybal, EK Jongens onder de 20 jaar en het WK Zitvolleybal) samen met partner Rabobank gezonde voeding op de kaart in vijf speelsteden. "We werken daarvoor samen met Debby Stam als ambassadeur en Erik te Veldhuis, chefkok van het topsportrestaurant Papendal. Zij hebben bijvoorbeeld de menu's voor de spelers, vrijwilligers, staff, officials en VIP-ontvangsten bedacht." In een aantal speelsteden zal gezondere voeding ook centraal staan op een foodtruckplein, waar Rabobank de Volley Bowl presenteert: een kom in de vorm van een bal om gezonde maaltijdsalades in te serveren.

"Zo proberen we gezonde voeding in alles door te laten klinken. Bij ons leeft het, we hopen dat er hiermee beweging ontstaat waarmee we clubs inspireren en activeren"

Janine Pleizier (Nevobo)

Clubs inspireren

Tijdens de drie topsportevenementen in Nederland wil de Nevobo aan een breed publiek laten zien dat het gezonde voeding belangrijk vindt. Pleizier zegt dat de bond daarmee ook een belangrijk signaal naar de clubs afgeeft. "We zullen ook tegen uitdagingen aanlopen, want vrijwilligers en andere crewleden bij een event een gezonde maaltijd bieden is nog niet zo eenvoudig. Het is goed dat wij dat zelf ook ervaren en dat we daar over nadenken. Die ervaringen kunnen we dan ook delen met clubs." Bij de personeelsdag van de Nevobo onlangs werden bitterballen al vervangen voor gezonde salades en een kookworkshop van Erik te Veldhuis. "Zo proberen we gezonde voeding in alles door te laten klinken. Bij ons leeft het, we hopen dat er hiermee beweging ontstaat waarmee we clubs inspireren en activeren."

Inspiratiesessies

Tijdens het DELA EK Beachvolleybal worden op 17, 18 en 19 juli in drie speelsteden Team:Fit-inspiratiesessies georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten delen kantinebeheerders en -bestuurders hun vragen en ervaringen met Team:Fit, doen aanwezigen praktische kennis en inspiratie op en krijgen ze handige voorbeelden en tips voor hun eigen sportkantine. Lees meer en meld je aan.