Frame Schaatsen laat kinderen met beperking meedoen op ijsbaan

Stichting het Gehandicapte Kind introduceert nieuwe sport in Nederland met schaatshulpmiddel

De Olympische Winterspelen in Beijing zorgen dat heel Nederland weer voor de tv zit om de Nederlandse schaatsers te volgen op weg naar nog meer olympisch goud. Voor veel kinderen met een beperking is schaatsen buiten de Spelen om ook iets waar ze alleen naar kunnen kijken. Stichting het Gehandicapte Kind wil hier verandering in brengen door een nieuwe sport te introduceren: Frame Schaatsen. Deze sport maakt het met een speciaal schaatshulpmiddel mogelijk dat kinderen met een beperking ook het ijs op kunnen.

In december vond al een eerste Frame Schaats-clinic met de Sven Kramer Academy in Thialf Heerenveen plaats. Kinderen konden zo voor het eerst kennismaken met de schaatsframes en dat leverde zoveel plezier en lachende gezichten op dat Stichting het Gehandicapte Kind nu wil doorzetten en deze sport in het hele land wil mogelijk maken. Zo start volgend seizoen Frame Schaatsen in Hoorn. Het doel van Stichting het Gehandicapte Kind is dat er in elke provincie minimaal één schaatsbaan is waar kinderen kunnen frameschaatsen.

Schaatsframe

Frameschaatsen is vergelijkbaar met bestaande sporten als Frame Running, waarbij kinderen die bijvoorbeeld moeilijk kunnen lopen ondersteund door een frame toch in beweging kunnen komen. Bij het schaatsframe zijn de wielen van het frame vervangen door ijzers om over het ijs te glijden. Kinderen worden op het zitje en met een borststeun ondersteund en kunnen zo gemakkelijk vaart maken. Hierdoor is frameschaatsen minder vermoeiend voor kinderen met een beperking dan andere sporten. De frameschaatslessen worden in groepsverband en tijdens schaatstrainingen van kinderen zonder beperking gegeven. Dit stimuleert het samen sporten voor kinderen met en zonder beperking en gaat het sociaal isolement tegen.

Amy kan nu ook meedoen

Amy (11) is één van de kinderen die meedoet met de frameschaatslessen. Haar familie is altijd al in de ban van schaatsen, zeker nu de Olympische Winterspelen in volle gang zijn. Daarom is het zo fijn dat ook Amy nu kan schaatsen. Moeder Boukje vertelt: “Amy heeft cerebrale parese en kan niet zelf lopen, laat staan sporten. Mijn hele gezin is fan van schaatsen. We kijken er altijd naar op tv en zodra er ijs ligt, binden we de ijzers onder. Maar Amy kan vanwege haar beperking niet mee schaatsen. Totdat we kennis maakten met Frame Schaatsen. Amy kan nu ook meedoen met de andere kinderen. Ze lacht, ze geniet, ze straalt wanneer ze met haar schaatsframe het ijs op gaat.”

Niet meer langs de zijlijn

Sporten is voor kinderen met een beperking niet alleen goed voor de gezondheid, maar het sociale aspect speelt ook een belangrijke rol. Op de schaatsvereniging komen kinderen met en zonder beperking met elkaar in contact, waar dit bijvoorbeeld op scholen vaak niet het geval is omdat de kinderen naar speciaal onderwijs gaan. Meestal zijn deze scholen niet in de buurt en daarom wonen vriendjes ver weg.

Henk-Willem Laan, directeur Stichting het Gehandicapte Kind, ziet in Frame Schaatsen een van de oplossingen om kinderen met een beperking mee te laten doen. "Ik hoop dat veel schaatsverenigingen geïnspireerd raken om het Frame Schaatsen als onderdeel aan het lesprogramma toe te voegen, zodat andere kinderen net zoveel plezier kunnen hebben als Amy. Toen het vorig jaar heel hard had gevroren en we op natuurijs konden schaatsen, zag ik dat veel kinderen met een beperking langs de zijlijn stonden. Daarom ondernemen wij nu actie en willen wij Frame Schaatsen in heel Nederland mogelijk maken."