Circulaire fabriek gaat kunstgras recyclen tot nieuwe grondstoffen

GBN, AnteaSport en Edel Grass starten unieke alliantie

De eerste circulaire verwerkingsfabriek voor afgedankt kunstgras in Nederland is klaar om volledig te gaan produceren onder de naam GBN Artificial Grass Recycling (GBN AGR). De bedrijven GBN, AnteaSport en Edel Grass horen bij de initiatoren die deze unieke alliantie voor recycling van kunstgras in 2018 zijn gestart. Dit deden zij in samenwerking met de branchegenoten TenCate Grass/Greenfields en Sport & Leisure Group/Domo Sports Grass. En daarmee slaan de grote kunstgrasleveranciers en -aannemers in Nederland de handen ineen, met als missie om de aarde leefbaar te houden en voldoende grondstoffen over te houden voor huidige en toekomstige generaties. Het motto: "Van een oud kunstgrasveld naar hoogwaardige grondstoffen voor nieuwe producten, zo doen we dat!"

Aan het woord is Eric van Roekel, directeur van GBN AGR, een onderdeel van GBN Groep. "Onze oplossing is duurzaam, zowel economisch als qua milieu-impact. En omdat we nauw samenwerken met verschillende ketenpartners, garandeert dit de noodzakelijke investering voor het verwerken van voldoende volumes kunstgras." De hele kunstgrasbranche in Nederland kan gebruik maken van dit nieuwe initiatief.

Warm ontvangst

In het Amsterdamse Westelijk Havengebied werd ruimte gevonden om een compleet nieuwe fabriek van 30.000 vierkante meter te laten bouwen. "We zijn warm ontvangen door de gemeente", aldus Van Roekel. De verkregen vergunning voldoet aan alle nieuwe normen. Zo is de gehele locatie vloeistofdicht en is er een geavanceerd systeem ontwikkeld om het water ter plaatse op te vangen en kleine onderdelen eruit te filteren. De eerste grote ladingen van oude kunstgrasrollen zijn al even binnen. In februari 2019 werd namelijk met de inname van kunstgrasvelden gestart, die vervolgens een jaar lang in de noodopslag hebben gelegen.

Voetbal-, hockey-, korfbal en tenniskunstgras

Wat gebeurt er nou precies in dit hagelnieuwe bedrijfspand? Dat is het meest makkelijk uit te leggen door het productieproces te beschrijven. Te beginnen op een locatie, ergens in het land, waar het end-of-life kunstgras wordt opgerold. Hierna worden de rollen per vrachtwagen naar de hoofdstad gereden. Eenmaal aangekomen bij de fabriek van GBN AGR worden de matten per soort opgeslagen. Er zit namelijk verschil in voetbal-, hockey-, korfbal- of tenniskunstgras. In de fabriek start de verwerking van het end-of-life kunstgras tot circulaire grondstoffen. AnteaSport biedt de recyclingoplossing van GBN AGR op de markt aan onder de naam FieldLoop. Hierbij wordt uitgegaan van een gesloten keten, waarin uit gerecyclede materialen nieuwe producten ontstaan.

KIWA-certificering

Tijdens het verwerkingsproces wordt het materiaal vervolgens gescheiden en gewassen, daarna volgt het verkleinen, agglomereren en certificeren ervan. Uiteindelijk blijven er drie recyclingproducten over: circulair zand, circulair infill en circulair agglomeraat. Van Roekel: "We zijn in maart vorig jaar gestart met de voorbereiding en ik ben trots op het behaalde resultaat. We hebben erg veel gedaan en het logistiek inmiddels allemaal op orde. Onderweg hebben we best wel wat geluk gehad, maar het moet tijdens zo’n proces ook wel een beetje meezitten." Door de alliantie werd het afgelopen jaar onder meer gewerkt aan het certificeren van het proces door KIWA. Om hieraan te kunnen blijven voldoen, wordt het productieproces meerdere keren per jaar getoetst door een onafhankelijke derde partij.

Welke doelstellingen volgen nu?

Van Roekel: "De eerste doelstelling was om in 2019 een locatie te vinden en de benodigde vergunningen te verkrijgen waarmee wij het materiaal volledig circulair kunnen verwerken. De bouw van de fabriek, het opstarten van de productie en het vormen van het team was een doel voor 2020. Nu willen we met elkaar vooral vertrouwen gaan creëren bij de consument. Daar is behoefte aan. In oktober 2018 stond de kunstgrasmarkt nog in brand, toen heerste er grote chaos na onthullingen van het tv-programma Zembla. Wij willen laten zien dat het verwerken van end-of-life kunstgras wél op een verantwoorde manier kan. En dat we een betrokken partij zijn. Hiervoor is uit alle gelederen binnen de alliantie een communicatieteam gevormd, zodat ook de informatievoorziening eenduidig en frequent plaatsvindt. Tegelijkertijd willen we op volle kracht gaan produceren. Ons doel hierna is om nieuwe fabrieken in andere Europese landen te openen. Nederland loopt hierin voorop. We zijn hier al volop in renovatie, terwijl dit in andere landen nog niet het geval is. Dat biedt voor ons een hoop kansen en mogelijkheden in de toekomst."