Door Jurryt van de Vooren & Micha Peters

PartijvdSport is niet de eerste sportpartij die in de Tweede Kamer probeert te komen

De PARTIJvdSPORT neemt deel aan de Tweede Kamerverkiezingen. Het is niet voor het eerst dat een sportpartij meedoet aan de verkiezingen, dat gebeurde een kleine eeuw geleden ook al. Later hebben via bestaande partijen ook heel wat sporters de revue gepasseerd op het Binnenhof. Rugnummers maakte een historisch overzicht.

De topsport houdt van innovatie, maar het moet niet te gek worden

Het is de Maand van de Geschiedenis, die dit jaar gaat over innovaties en vernieuwingen. De sport is hier dol op, zolang het maar niet te gek wordt.

Roeier Janus Ooms was in 1892 de eerste sporter met een heldenstatus

Op dit moment vinden de wereldkampioenschappen roeien in Belgrado plaats. De eerste officieuze Nederlandse wereldkampioen roeien was skiffeur Janus Ooms in 1892. Hij kreeg bij thuiskomst een heldenontvangst.

De vergeten plannen voor een tweede Paralympische Spelen in Nederland

De European Para Championships vinden van 8 tot 20 augustus plaats in Rotterdam. In de jaren tachtig overwoog deze stad nog om zich kandidaat te stellen voor de organisatie van de Paralympische Spelen van 1992.

De eerste vrouwenvoetbalwedstrijd in de Kuip was al in 1975

De Kuip is aangewezen voor het bid van het WK voetbal van 2027 in Nederland, Duitsland en België. De geschiedenis van het vrouwenvoetbal in dit stadion gaat veel verder terug dan bekend – een vergeten verhaal.

De lange, moeizame tocht van de Europese Spelen

Op 21 juni gaan in Krakau in Polen de Europese Spelen van start. Het is sinds 2015 pas de derde editie van dit evenement, ook al is het idee voor dit continentale evenement al meer dan tachtig jaar oud.

Schaaksolidariteit in oorlogstijd: erwtensoep op het Hoogovens Toernooi

De Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion staat stil bij de oorlogsslachtoffers van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. De erwtensoep tijdens de lunch verwijst naar een opmerkelijke vorm van schaaksolidariteit in oorlogstijd.

Waar blijft het Rijksmuseum van het Nederlandse voetbal?

Voetbal is de meest dominante cultuur van Nederland. Toch zijn er nog steeds geen hoogleraren voetbalgeschiedenis met honderden studenten. En waar blijft het Rijksmuseum van het Nederlandse voetbal?

De opa van Yvonne van Gennip was de eerste shorttracker van Nederland

Op 10 maart gaat in Seoul in Zuid-Korea het WK Shorttrack van start. In 1925 deden twee Nederlandse schaatsers als eerste mee aan een internationale shorttrackerswedstrijd. In het geniep, want anders kregen ze straf.

Nederland dankt eerste wereldtitel veldrijden aan een Vlaeminck

Het WK veldrijden wordt komend weekend (4 en 5 februari) georganiseerd in Hoogerheide. In 1981 wist er voor het eerst een Nederlander de wereldtitel cyclocross te grijpen. Hennie Stamsnijder werd toen dankzij de raad van Roger de Vlaeminck de beste veldrijder ter wereld.

Verdriet en victorie op de baan van Sankt Moritz

Skeletonster Kimberley Bos doet eind januari mee aan het WK in Sankt Moritz. De wedstrijden zullen plaatsvinden op de oudste baan ter wereld, de zogenaamde Cresta Run. Het is een baan waar al eerder twee Nederlanders met een klein sleetje met een rotvaart naar beneden gleden.

Kijk hier naar de filmbeelden van HVV – Sparta van precies honderd jaar gelden

Op 10 december 1922 was de voetbalwedstrijd HVV – Sparta. Precies honderd jaar later hebben we de filmbeelden nog. Het was het einde van een tijdperk.

Ook in 1980 negeerde de regering een motie over een dubieus voetbaltoernooi

Nederland stuurt een normale regeringsdelegatie naar het WK voetbal in Qatar. Het kabinet negeert daarbij de meerderheid van de Tweede Kamer, net als in 1980.

HFC Haarlem was betrokken bij één van de grootste voetbalrampen in de historie

Bij een stadionramp in Indonesië zijn minstens 125 doden gevallen. Precies veertig jaar geleden gebeurde iets vergelijkbaars bij een Europese wedstrijd van HFC Haarlem.

Amsterdam eert Dick Schmüll, grondlegger van het Nederlandse volleybal

Het WK volleybal voor vrouwen valt samen met het 75-jarige bestaan van de Internationale Volleybalbond FIVB. Dick Schmüll uit Amsterdam is één van de grondleggers van deze bond, waarvoor hij een eerbetoon krijgt.