Luc Keersmaekers

Luc Keersmaekers is redacteur bij Arko Sports Media.

Door Luc Keersmaekers

"Prestatiegedrag en mentale gezondheid gaan hand in hand"

Een topsportprestatie begint bij de sporter zelf, maar hij of zij kan het niet alleen. Ook de bijdrage vanuit de wetenschap is cruciaal. TeamNL onderscheidt daarom zes verschillende expertisegebieden waarop de topsporters ondersteuning kunnen krijgen: medisch, voeding, prestatiegedrag en mentale gezondheid, topsportcultuur, strength & conditioning en sport science. Eefje Raedts is, nadat ze in 2016 al onderdeel werd van het expertdomein prestatiegedrag en mentale gezondheid, sinds 2022 de TeamNL hoofdexpert op dit vakgebied.

PLAYCE van ASM nu ook op vakantiepark: primeur voor Landal Wirfttal

De afgelopen jaren zien we steeds meer PLAYCES: multifunctionele sportvelden- en zalen, ontworpen door het Athletic Skills Model (ASM), die veelzijdig bewegen stimuleren door hun grote diversiteit aan patronen, vormen en toestellen. Zo ligt er een PLAYCE bij Almere City FC, op de ALO in Amsterdam, bij hockeyclubs, op openbare plekken in gemeenten als Ede, Zwolle en Gorinchem en bij meerdere basisscholen. Sinds kort kan het ASM ook een vakantiepark toevoegen aan de lijst: Landal Wirfttal, in Duitsland, opende eind vorig jaar haar eigen PLAYCE.

Twee jaar ASM-beleidsopleiding: "Cursisten bereikt, geïnspireerd en gemotiveerd"

Beleidsambtenaren, vitaliteitscoaches, teamleiders, technisch managers en bestuurders maken zich meer en meer hard voor een goed beleid op het gebied van bewegen, vitaliteit en gezondheid. Om hen daarbij te ondersteunen, startte de ASM Academy in 2021 met de ASM-beleidsopleiding. Inmiddels hebben twee lichtingen de opleiding met succes doorlopen. Tijd voor een terugblik.

ASM onderwerpt eigen PLAYCE aan onderzoek van InnoBeweegLab

Op verzoek van het Athletic Skills Model (ASM) en haar samenwerkingspartner Recreational Systems International (RSI), heeft het InnoBeweegLab onderzoek uitgevoerd naar het concept PLAYCE: een multifunctioneel sportveld van het ASM met een grote diversiteit aan patronen en vormen, waarmee veelzijdig bewegen wordt gestimuleerd. Martijn Postuma was namens het ASM betrokken bij het onderzoek, Maxime Verdijk coördineerde het namens InnoBeweegLab.

Beweegplein geopend in Museon-Omniversum: "Het werkt als een magneet"

In 2015 lanceerden de Verenigde Naties zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen die vóór 2030 behaald moeten worden. Naar aanleiding hiervan zette het Museon-Omniversum het interactieve ‘One Planet NOW!’ op, om bezoekers kennis te laten maken met slimme oplossingen voor een duurzame toekomst. Ook het thema Sport & Bewegen komt in One Planet NOW! naar voren, middels het Beweegplein dat op 20 april 2022 officieel is geopend. Het plein is ontwikkeld door het Athletic Skills Model (ASM) en komt uit de koker van Diederik Veerman, programmanager bij het Museon-Omniversum, die zich sterk maakte voor het thema Sport & Bewegen.

"Het ASM is een ingang om de verenigingen te bereiken"

Voor beleidsambtenaren, vitaliteitscoaches, teamleiders en bestuurders bij gemeenten, provincies, (sport)bonden en sport- en welzijnsorganisaties, startte in mei 2021 de Athletic Skills Model (ASM)-beleidsopleiding. Tijdens deze opleiding werkten zij aan een eigen plan van aanpak voor een goede en duurzame implementatie van het ASM in het lokale sport- en beweegbeleid. Op 4 november 2021 sloot de eerste lichting deelnemers de opleiding af, door hun eigen plannen te pitchen voor de andere deelnemers en een vakjury. De winnares was Sybrigje Westerhof, die het ASM ziet als de ultieme katalysator voor het stimuleren van meer vitaliteit en beweegvaardigheid in Zeewolde.

Eerste lichting deelnemers sluit ASM-beleidsopleiding succesvol af in Den Haag

Beleidsambtenaren, vitaliteitscoaches, teamleiders, technisch managers en bestuurders bij gemeenten, provincies, (sport)bonden, bedrijven en sport- en welzijnsorganisaties maken zich meer en meer hard voor een goed beleid op het gebied van bewegen, vitaliteit en gezondheid. Om hen daarbij te ondersteunen, startte de Athletic Skills Company in mei 2021 met de ASM-beleidsopleiding. Op 4 november sloot de eerste lichting deelnemers de opleiding af, door in het Museon in Den Haag hun eigen plannen te pitchen voor de andere deelnemers en een vakjury. Het winnende plan voor een goede en duurzame implementatie van het ASM, ontving als prijs een compleet starterspakket.

"Binnen het bewegingsonderwijs is het ASM ontzettend belangrijk"

In de Athletic Skills Model (ASM)-instructeursopleiding leren bijvoorbeeld fysiotherapeuten, buurtsportcoaches en LO-docenten hoe zij het ASM kunnen implementeren binnen trainingen, behandelingen en lessen. Vanuit een wetenschappelijke en praktische achtergrond ontwerpen zij beweegprogramma’s, met betere prestaties, minder blessures en meer creativiteit en plezier als gevolg. Sebastiaan Nederhoed en Eric Martherus volgden de opleiding en passen het ASM nu toe in hun werk.

Lessen uit Proeftuinen basis voor hernieuwde opleiding Clubkadercoach

Een clubkadercoach introduceert trainersbegeleiding bij een sportvereniging en ondersteunt de club bij het opzetten en borgen van trainersbegeleiding. De clubkadercoaches die actief waren in de ‘Proeftuinen Clubkadercoaching’, volgden hiervoor de opleiding tot clubkadercoach van NOC*NSF Academie voor Sportkader. De ervaringen uit de Proeftuinen leverden nieuwe inzichten op en aan de hand van deze zogeheten ‘lessons learned’ werd de opleiding tot clubkadercoach vernieuwd. Eind juni rondde een groep uit Amstelveen als eerste de hernieuwde opleiding af.

Athletic Skills Model start met beleidsopleiding

Beleidsambtenaren, vitaliteitscoaches, teamleiders, technisch managers en bestuurders maken zich meer en meer hard voor een goed beleid op het gebied van bewegen, vitaliteit en gezondheid. Om hen daarbij te ondersteunen, start de Athletic Skills Company in 2021 met de ASM-beleidsopleiding. Dit is een vierdaagse cursus van de ASM Academy over de toepassing van het Athletic Skills Model (ASM) in duurzaam en kwalitatief sport- en beweegbeleid.

KNGU zet sportplezier voorop met nieuw wedstrijdsysteem

Om zoveel mogelijk kinderen enthousiast te maken én houden voor sport, zijn verschillende sportbonden al bezig met het doorvoeren van veranderingen in de spelregels, de selectiemethoden of de competitiestructuur. Hiermee willen zij het plezier en de ontwikkeling van de sportende kinderen méér prioriteit geven dan winst en prestatie. De KNGU start in het nieuwe seizoen vanaf september 2021 met een nieuw systeem waarbij kinderen tot 9 jaar geen ‘traditionele’ wedstrijden meer doen.