Op de valreep

Scoren in de laatste minuut geldt inmiddels als een kwaliteit van PSV. Zaterdagavond flikten ze het weer tegen Heerenveen. Nadat PSV de aansluitingstreffer (2-1) had gescoord, trok Heerenveen de wedstrijd volledig naar zich toe. Tegen beter weten in zat ik te wachten op de 3-1 van Heerenveen toen PSV de gelijkmaker scoorde.

Als tegenstander word je daar natuurlijk gillend gek van. Je weet dat je tegen PSV pas kunt juichen nadat het laatste fluitsignaal heeft geklonken. Maar toch, in de 95ste minuut, de allerlaatste minuut van de blessuretijd, kan het toch onmogelijk nog misgaan? Ja, dan ken je PSV nog niet: precies dán, wanneer het onmogelijk nog kan gebeuren, gebeurt het toch.

Slotfasespecialist

Toen PSV vorig seizoen kampioen werd, sprak het Eindhovens Dagblad van ‘het kampioenschap van de laatste minuut’. Als PSV dit seizoen weer kampioen wordt, kan de redactie op zoek naar de overtreffende trap van die uitdrukking.
Uit de data van sportstatistiekbureau Opta blijkt dat PSV op weg is naar het absoluut record in punten sprokkelen op de valreep. De ‘slotfasespecialist’ noemde Voetbal International de Eindhovenaren vorige week. Het lijkt me erg leuk om PSV-fan te zijn. Mij lukt dat helaas niet, maar het vrolijkt je weekend toch danig op wanneer jouw cluppie keer op keer de punten steelt.

Knikkende knieën

Het is geen geluk, zei Luuk de Jong al aan het begin van het seizoen nadat PSV voor de derde keer in een week in de slotseconden had gewonnen. Nee, het was ‘een soort vertrouwen, geloof en fitheid’.
Ik zal je zeggen wat het is: een selffulfilling prophecy. PSV weet dat het in de laatste minuut kan scoren, het team heeft het al zo vaak gedaan. En daar putten ze vertrouwen en kracht uit. En dat zijn zo ongeveer de belangrijkste voorwaarden om een wedstrijd te winnen. Vertrouwen en kracht. En ondertussen staat de tegenstander met knikkende knieën op het veld. Dat is lastig voetballen hoor, met knikkende knieën. Op de bank voor de televisie thuis ben ik de zenuwinzinking al nabij als de slotfase aanbreekt, ik kan geen koffiekopje meer vasthouden van de bibberitus. Kun je nagaan wat er met de tegenstanders van PSV gebeurt.

Wat PSV vrijwel wekelijks doet, proberen de supporters in Den Haag al zestig jaar af te dwingen door zich de longen uit het lijf te schreeuwen. Maar het werkt niet, helaas. Het is natuurlijk hartstikke leuke folklore, dat Haags Kwartiertje, hou dat er vooral in, maar het levert ADO helaas bar weinig op. Uit een onderzoekje van VI van vorig jaar bleek dat ADO wel zo ongeveer de club is die het minst scoort in the dying seconds of the game. Maar wat niet is, kan nog komen. Het moet je gewoon een aantal keren lukken, dan ga je er vanzelf in geloven. En dat is het halve werk. Met een goed geloof en een kurken ziel drijft men de zee over.

Foto: Twitter / Joost van Erp