Boris van der Vorst stelt zich kandidaat voor voorzitterschap AIBA

'Tijd voor een complete verandering van leiderschap en cultuur binnen boksen'

Boris van der Vorst, voorzitter van de Nederlandse Boksbond (NBB), stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van AIBA, The International Boxing Association. Dat heeft hij op woensdag 21 oktober wereldkundig gemaakt. Van der Vorst: "Deze functie brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee en daar heb ik lang over nagedacht. Velen van jullie, collega's, partners en vrienden, hebben me aangespoord om me kandidaat te stellen. Ik waardeer deze aanmoediging en begeleiding enorm, het was een belangrijke factor in mijn beslissing om mijn naam op het ticket te zetten."

Van der Vorst gaat verder: "We weten allemaal dat AIBA in ernstige problemen verkeert. De president moest aftreden onder een wolk van beschuldigingen. Het IOC heeft de opname van boksen in de Olympische Spelen in twijfel getrokken en ons bestuursorgaan geschorst, na talloze oproepen tot fundamentele veranderingen in het bestuur, de ethiek, het financiële beheer en de sportintegriteit van AIBA. Om het in bokstermen uit te drukken, heeft AIBA verschillende acht tellingen gehad en een groot deel van het gevecht aan de touwen besteed, met nog maar één ronde over om dingen om te draaien om de overwinning te behalen."

Kiescommissie

Van der Vorst, sinds 2014 voorzitter van de NBB, wacht nu eerst op de formele toezegging van de kiescommissie, maar is ondertussen volop bezig met de voorbereiding van zijn verkiezingscampagne. "Daar hebben we inderdaad al veel voor klaar staan, maar het is nog niet helemaal duidelijk welke richtlijnen daarvoor zullen worden aangehouden. Gezien de huidige situatie in de wereld, zal er ongetwijfeld een groot deel online gebeuren. Tot het moment dat daar meer duidelijkheid over is, werken we verder aan het creëren van een masterplan."

"We hebben geen tijd te verliezen om van koers te veranderen"

Boris van der Vorst (Nederlandse Boksbond)

NOC*NSF

Het maakt Van der Vorst er niet minder vastbesloten om: "Het is tijd voor een complete verandering van leiderschap, financieel management en cultuur binnen onze sport. Degenen die verantwoordelijk zijn voor de huidige situatie kunnen AIBA niet terugbrengen in de familie van vertrouwde internationale federaties. Tenzij we van plan zijn het gevecht voort te zetten met hetzelfde tactische plan dat ons in de vorige rondes heeft neergeslagen."

Van der Vorst wordt volop ondersteund door NOC*NSF, de missie van hem en zijn team ("hun steun wil ik absoluut benadrukken") is duidelijk: "Om eerlijk met de World Boxing Family te spreken en de richting te bepalen voor een gedetailleerd plan dat zorgt voor een schone doorbraak en een herlancering van onze sport. Dit vereist een open dialoog, gedegen analyse en moeilijke beslissingen. We hebben geen tijd te verliezen om van koers te veranderen."

Boksfamilie

Van der Vorst is opgegroeid in een boksfamilie, zijn oom had vroeger een boksschool in Utrecht, waar hij verliefd werd op de sfeer in de sportschool. "Ik bracht daar talloze middagen en avonden door. Het boksen heeft me enorm veel vreugde en voldoening gegeven. Daarnaast heeft het mij de nodige vaardigheden gegeven om als ondernemer te slagen in de zorgsector. Toen ik werd verkozen tot voorzitter van de Nederlandse Boksbond, stond het voor vergelijkbare uitdagingen als AIBA. Ik had het geluk om goede bestuursleden om mij heen te hebben, terwijl er ook een professioneel management kwam met de ervaren Peter Bonthuis. Ik bezocht veel boksclubs in het land en nam deel aan hun trainingen. Ik ging in gesprek met de leden over waar de Nederlandse Boksbond heen moest en welke wijzigingen er moesten komen."

"Tegenwoordig is de Nederlandse Boksbond in topvorm en organiseert de bond regelmatig hoogstaande, financieel gezonde boksevenementen. Ik kijk altijd met optimisme en vastberadenheid vooruit en denk dat het nog niet te laat is om de zaken voor de AIBA om te draaien, maar de tijd om te handelen is nu."

Van der Vorst kent inmiddels zijn tegenkandidaten in de personen van Anas Al Otaiba, de voorzitter van de Aziatische boksbond, Suleyman Mikajilov uit Azerbeidzjan en Domingo Solana uit de Dominicaanse Republiek. Op 12 en 13 december vindt tijdens het virtuele AIBA-congres de verkiezing plaats.