Vijf energieneutrale sportprojecten winnen Innovation Challenge

Vorige week zijn de vijf winnaars van de Innovation Challenge Energieneutrale Sportaccommodaties, vanuit het programma Sportinnovator, bekendgemaakt. De innovatieve ideeën voor energiebesparing bij sportaccommodaties hebben groen licht gekregen. Ze ontvangen hiervoor steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om innovatie in de sport te bevorderen.

De winnende innovaties richten zich op de uitdagingen voor sportaccommodaties met betrekking tot energiebesparing. Als voorbeeld kunnen kunstgrasvelden helpen bij het opwekken van energie en sportaccommodaties aardgasvrij gemaakt worden door energie- en warmteopslag. De winnende sportprojecten ontvingen de prijs van 100.000 euro uit handen van de Directeur Generaal Volksgezondheid Angelique Berg en voorzitter van het Topteam Sport Harry van Dorenmalen.

Winnaars

De winnaars hebben op verschillende manieren een oplossing voor energiebesparing bij sportaccommodaties gevonden. Zo heeft Jellarious een zonnetapijt ontwikkeld dat over het kunstgrasveld wordt gerold als er niet wordt gespeeld. Bij het project Keneverda gaat het om een luchtdrukbatterij die opgewekte energie uit zonnepanelen kan opslaan. Ook bij het project HoCoSto gaat het om een opslagoplossing, alleen dan om warmteopslag. In combinatie met zonnecollectoren kan een sportcomplex zo zelfstandig warmte opwekken. De derde winnaar, StoredEnergy, heeft een innovatie ontwikkeld op energie op te slaan uit zonnepanelen op de daken van sportverenigingen. Tot slot won Techniek in Tuinbouw met een oplossing waarbij energieopwekking vanuit de tuinbouw wordt gebruikt naar het sportveld toe met een oprolbaar zonnepaneel over kunstgrasvelden.

Klaar voor de energietransitie

Minister Bruno Bruins reageerde enthousiast op de duurzame intititieven: “Het is mooi dat het recent gesloten sportakkoord zo in de praktijk wordt gebracht door deze vijf initiatieven, op deze manier worden sportaccommodaties ook daadwerkelijk duurzamer en klaar gemaakt voor de energietransitie.”

Met deze Innovation Challenge en de subsidieoproep van Sportinnovator voor bedrijven live gaat, willen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Topteam Sport innovatie in de sportsector stimuleren en bevorderen.

Lees meer op Sportinnovator.nl