Extra ondersteuning voor aangepaste sport in Nieuwegein

Uniek Sporten en Nederlandse Loterij verrassen twee verenigingen die aangepaste sport mogelijk maken

Meervoudig wereldkampioen Jetze Plat heeft vanmiddag op de Aangepast Sportendag tijdens de Nationale Sportweek twee cheques ter waarde van 8.000 euro uitgereikt aan verenigingen in Nieuwegein. Uniek Sporten, onderdeel van Fonds Gehandicaptensport, en Nederlandse Loterij zetten verenigingen die gehandicaptensport mogelijk maken op deze dag extra in het zonnetje.

Uniek Sporten en Nederlandse Loterij zijn dit jaar weer partner van de Nationale Sportweek. Tijdens de Aangepast Sportendag in Nieuwegein, waarbij 175 sporters met een beperking de kans krijgen om verschillende sporten uit te proberen, hebben zij twee verenigingen in het zonnetje gezet. Zwemvereniging Aquarijn en Wielervereniging Het Stadion ontvingen een cheque van Jetze Plat ter waarde van 8.000 euro. De meervoudig wereldkampioen is ambassadeur van Uniek Sporten, Nederlandse Loterij en de Nationale Sportweek. “Ik vind het belangrijk dat sporten voor iedereen met een beperking toegankelijk wordt gemaakt, omdat ik als geen ander weet wat sport met je kan doen. Het geeft mij kracht, vrijheid en zelfvertrouwen”, aldus Plat.

Het hele jaar door sporten

De twee verenigingen zijn ontzettend blij met de ondersteuning die ze krijgen. Zo zegt Geert van Eyck van Wielervereniging Het Stadion. “Wij zijn een inclusieve sportvereniging met 375 wielrenners en 35 handbikers. Dimitri, student fysiotherapie traint ons elke zaterdagochtend van maart tot en met september. Door de bijdrage van Nederlandse Loterij kunnen wij fitnessapparaten aanschaffen, waardoor we ook in de winter kunnen trainen ter voorbereiding op een wedstrijd zoals de Handbikebattle in Oostenrijk. Dat is natuurlijk fantastisch!”

Voor Aquarijn betekent het geldbedrag dat ze nu de sport waterbasketbal voor sporters met een beperking kunnen gaan opstarten, vertelt Rens Wisseloo. “We zijn op dat idee gekomen omdat we over twee jaar ons 50-jarig jubileum vieren. Het leek ons mooi om dat te vieren door een speciale afdeling in het leven te roepen voor sporters met een beperking, want dat hadden we nog niet. We vinden dat iedereen bij ons terecht moet kunnen om te sporten.”

Zelfvertrouwen vergroten

Wethouder Ellie Eggenschoor was namens de gemeente Nieuwegein aanwezig om de verenigingen uit haar gemeente te feliciteren. "Ik gun het deze verenigingen enorm, want het zijn verenigingen die ambitie hebben en die ook echt ideeën hebben hoe je iedereen kunt betrekken bij sport. Ik denk ook dat dit een beloning is voor wat alle verenigingen in Nieuwegein doen. Dat deze twee verenigingen een beloning krijgen voor wat zij al doen vind ik echt super."

De Nationale Sportweek staat dit jaar in het teken van "Sport doet iets met je". En zeker voor mensen met een beperking kan sport veel betekenen. Zo vertelt wethouder John van Engelen van Sport: "In Nieuwegein werken we met sportverenigingen, sportclubs en met buurtsportcoaches in de wijk samen om sporten voor iedereen mogelijk te maken. Zo is er aangepast sportaanbod, waardoor kinderen en volwassenen met een beperking ervaren dat sport en bewegen gewoon kan! Sport doet iets met je, het vergroot je zelfvertrouwen."