PLAYCE: het nieuwste sport- en speelveld vanuit het Athletic Skills Model

Rene Wormhoudt: "Sporten hebben meer gemeen dan ze verschillen"

Op de vakbeurs Sportaccommodaties in Houten werd donderdag 5 maart de PLAYCE gelanceerd, het nieuwste sport- en speelveld vanuit het Athletic Skills Model (ASM) voor op de club, het sportpark, het schoolplein of in de openbare ruimte.

René Wormhoudt, founder van het Athletic Skills Model, kijkt terug op een geslaagde dag: "Het was voor ons de eerste keer dat wij onze twee uitgewerkte varianten 'PLAYCE Sport' en 'PLAYCE X' aan een selecte groep geïnteresseerden konden laten zien en in de gelegenheid waren om te vertellen waarmee wij ertoe in staat zijn. Veel mensen zijn visueel georiënteerd, kijken graag eerst en besluiten dan om ergens wel of niet op in te haken. Terwijl wij bij voorkeur eerst ons verhaal willen vertellen, om de mensen zo te laten snappen wat onze visie is. Daar hebben we ons op aangepast en dat is volgens mij goed gelukt."

Instructeurs

"Anders dan vorig jaar, toen we ook op de beurs stonden met de Skills Garden, ons maatwerk concept voor de openbare ruimte, kennen meer mensen de visie van het Athletic Skills Model. Dat viel wel op", zo gaat Wormhoudt verder. "Hoe dat komt? De zichtbaarheid van het ASM is het afgelopen jaar groter geworden. We zijn mensen op gaan leiden en gaan inmiddels richting de 2000 ASM-instructeurs die ons gedachtegoed overbrengen. Dat aantal groeit en daarmee inspireren we mensen bij onder andere verenigingen, scholen, maar ook bij sportraden. Uiteindelijk zorgt dat ook voor verandering van beleid bij bonden en instellingen."

Kernwaarden

De PLAYCE moet daar een grote rol in gaan spelen en is ontwikkeld aan de hand van vier kernwaarden: plezier, veelzijdigheid, creativiteit en inclusie. Een gevarieerde en uitdagende omgeving moet verleiden om samen of alleen met plezier te sporten, te spelen en te oefenen. Met aantrekkelijke kleurstellingen en een frisse uitstraling is een PLAYCE de ideale aanvulling voor het sportpark waar al gevoetbald of gehockeyd wordt. Of voor in de wijk, het ziekenhuis of het schoolplein.

"De PLAYCE multifunctionele speelvelden brengen alle leeftijden en alle niveaus met of zonder beperking bij elkaar"

Rene Wormhoudt - Athletic Skills Model

Veelzijdigheid is de tweede kernwaarde. Wormhoudt, tevens Strength and Conditioning coach bij de KNVB; "De hoeveelheid speelvelden, patronen en toestellen biedt elke PLAYCE oneindig veel organisatorische mogelijkheden om vaardig in bewegen te worden. Alle oefeningen, spelvormen, activiteiten en testafstanden zijn plug-and-play beschikbaar voor elke beweger of professional." De unieke toepassing van variatie, asymmetrie en diverse ondergronden geeft de ruimte voor een brede motorische ontwikkeling op elk niveau en sluit aan bij de derde kernwaarde; creativiteit. Hiermee brengt een PLAYCE de waardevolle eigenschappen van het buitenspelen terug in de inrichting van sport- en speelvoorzieningen.

"En", zo zegt Wormhoudt, "ik wil graag benadrukken dat de PLAYCE bijdraagt aan inclusie. Het is ontworpen voor iedereen. Voor de topsport, breedtesport, gezondheidszorg, het bewegingsonderwijs of voor de recreatieve beweger. De multifunctionele speelvelden brengen alle leeftijden en alle niveaus met of zonder beperking bij elkaar. En het is daarmee een katalysator voor meer samenwerking en duurzaam gebruik."

