KNWU schuift Simon Meijn naar voren voor UCI en UEC

De KNWU heeft hoofdbestuurslid Simon Meijn voorgedragen voor een plek in het Management Comittee van de mondiale wielerbond UCI en de Management Board van de Europese bond UEC. Op 6 maart vinden tijdens een digitaal UEC-congres verkiezingen plaats voor beide functies.

Mocht Simon Meijn worden gekozen dan wordt hij de eerste Nederlandse sportbestuurder binnen de internationale wielersport sinds Hein Verbruggen, die van 1991 tot 2005 voorzitter was van de UCI, en Joop Atsma, die in 2011 het UCI-hoofdbestuur verliet. Volgens KNWU-directeur Thorwald Veneberg wordt het ook tijd dat Nederland weer een dergelijke positie op het internationale toneel krijgt. "Nederland is al decennialang een succesvolle wielernatie. Ook in de afgelopen jaren was de KNWU in alle olympische wielerdisciplines goed voor talloze internationale prijzen. Op bestuurlijk terrein was ons land minder zichtbaar. De KNWU vindt het belangrijk ook bestuurlijk op de voorgrond te treden."

Ervaren sportbestuurder

De KNWU schuift met Meijn, afkomstig uit het Noordhollandse Oudendijk, een ervaren sportbestuurder naar voren die - mocht hij worden gekozen - samen met het internationale bestuur vier jaar de belangen van de wielersport in Europees en/of mondiaal verband mag gaan behartigen. Meijn is oud-renner en voormalig voorzitter van wielrenvereniging Alcmaria Victrix uit Alkmaar, KNWU-consul voor het district Noord Holland en organisator van nationale en internationale evenementen. Ook is hij sinds 2013 hoofdbestuurslid van de KNWU. Daarnaast werd Meijn in 2018 benoemd als president van de Europese Paracycling commissie van de UEC.

Boris van der Vorst niet gekozen bij AIBA

Eind vorig jaar deed Boris van der Vorst, voorzitter van de Nederlandse boksbond, een poging om president van wereldboksbond AIBA te worden. Bij de digitale verkiezingen in december kreeg hij slechts 45 van de 155 stemmen en werd hij tweede achter de Rus Umar Kremlev, die 86 stemmen ontving.