Oud-NOS'ers leidend in vaderlandse sport

Het is nog geen belangrijk item, maar dat kan het wel worden. Want het is toch op zijn minst opmerkelijk dat twee voormalige directeuren van de NOS aan de macht zijn dan wel komen bij twee van de belangrijkste sportinstituten van ons land. Gerard Dielessen is algemeen directeur van NOC*NSF. Jan de Jong treedt op 1 juni aan als interim-directeur van de Eredivisie CV.

De profielen van beide mannen hebben grote overeenkomsten. Dielessen maakte in de periode 2002-‘03 deel uit van de directie van Studio Sport, waarna hij overstapte naar de hoogste NOS-post: algemeen directeur. Zeven jaar later vertrok hij naar NOC*NSF, om daar de belangrijkste functie te gaan uitoefenen. Zijn opvolger bij de NOS was Jan de Jong. Het was een geruisloze wisseling van de wacht op het Mediapark. En in 2017 stapte ook De Jong over naar de sportsector. Hij werd algemeen directeur van Feyenoord.

Er zijn ook verschillen. Dielessen is gepokt en gemazeld in de journalistiek. Achtereenvolgens: Utrechts Nieuwsblad, NOS Journaal, NOVA, Studio Sport. Hoewel Jan de Jong zijn hele loopbaan bij de media heeft doorgebracht, had hij een andere focus. Hij was bij de NOS meer van de marketing, juridische zaken en de sales. En in retrospectief is de oprichting van het NOS Sportrechtenbureau in 2001 door Martijn Lindenberg (vermaard regisseur) en De Jong een belangrijke en profijtelijke beslissing geweest. Het tekent het instinct en het zakelijk talent van De Jong.

Feyenoord

Terwijl Dielessen het al jaren prima doet bij het tamelijk rustige NOC*NSF (even los van de coronacrisis) heeft De Jong het heel wat moeilijker gehad. Maar hij koos dan ook voor het professionele voetbal en ook nog eens bij het altijd lastige Feyenoord. Hij werd aanvankelijk geaccepteerd, maar na een jaar of twee kwam er weer eens een crisis waarbij De Jong geofferd werd. Het gevecht met de Raad van Commissarissen kon hij niet winnen. Het alternatieve verhaal is dat hij het helemaal gezien had met dat voortdurende geruzie in en om De Kuip. Op het oog is hij netjes vertrokken na een 'verschil van inzicht' met de RvC.

Eredivisie CV

Dat hij na een maand of tien terugkeert in het voetbal, als interim-directeur van de Eredivisie CV, wekte in de media eventjes verbazing. Maar toen bleek dat alle achttien clubs het met de benoeming eens waren, werd alles weer rustig. Volgens mij is De Jong geknipt voor deze functie. Hij is gepokt en gemazeld in de sportwereld, zeker als het om geld en contracten gaat. En hoewel het een bijzonder moeilijke tijd is, gaat hij het best mogelijke resultaat voor elkaar krijgen. Een moeilijke klus, dat zeker, “maar als iemand het kan is het Jan”, hoorde ik op de radio langskomen. En zelfs criticaster nummer één, Johan Derksen van Veronica Inside, vindt De Jong "een prima keus" voor de ECV.

Twee door de wol geverfde oud-NOS'ers in de top van de sportwereld heeft qua relaties veel voordelen. Beide mannen hebben geweldige netwerken. Denk aan de overheid (rechtstreekse ingangen bij ministers en topambtenaren), gemakkelijke contacten met grote sponsors en een over het algemeen een goede relatie met de media.

Vooruitkijkend zie ik het pensioen van Gerard Dielessen (geboren in 1955) aankomen. Ik sluit niet uit dat tegen die tijd de twaalf jaar jongere Jan de Jong de opvolger van Dielessen wordt. Dan is wel de cirkel rond. En waarom niet? Gerard en Jan kunnen prima met elkaar overweg. Het lijkt me een goede zaak voor sportend Nederland.

Foto: Shutterstock / kivnl