PLAYCE van ASM nu ook op vakantiepark: primeur voor Landal Wirfttal

De afgelopen jaren zien we steeds meer PLAYCES: multifunctionele sportvelden- en zalen, ontworpen door het Athletic Skills Model (ASM), die veelzijdig bewegen stimuleren door hun grote diversiteit aan patronen, vormen en toestellen. Zo ligt er een PLAYCE bij Almere City FC, op de ALO in Amsterdam, bij hockeyclubs, op openbare plekken in gemeenten als Ede, Zwolle en Gorinchem en bij meerdere basisscholen. Sinds kort kan het ASM ook een vakantiepark toevoegen aan de lijst: Landal Wirfttal, in Duitsland, opende eind vorig jaar haar eigen PLAYCE.

Landal Wirfttal had al de beschikking over een multifunctioneel sportveld waar intensief gebruik van werd gemaakt, maar zag een grote overstroming in 2021 voor veel schade zorgen. Voor Hans van Haren, als Concept Designer bij Landal GreenParks verantwoordelijk voor voornamelijk de vernieuwingen op het gebied van sport en recreatie, was dat het moment om te kijken naar de mogelijkheden om het sportveld nóg beter te maken.

Wow-factor

Omdat Van Haren voor zijn werk op de hoogte moet zijn van de laatste trends en ontwikkelingen op sportgebied, was hij al bekend met het ASM. De PLAYCE kende hij nog niet, maar het trok wel direct zijn aandacht toen hij er op internet op stuitte. Als voormalig LO-docent – Van Haren stond tien jaar lang voor de klas – werd hij aangesproken door het kleurrijke veld en door het feit dat er voor alle mogelijke doelgroepen wat wils is. "Het heeft allereerst echt een wow-factor. Het is met al die kleurtjes een heel aantrekkelijk veld om te zien, je wil ernaartoe en dingen uitproberen. Papa’s, mama’s en kinderen, iedereen kan er zijn weg vinden. De een wil balanceren, de ander springt van kleur naar kleur en weer iemand anders wil gewoon een balletje trappen. Het kan allemaal, terwijl de verschillende kleuren en vormen onbewust je creativiteit aanspreken. Het doet dus een beroep op méér dan alleen je motorische ontwikkeling. Nou, vervolgens was het nog de vraag of het qua kosten haalbaar zou zijn, maar toen die mee bleken te vallen was de stap naar de aanleg heel snel gezet."

Zo gezegd, zo gedaan. Landal Wirfftal mag zichzelf inmiddels het eerste vakantiepark met een PLAYCE noemen. Wat Van Haren er vooraf al in zag, blijkt ook in de praktijk zo te werken. "Het multifunctionele sportveld dat we eerst hadden deed het dus al goed, met de mogelijkheid om te voetballen, te basketballen, te volleyballen of te hockeyen, maar nu zie je helemaal hoe de kleuren van de PLAYCE mensen aantrekken en enorm prikkelen om het veld uit te proberen. Door die zichtbaarheid en de multifunctionaliteit wordt het nu nóg meer gebruikt. Ik laat ook nog een bord bij het veld plaatsen met informatie. Niet om voor te kauwen wat je er allemaal kunt doen, dat kunnen de bezoekers juist heel goed zelf onderzoeken, maar om de mensen wat context te geven en uit te leggen wat het ASM beoogt te doen."

Zo breed mogelijk aanbod

Het succes dat de PLAYCE in Wirfttal al zo snel na de aanleg boekt, smaakt naar meer. Van Haren is daarom voornemens om ook op andere Landal-parken te kijken naar de mogelijkheden. “Ja, het idee van de PLAYCE past goed bij onze doelgroep. Landal GreenParks staat voor lekker de natuurlijke omgeving ontdekken. Voor onze bezoekers willen we een zo breed mogelijk aanbod hebben, zeker ook op het gebied van sport en bewegen. Dat lukt met de PLAYCE.”

Om te weten hoe (goed) de PLAYCES nu daadwerkelijk gebruikt worden, onderwierp het ASM haar eigen concept al eens aan een onderzoek. Het artikel lees je hier.