Veelzijdig

De variant 'PLAYCE Sport' is speciaal ontworpen voor sportverenigingen. Als uitbreiding van de eigen speelvelden of als gezamenlijke accommodatie. Het is de optimale oplossing voor het toepassen van het ASM op een compact, overzichtelijk veld. De afmetingen van het veld zorgen ervoor dat het bij praktisch elke club geplaatst kan worden. Wormhoudt: "Sporten hebben namelijk meer gemeen dan ze verschillen." Daarnaast is de PLAYCE Sport ook goed geschikt voor revalidatiecentra en fysiotherapie-praktijken of als speelveld voor het onderwijs. Het biedt de mogelijkheid om op veelzijdige wijze te werken aan diverse grondvormen van bewegen via veelzijdige oog-hand en oog-voet coördinatie. Er kan een grote diversiteit aan organisatie- en differentiatievormen worden toegepast en het veld bevat alle eisen voor veel gebruikte testen zoals de T-test, de Shuttle Run-test, sprinttesten, sprongtesten en de agility slalom test. En alles is plug and play.

PLAYCE X is de tweede variant van het nieuwe concept. "De X staat voor 10, namelijk onze 'Schijf van 10', met de tien grondvormen van bewegen waarmee een brede motorische ontwikkeling vormgegeven kan worden", aldus Wormhoudt. De PLAYCE X biedt een nog grotere diversiteit aan uitdagende organisatie- en differentiatievormen. Het is daardoor het ideale plug and play hulpmiddel voor de professional. Bijzonder is de extra zachte ondergrond voor de grondvormen 'Balanceren & vallen', 'Springen & Landen' en 'Rollen, duikelen en draaien'.

Nationaal Sportakkoord

Het Athletic Skills Model is een nieuw talentontwikkelingsmodel, oorspronkelijk alleen bedoeld voor de sport. Inmiddels is de visie achter het ontwikkelingsmodel vertaald naar diverse domeinen en doelgroepen voor het talent van iedere beweger. De lancering van PLAYCE is hierin een volgende stap. Optimale beweegprogramma’s vinden plaats waar software en hardware elkaar versterken. Door de visie op bewegen van het ASM te integreren in openbare en besloten sport- en beweegvoorzieningen, krijgt elke beweger de ideale plek om het ASM in de praktijk te brengen. Op die manier draagt de accommodatie bij aan betere prestaties, minder blessures, meer creativiteit en meer plezier. Wormhoudt: "We bewegen in Nederland te weinig. Maar dat is niet het enige probleem. Want als we bewegen, is dit vaak ook te eenzijdig. Een vroegtijdige, eenzijdige belasting of specialisatie vergroot de kans op blessures, overbelasting en uitval. Het ASM gaat uit van een andere manier van denken over bewegen. Niet de sporten, maar de vaardigheden, concepten en competenties uit de sporten staan centraal."

"Zo maken we sport in elke gemeente toekomstbestendig"

Rene Wormhoudt

Het ASM heeft zodoende veel raakvlakken met het Nationaal Sportakkoord en vormt de basis voor gedifferentieerde beweegprogramma’s op alle niveaus en voor elke beweger. Van de topsport tot de breedtesport. Van gezondheidszorg tot het bewegingsonderwijs. En van valide tot minder-valide bewegers. Wormhoudt: "Zo bouwt het ASM mee aan de toekomstbestendigheid van sport in Nederland. Door middel van een stappenplan helpt en begeleidt het gemeenten bij het ontwikkelen en toepassen van het lokale sportbeleid dat invulling geeft aan het Nationaal Sportakkoord. Zo maken we sport in elke gemeente toekomstbestendig."

Official suppliers

"Vanuit het ASM staan we altijd voor kwaliteit", aldus Wormhoudt. "Dat geldt binnen onze ambitie om door middel van opleiding alle beweegprogramma’s in Nederland kwalitatief te verbeteren middels de inbreng van het ASM. Dat geldt ook voor de kwaliteit van materialen en de omgeving. We hebben er daarom voor gekozen om samen te werken met partijen die de kwaliteit kunnen leveren die wij voor ogen hebben. Daar werken we samen met onze partners Kragten, KSP Kunstgras en Recreational Systems International (RSI) elke dag hard aan."

Skills Garden

De PLAYCE Sport en PLAYCE X zijn vaste uitwerkingen van het sport- en speelveld en passen mooi naast de eerder gelanceerde Skills Garden®. Wormhoudt: “De Skills Garden is onze echte maatwerkoplossing in de openbare ruimte, met een extra veelzijdige en maximale toepassing van het Athletic Skills Model. In deze exclusieve ontwerpen besteden wij middels onderzoek, analyse en ontwerpsessies extra aandacht aan de omgeving waarin een Skills Garden terecht komt.”

Meer informatie over PLAYCE en Skills Garden: athleticskillsmodel.nl/playce en athleticskillsmodel.nl/skillsgarden