'Messiaanse' trekjes bij Ajax

Het afgelopen weekend stond in het teken van meerdere wereldkampioenschappen. Er werd heel wat goud vergaard. Vooral in het baanwielrennen (6), maar tevens in de indooratletiek (1, Nadine Visser) en het schaatsen (1, Patrick Roest). Enkele dagen later verbleekten deze prestaties. Het ging alleen nog maar over Real Madrid–Ajax en de Nederlandse locatie van een F1 Grand Prix. Wordt het Zandvoort, Assen of grijpen beiden ernaast?

Aangezien ik Ajax geen kans gaf, schreef ik een column over de Formule 1. Maar tegen middernacht werd het stukje in de digitale prullenbak gemieterd om plaats te maken voor de legendarische overwinning van Ajax. Na verlies in de Johan Cruijff Arena (1-2) sloeg de ploeg van Erik ten Hag in Madrid toe. In het prachtige Estadio Santiago Bernabéu werd de winnaar van de laatste drie Champions League-seizoenen door een weergaloos team uit het toernooi gekegeld. De 1-4 was een complete afgang voor Real maar tevens zeer verdiend voor de Ajacieden.

Enquête was voorbode

Zondagmiddag was er in het radioprogramma Langs de lijn een enquête over dit duel. Zeven van de tien mensen gokten op winst voor Ajax met meer dan één doelpunt verschil. Hugo Borst, een van de presentatoren van dienst, is nooit te beroerd om zijn mening te geven. Hij vond het maar onzin, die voorspelling. Fans, dat zijn het. En dat herhaalde hij in zijn AD-column een dag later. Willem van Hanegem was in dezelfde krant een stuk milder. Hij zag nog wel kansen. En hij kreeg gelijk.
Ajax heeft in de Champions League en in voorganger Europa Cup voor landskampioenen vaker gestunt. Wat te denken van de duels uit 1969 tegen Benfica, meerdere malen winnaar van de Europa Cup I. Thuis verloor Ajax met 1-3, uit werd met dezelfde cijfers gewonnen. In het beslissende duel in Parijs maakten de Amsterdammers met 3-0 gehakt van de gelouterde Portugese sterren. Het bleek voor Ajax de voorbode te zijn van vele successen.

Nog zo’n bijzonder feitje. In 1995 presteerde Ajax het om in de groepsfase van de Champions League het uitduel van Real Madrid met 2-0 te winnen. Beiden gingen overigens door naar de kwartfinales. In de live-uitzending bij Veronica werd het uitgebreid behandeld, niet in de laatste plaats omdat analist Ronald de Boer destijds zelf op het veld stond en daar de kleuren van Ajax verdedigde.

"In het recente verleden lagen de trainers, directeuren en managers nogal eens onder vuur. Maar bij succes smelt elke kritiek"

Altijd rumoer in Amsterdam

Ajax, de moeilijkste club van Nederland maar tevens de beste. Onder leiding van Frank de Boer werd het viermaal achtereen landskampioen. In 2017, onder leiding van hoofdcoach Peter Bosz, bereikte men de finale van de Europa League. De strijd om de landstitel werd enkele jaren gemist ten faveure van Feyenoord en PSV. Dit seizoen is Ajax klaar voor nieuwe successen. De ploeg is nog op drie fronten actief: Europa, Eredivisie en Nationale Beker. Het kan allemaal mislukken, maar die kans acht ik niet groot. PSV is langzaam maar zeker aan het wegzakken en de talenten en ervaren spelers van Ajax zijn gebrand op het kampioenschap. Het thuisduel tegen PSV kan beslissend zijn. En hoe dan ook, de bekerfinale tegen Willem II mag niet verloren worden. De Champions League is onzeker, maar wie weet komt Ajax nog verder dan de kwartfinale.

Daarna zal deze unieke selectie – die met Messiaanse trekjes Real Madrid oprolde – uit elkaar vallen. We weten al dat Frenkie de Jong (21) naar FC Barcelona vertrekt. Ongetwijfeld is er grote interesse voor aanvoerder Matthijs de Ligt (19), Donny van de Beek (21), Hakim Ziyech (26) en wellicht ook voor de dinsdag briljante Dusan Tadic (30). Hoe dan ook, de transferbedragen worden hoger en hoger.

Het geld stroomt binnen

In het recente verleden lagen de trainers, directeuren en managers nogal eens onder vuur. Maar bij succes smelt elke kritiek. Dat is nu het geval bij Ajax. De club verdient kapitalen (de winst tegen Real leverde alleen al tien miljoen euro op en daarbij komt de winst op de transfers) en dus zal er voldoende geld zijn om het verlies van de vertrekkende spelers behoorlijk te compenseren. Het zal wel even duren voordat de selectie hetzelfde niveau heeft, maar Erik ten Hag lijkt voldoende krediet te hebben om door te kunnen gaan. Wel zullen de fans 'hun' Frenkie, Matthijs en Donny gaan missen, maar dat hoort er nu eenmaal bij.

Ajax gaat bijzondere maanden tegemoet, waarschijnlijk met grote successen. Maar denk erom: ook clubs als Fortuna Sittard en PEC Zwolle mogen niet onderschat worden...

Foto: Review News / Shutterstock.com