Een zomer in het zweet voor vitaliteit en weerbaarheid

Vanaf 26 juni is het hele land weer zo goed als open en dat is goed nieuws, ook voor de sport. Was het een lange periode moeilijk om je favoriete sport te spelen, vanaf nu is het weer mogelijk om alle sporten te beoefenen. Zowel trainen als wedstrijden zijn weer toegestaan. De beperkingen concentreren zich nu vooral rond de velden, waar 1,5 meter nog steeds de norm is. Ik denk dat het voor iedereen een verademing is dat alles weer kan. Ik zie dan ook veel clubs weer met veel plezier hun deuren openzetten. En hoewel normaal gesproken voor vele sporten de reguliere sportluwe zomerperiode aanbreekt, zullen er veel clubs juist dit jaar de deuren openhouden zodat iedereen zich nog lekker in het zweet kan werken.

En wat voor een mooie zomer gaat het worden (of is het eigenlijk al). Het mannen voetbalteam is dan wel helaas vroegtijdig uitgeschakeld bij het EK, de sportzomer heeft natuurlijk nog heel veel in petto. De Tour de France, Wimbledon, Formule 1 races met Max Verstappen en natuurlijk de Olympische en Paralympische Spelen in Tokyo. Alle sporters van TeamNL hebben zich uitstekend kunnen voorbereiden op deze bijzondere OS en PS, maar zijn tegelijkertijd zeer benieuwd wat hen te wachten staat in Tokyo. De maatregelen zijn strikt, er zal veel getest worden, de bewegingsvrijheid beperkt en het risico van close contact met andere sporters (met het risico dat een van die andere sporters positief is) zullen hoe leuk we het ook maken invloed hebben op de sfeer in Tokyo.

"De sporters in Tokyo zullen ons in ieder geval allemaal inspireren om Nederland juist in 2021 met behulp van sport weer een stukje beter te maken!"

Anneke van Zanen-Nieberg

Ook het feit dat er geen oranje fans op de tribune zitten, vinden sporters natuurlijk jammer. Het goede nieuws is dat iedereen in NL goed mee kan genieten van de verrichtingen van TeamNL. Er wordt oa door de NOS uitgebreid verslag gedaan van alle verrichtingen, zodat niemand iets hoeft te missen. Ik ben er erg trots op dat ik op 1 juli een enthousiast en kansrijk Olympisch en Paralympisch TeamNL heb mogen presenteren. Namens alle sportbonden heb ik TeamNL symbolisch in de handen van onze chefs de mission gelegd en de sporters, begeleiders en iedereen die bij de uitzending van TeamNL betrokken is veel succes gewenst in Tokyo.

TeamNL Olympic Festival

De verzamelplaats in Nederland is het Scheveningse strand. Op het strand zal het TeamNL Olympic Festival worden ingericht, waar iedereen zelf kan sporten, maar ook met elkaar de sport via schermen kan beleven. De sporters die klaar zijn in Tokyo moeten binnen 48 uur Japan verlaten. Zij zullen via Schiphol, hun opwachting maken op dit festival en direct de waardering van ons allemaal kunnen krijgen die zij verdienen. Hoe mooi is het om dat mee te beleven. Je bent slechts één kaartje verwijderd om hierbij te kunnen zijn, dus zorg dat je erbij bent. Volgens mij heeft dit festival alles in zich om er een mooi feestje van te maken. De sporters in Tokyo zullen ons in ieder geval allemaal inspireren om Nederland juist in 2021 met behulp van sport weer een stukje beter te maken!

Chef d'Emission

Wij zullen op het TeamNL Olympic Festival ook stilstaan bij een aantal belangrijke maatschappelijke thema’s, waaronder naast de vitaliteit van de Nederlandse bevolking, ook duurzaamheid. Afgelopen week hebben wij (NOC*NSF) onze Chef d’Emission voorgesteld; Marcelien de Koning. Deze (oud) olympisch zeilster is al jaren zeer actief op het gebied van duurzaamheid, zeker in combinatie met water. Zij heeft als geen ander ervaren hoe de kwaliteit van het oppervlaktewater in de afgelopen jaren is verslechterd. Soms kon zij zelfs niet zeilen omdat er te veel viezigheid in het water aanwezig was. Met de Chef d’Emission willen wij nadrukkelijk vanuit de sport een bijdrage leveren aan duurzaamheid. Zij zal zich als ‘trekker’ hard maken en inzetten voor minder vervoersbewegingen, circulaire accommodaties, milieuvriendelijke energievoorzieningen in de sport en verbetering van de waterkwaliteit. Naast het feit dat we zelf een bijdrage willen leveren, willen we ook andere landen stimuleren om een Chef d’Emission aan te stellen. Streven is om voor Parijs (OS en PS 2024) al veel landen te inspireren, waarna in LA (OS en PS 2028) alle landen die deelnemen aan de OS en PS aangesloten zijn. Over de hele wereld met elkaar samenwerken aan een gezonde generatie in een gezonde leefomgeving; hoe mooi is dat.