Van multifunctionele ijsbaan tot gps-gestuurde onkruidverwijderaar

Winnaars innovatieprijs sportaccommodaties ontvangen vouchers voor verdere ontwikkeling

De vier winnaars van de Innovatieprijs Sportaccommodaties 2022 hebben zich op 26 april aan een vakjury gepresenteerd tijdens de Vakbeurs Sportaccommodaties. De panelleden bepaalden vervolgens welke Innovaties één of meerdere vouchers ontvingen. De jury bestond uit: Karin van Bijsterveld (Sportinnovator), Rik van Kraaij (RvO) en Arno Hermans (Sport eXperience).

"Als jury hebben wij kritisch gekeken naar thema’s als innovativiteit, duurzaamheid en co-creatie. Deze winnaars laten zien dat zij goed scoren op deze punten en een echte aanwinst zijn voor sportaccommodaties en/of voor gemeenten", aldus Jurylid Karin van Bijsterveld

De winnaars

Winnaar VanKessel/KWS/SuperSub met de innovatieve Multifunctionele IJsbaan Constructie in Winterswijk kon met twee vouchers goed thuiskomen. Paul van Berkel nam samen met ir. Jop van der Werff de vouchers voor innovatie en voor een promotiefilm in ontvangst. Hiermee werden de winnaars uitgedaagd de baan nog verder te ontwikkelen én tegelijkertijd het nog veel meer kenbaar te maken aan het publiek. De schaatsbaan heeft als aanleiding onder andere de klimaatontwikkelingen en maakt het mogelijk om al bij geringe vorst op natuurijs te schaatsen.

Leer- en Sportpark De Lange Leegte kreeg de voucher voor publiciteit. Met een artikel in het magazine van de VSG kunnen zij nader toelichten welke functies het sportpark allemaal herbergt, en hoe zij de bouw van dit multifunctionele leer- en sportpark park in Veendam voor elkaar hebben gekregen. Ook kunnen ze andere gemeenten inspireren waarbij het mooi zou zijn wanneer dit leidt tot opschaling.

RSI Sports ontving de voucher voor Grass2Grass, het 100% recyclebare kunstgras. Met deze prijs zijn zij in staat om extra opties voor de innovatie te ontwikkelen, aldus de jury.

De vierde pitcher, Arjen Spek van het bedrijf Milati Grass Machines, kreeg eveneens lovende en opbouwende woorden van de jury. Deze gps gestuurde onkruidverwijderaar die chemievrij onkruid weghaalt, heeft vele functies en zicht op veel meer extra mogelijkheden.

Over de prijs

De innovatieprijs is een gezamenlijk initiatief van de BSNC, Vereniging Sport en Gemeenten, NOC*NSF, Sportinnovator en de Vakbeurs Sportaccommodaties. De initiatiefnemers benadrukken met de prijs het belang van kennisdeling en promotie over vernieuwingen in de sportsector, gericht op de aanleg, het onderhoud en beheer en de exploitatie van sportvoorzieningen. Ook willen de initiatiefnemers de focus op innovatie bij het bedrijfsleven, opdrachtgevers en gebruikers versterken, de implementatie (go-to-market) van innovaties stimuleren en het belang uitdragen van samenwerking in de branche om te kunnen innoveren.

Foto: Remco Gerritse