NOC*NSF stelt Marcelien de Koning aan als 's werelds eerste chef de emission

NOC*NSF heeft vandaag als eerste sportkoepel een eigen chef de emission aangesteld. Die eerste chef is drievoudig wereldkampioen en winnaar van Olympisch zilver (Beijing 2008) Marcelien de Koning. In die rol gaat zij zich bezighouden met de vraag hoe de sportwereld kan bijdragen aan uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. “Ik wil opnieuw wereldkampioen worden, maar nu op het gebied van duurzaamheid.”

Het verduurzamen van TeamNL is voor de chef de emission het vertrekpunt. Maar de missie van De Koning gaat verder. De chef de emission wil ook anderen bewegen tot duurzamer gedrag. Daarnaast steunt ze de eerder gestelde ambities uit het Sportakkoord om de Nederlandse sportinfrastructuur te verduurzamen.

Maurits Hendriks, technisch directeur bij NOC*NSF: "De activiteiten en het terrein van TeamNL zijn per definitie internationaal. Dat brengt een verantwoordelijkheid met zich mee voor bijvoorbeeld de uitstoot die we veroorzaken met de uitzendingen van TeamNL. Maar we willen meer. We stellen de chef de emission aan omdat we zelf willen reduceren, maar ook anderen willen bewegen tot duurzamer gedrag. Sport heeft een enorme potentie om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Met name omdat je met sport de halve wereldbevolking kan bereiken. Bovendien is het een thema dat echt leeft bij de topsporters van TeamNL."

Anderen inspireren

De Koning staat in de startblokken om aan de slag te gaan: "Deze rol is een onwijze eer. Er is zoveel winst te behalen voor de sport om een platform te zijn in de strijd tegen klimaatverandering. En er zijn al zoveel mooie initiatieven binnen de sportwereld, laten we dat ook niet vergeten. Het is tijd om die meer zichtbaar te maken en anderen daarmee te inspireren." De Koning is al jaren actief pleitbezorger van een duurzamere wereld: "Als zeiler ben je continu met de natuur bezig. En je ziet dat de natuur verandert onder invloed van de mens, dat mag niet zo zijn."

De verduurzaming van de sportwereld is een proces van de lange termijn ziet ook De Koning: "Het is niet iets wat je in een half jaar bereikt. Ik geef mezelf een paar jaar de tijd om opnieuw wereldkampioen worden, maar nu op het gebied van duurzaamheid. Want we hebben maar één aarde en het kan niet zo zijn dat de mensheid die kapot maakt."

Parijs 2024

Stip op de horizon voor de nieuwbakken chef worden de zomerspelen van Parijs in 2024. Hendriks: "Het is vanzelfsprekend en toch ook weer heel bijzonder dat de organisatie van de Spelen in Parijs het klimaatakkoord van Parijs als uitgangspunt neemt. De doelstelling is om van Parijs2024 de duurzaamste Spelen ooit te maken. En die doelstelling kan nooit alleen bij het gastland liggen. We dragen allemaal een stukje van die verantwoordelijkheid. Dat is de kracht van de olympische beweging. Wij pakken vanuit TeamNL de handschoen op."

Ieder land een chef de emission

Chef de emission is een concept van More2Win en Copper8. Samen hebben zij de internationale droom om in ieder land een chef de emission aan te stellen voor de Spelen van 2028 in Los Angeles. Tim van Dooren, oprichter van More2Win: "Net als de huidige chef de missions van elkaar leren, regelmatig bij elkaar komen en het uithangbord van de Olympische en Paralympische ploeg zijn, is dat ook de grote droom bij de chefs de emission. Een wereldwijd netwerk van chefs de emission die ambasadeurs zijn voor de verduurzaming van sport in hun land."