Helmond Sport neemt voortouw om regio sportiever en vitaler te maken

Hoe kun je als voetbalclub in een steeds veranderende omgeving van waarde zijn voor de samenleving en tegelijkertijd je identiteit bewaken? Het is een vraag waar veel clubs mee worstelen, zo ook Helmond Sport. De club heeft zowel sportief als financieel een aantal moeilijke jaren achter de rug. Deze mindere periode was, samen met de bouw van een nieuw, multifunctioneel stadion, aanleiding voor Helmond Sport om zichzelf te herpositioneren als waardenvolle club. Samen met een aantal partners wil het onder de noemer ‘Heel Helmond Sport’ de stad sportiever en vitaler maken.

"We hebben ons afgevraagd wat wij voor anderen kunnen betekenen. Alleen dan kun je als betaald voetbalclub meerwaarde creëren voor anderen", zegt algemeen directeur Leon Vlemmings over de nieuwe koers van Helmond Sport. Mensen in de regio Helmond gaven aan dat zij van een betaald voetbalorganisatie verwachten dat het naast sportieve waarden, ook culture, zakelijke en maatschappelijke waarden creëert. In samenwerking met de gemeente Helmond, OMO Scholengroep Helmond, bewegingsaanbieder Jibb+ en het Elkerliek Ziekenhuis wil Helmond Sport die waarden invullen en het voortouw nemen om de stad en de regio onder de naam ‘Heel Helmond Sport’ sportiever en vitaler te maken.

Sport- en beleefcampus

De bouw van het nieuwe multifunctionele stadion en de bijbehorende sport- en beleefcampus, die in de zomer van 2023 op sportpark De Braak gerealiseerd moeten zijn, is daarbij als inspiratiebron gebruikt. De plek moet een thuisbasis voor iedere Helmonder vormen. Van de 23 selectiespelers van Helmond Sport tot de 1.700 leerlingen die er dagelijks naar school gaan. En van de ouderen die komen sporten om vitaal te blijven tot gezinnen die een stukje willen wandelen.

Vlemmings verwacht dat de campus een trekpleister wordt. "Het stadion en de campus moeten een ontmoetingsplek worden, voor jong en oud. Er gaat kruisbestuiving ontstaan tussen sport, zorg en onderwijs. Er valt heel veel van sport te leren. De kracht van sport is enorm. Sport zorgt voor discipline, vertrouwen en respect. Sport leert je onder andere te incasseren, keuzes te maken en samen te werken. Essentiële vaardigheden waar mensen de rest van hun leven profijt van hebben. Oftewel, sport is de school voor het leven."

"Het stadion en de campus moeten een ontmoetingsplek worden, voor jong en oud. Er gaat kruisbestuiving ontstaan tussen sport, zorg en onderwijs"

Leon Vlemmings (Directeur Helmond Sport)

Werknemers en spelers van Helmond Sport gaan zelf het goede voorbeeld geven. Ze zetten zich komend seizoen namelijk een aantal uur per week in voor maatschappelijke en sportieve projecten in en om de stad. "Spelers kunnen bijvoorbeeld worden ingezet tijdens gymlessen op scholen of bewegingsklassen voor ouderen. Andere medewerkers van Helmond Sport gaan clinics en presentaties geven", geeft Vlemmings als voorbeeld.

Ander businessmodel

Hoofdsponsor Vescom ondersteunde de visie en het plan. Het bedrijf van voormalig voorzitter Philippe van Esch verlengde het hoofdsponsorcontract tot 2023, blijft op de achterzijde van het shirt staan, maar stelde de plek op de borst beschikbaar voor Heel Helmond Sport. “We hebben nu een compleet ander businessmodel. We gaan eerst heel veel betekenen voor de samenleving en de regio, en die investering betaalt zich daarna terug”, stelt Vlemmings vol vertrouwen. "Omdat de waarde van de club groter wordt, worden we interessanter, waardoor ook andere bedrijven zich gaan melden. Mensen willen graag ergens bij horen. Een mooi voorbeeld is het partnership met TopGrass, een bedrijf gespecialiseerd in de aanleg van kunstgrasvelden. Door maatschappelijke impact te leveren verbinden zij zich aan Heel Helmond Sport voor vijf jaar. Wij gaan actief de regio in gaan kennis delen met amateurverenigingen. Dat is voor hen waardevol."

Volgens Vlemmings profiteert Helmond Sport ook nu al van de samenwerkingen met de nieuwe partners. "Zij kunnen ons op andere manieren vooruithelpen. Er komt extra kennis beschikbaar over bijvoorbeeld blessurepreventie of vitaliteit van je medewerkers. We kunnen mensen gaan inzetten voor onze organisatie, partners gaan meedenken en ideeën genereren. Er wordt op allerlei andere manieren dan geld een bijdrage geleverd aan de club."

Waarde-netwerk creëren

De eerste initiatieven tussen de samenwerkende organisaties hebben inmiddels vorm gekregen. Vlemmings kijkt met vertrouwen richting de toekomst. "Ons doel is te zorgen voor een sportiever, vitaler Helmond en we willen natuurlijk de resultaten op het veld verbeteren. Tevens hopen we meer supporters warm te maken voor de club, zodat onze thuiswedstrijden beter worden bezocht. We gaan letterlijk een waarde-netwerk creëren. Uiteindelijk moet iedereen graag bij ‘Heel Helmond Sport’ willen horen."