Door Jurryt van de Vooren & Micha Peters

De grondlegger van het judo was in 1928 in Zaandam

De Judo Bond Nederland organiseert dit weekend de nationale budodag. Het gedachtengoed van Jigoro Kano uit de 19e eeuw is daarmee nog steeds springlevend.

De eerste Nederlandse vrouw op een WK allround krijgt een eigen straatnaam

Het WK allround schaatsen is dit weekend in Inzell. Gonne Donker was in 1937 de eerste Nederlandse vrouw op dit toernooi. In haar voormalige woonplaats Ilpendam wordt een plein naar haar vernoemd.

Het idee voor een blauwe kaart in het voetbal is al vijftig jaar oud

In de internationale voetbalwereld is een discussie losgebarsten over de invoering van een blauwe kaart. Alle voor- en tegenargumenten zijn al bekend, omdat dit debat in 1974 ook werd gevoerd.

Nederland deed in 1924 niet mee aan de eerste Olympische Winterspelen

Op 25 januari 1924 begonnen in het Franse Chamonix de eerste Olympische Winterspelen. Dit historische moment van precies honderd jaar geleden was zonder Nederlandse sporters.

Tijdens het eerste WK voor clubteams haalde de politie twee spelers van het veld

Het Wereldkampioenschap voetbal voor clubs gaat deze week in Saoedi-Arabië van start. Het eerste WK voor clubteams werd in 1951 gehouden in Brazilië, toen nog Copa Rio geheten. Het werd een tumultueus toernooi, waarbij zelfs de politie moest ingrijpen.

PartijvdSport is niet de eerste sportpartij die in de Tweede Kamer probeert te komen

De PARTIJvdSPORT neemt deel aan de Tweede Kamerverkiezingen. Het is niet voor het eerst dat een sportpartij meedoet aan de verkiezingen, dat gebeurde een kleine eeuw geleden ook al. Later hebben via bestaande partijen ook heel wat sporters de revue gepasseerd op het Binnenhof. Rugnummers maakte een historisch overzicht.

De topsport houdt van innovatie, maar het moet niet te gek worden

Het is de Maand van de Geschiedenis, die dit jaar gaat over innovaties en vernieuwingen. De sport is hier dol op, zolang het maar niet te gek wordt.

Roeier Janus Ooms was in 1892 de eerste sporter met een heldenstatus

Op dit moment vinden de wereldkampioenschappen roeien in Belgrado plaats. De eerste officieuze Nederlandse wereldkampioen roeien was skiffeur Janus Ooms in 1892. Hij kreeg bij thuiskomst een heldenontvangst.

De vergeten plannen voor een tweede Paralympische Spelen in Nederland

De European Para Championships vinden van 8 tot 20 augustus plaats in Rotterdam. In de jaren tachtig overwoog deze stad nog om zich kandidaat te stellen voor de organisatie van de Paralympische Spelen van 1992.

De eerste vrouwenvoetbalwedstrijd in de Kuip was al in 1975

De Kuip is aangewezen voor het bid van het WK voetbal van 2027 in Nederland, Duitsland en België. De geschiedenis van het vrouwenvoetbal in dit stadion gaat veel verder terug dan bekend – een vergeten verhaal.

De lange, moeizame tocht van de Europese Spelen

Op 21 juni gaan in Krakau in Polen de Europese Spelen van start. Het is sinds 2015 pas de derde editie van dit evenement, ook al is het idee voor dit continentale evenement al meer dan tachtig jaar oud.

Schaaksolidariteit in oorlogstijd: erwtensoep op het Hoogovens Toernooi

De Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion staat stil bij de oorlogsslachtoffers van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. De erwtensoep tijdens de lunch verwijst naar een opmerkelijke vorm van schaaksolidariteit in oorlogstijd.

Waar blijft het Rijksmuseum van het Nederlandse voetbal?

Voetbal is de meest dominante cultuur van Nederland. Toch zijn er nog steeds geen hoogleraren voetbalgeschiedenis met honderden studenten. En waar blijft het Rijksmuseum van het Nederlandse voetbal?

De opa van Yvonne van Gennip was de eerste shorttracker van Nederland

Op 10 maart gaat in Seoul in Zuid-Korea het WK Shorttrack van start. In 1925 deden twee Nederlandse schaatsers als eerste mee aan een internationale shorttrackerswedstrijd. In het geniep, want anders kregen ze straf.

Nederland dankt eerste wereldtitel veldrijden aan een Vlaeminck

Het WK veldrijden wordt komend weekend (4 en 5 februari) georganiseerd in Hoogerheide. In 1981 wist er voor het eerst een Nederlander de wereldtitel cyclocross te grijpen. Hennie Stamsnijder werd toen dankzij de raad van Roger de Vlaeminck de beste veldrijder ter wereld.