TU Delft brengt WK-zeilen naar publiek op de kant met belevingsapp

Deze week wordt in Scheveningen het WK Zeilen georganiseerd. Tot zondag kunnen zeilliefhebbers de verschillende bootklassen in actie zien op de Noordzee. Het probleem bij het volgen van een zeilrace is de afstand tot die echte actie op het water. Dankzij de Sailing+ Experience app, een technologie ontwikkeld door onderzoekers van TU Delft, is een verrekijker niet meer nodig om getuige te zijn van de strategische manoeuvres van de WK-zeilers.

De app die maandag werd gelanceerd biedt door middel van real-time tracking van data, visualisaties en Augmented Reality (AR) een hele nieuwe kijkervaring op het WK Zeilen. Het geeft gebruikers de mogelijkheid om zeilraces vanuit verschillende hoeken te bekijken en inzicht te krijgen in de tactische beslissingen van de zeilers.

Frustratie bij zeilers en fans

De Sailing+ Experience app is volgens Elmar Eisemann, hoogleraar Computer Graphics & Visualization TU Delft, een oplossing voor een frustratie bij zowel zeilers als toeschouwers. "Het is voor deelnemers jammer dat hun inspanningen soms ongezien blijven en toeschouwers missen vaak cruciale momenten tijdens spectaculaire zeilwedstrijden. Met onze app willen we deze kloof overbruggen. Door gebruik te maken van GPS-data, computer graphics en geavanceerde 3D-technieken kunnen toeschouwers het WK zeilen op een geheel nieuwe manier beleven."

Zeilen naar breder publiek

Elmar Eisemann en Berend Baas, onderzoekers van de groep Computer Graphics and Visualization aan de TU Delft, werkten de afgelopen jaren in samenwerking met hun team en het Innovation Sailing Centre aan het prototype van de app. Dit project ontstond vanuit de wens van het Watersportverbond om zeilen aantrekkelijker te maken voor een breder publiek. "Hoe kunnen we de spanning van de zeilers overbrengen op de toeschouwers", vroegen Eisemann en Baas zich af tijdens hun zoektocht naar deze innovatie. De Sailing+ Experience app, reeds getest tijdens het Jeugd WK Zeilen, biedt toeschouwers diverse perspectieven van een zeilwedstrijd. Ze kunnen real-time wedstrijdstatistieken volgen, meekijken in de boten en toelichting krijgen over wat er zich in het veld en de boten afspeelt.

Races naar het publiek op de kant

Toeschouwers van het Allianz Wereldkampioenschap Zeilen kregen maandag en dinsdag een voorproefje van de mogelijkheden van de app op een groot scherm bij het Festival by the Sea. Na dit WK wordt de app verder uitgebouwd en doorontwikkeld, met als uiteindelijk doel om wereldwijd beschikbaar te zijn in de appstores van mobiele telefoons.

Annemiek Bekkering, voormalig olympisch zeilster en tevens toernooidirecteur en projectmanager bij het Innovation Sailing Centre, loodste het publiek live door de races via de nieuwe app. Zij is uiteraard enthousiast over de mogelijkheden. “Nederland staat bekend als een van de beste zeillanden ter wereld, en daar mogen we trots op zijn. Met de Sailing Experience +app kunnen we nog beter de vaardigheden van de zeilers laten zien en de race op zee naar het publiek aan de kant brengen. Je krijgt echt het gevoel dat je zelf deelneemt aan de race en je ziet de tegenstanders voorbij scheuren. Dit geeft niet alleen een geweldige ervaring aan het publiek, maar het geeft de zeilers ook de erkenning en waardering die ze verdienen.”

Proeftuin op de Noordzee

De ontwikkeling van de Sailing+ app vond plaats binnen het Europese project 'Proeftuin op de Noordzee'. Dit geavanceerde testgebied van 10x10 zeemijl voor de kust van Den Haag brengt TU Delft, Gemeente Den Haag, KPN, TNO, Sailing Innovation Centre, Svasek Hydraulics en het Watersportverbond samen om slimme technologische oplossingen en innovatieve data-driven producten te ontwikkelen die inspelen op maatschappelijke vraagstukken rondom veiligheid, duurzaamheid, energie, sport en consumentenbeleving. Lees meer op: www.proeftuinopdenoordzee.nl