Met 'digitaal trefbal' de beweegarmoede onder jeugd te lijf gaan

Augmented reality sport HADO ziet hybride sporten als oplossing om meer mensen in beweging te krijgen

Talloze berichten zijn er de afgelopen jaren verschenen over de beweegarmoede in Nederland. De coronapandemie heeft zijn weerslag gehad op de sport- en beweegdeelname van Nederlanders. Michiel Verhage en Michael Reibestein, co-founders van HADO Benelux, geloven dat hybride sporten of virtuele sporten mensen (meer) in beweging kunnen brengen.

HADO is de eerste augmented reality sport ter wereld. Het sluit aan op de trend waarbij gaming en sport steeds vaker worden gecombineerd om mensen in beweging te brengen. HADO laat zich het beste omschrijven als digitaal trefbal. Het is een combinatie van gamen en bewegen, maar wel laagdrempelig, legt Michiel Verhage van HADO Benelux uit. "Voorop staat dat HADO echt een sport is. Je moet tijdens een potje veel bewegen en na afloop ben je buiten adem. Daar komt bij dat HADO een hoge funfactor heeft, dankzij het spelelement. Je hebt alleen een bril en een iPod Touch die je om je arm bindt nodig en dan ontstaat er een virtuele wereld met spelelementen, zoals het schieten met energieballen naar tegenstanders of een virtueel schild waarachter je dekking kunt zoeken."

HADO maakt gebruik van augmented reality, waarbij een laag over de werkelijkheid komt te liggen. De sport is overgewaaid uit Japan, waar het in korte tijd razend populair is geworden. Er zijn verschillende competities en soms zitten er duizenden mensen in een stadion naar HADO te kijken. En via livestreams op onder meer Twitch kijken geïnteresseerden van over de hele wereld mee naar de sport.

Gamen als onderdeel van de oplossing

HADO kan volgens Verhage ook bijdragen aan het oplossen van een maatschappelijk probleem: beweegarmoede onder de jeugd. "Kinderen bewegen structureel te weinig en dat komt deels door de spelcomputer. Je kunt daar tegenaan blijven schoppen, maar je kunt gamen ook inzetten als onderdeel van de oplossing. Wij willen daar met HADO een rol in spelen. De digitalisering van de maatschappij neemt alleen maar verder toe. HADO speelt daarop in door gamen en bewegen te combineren. Je wordt, op een leuke manier, min of meer gedwongen veel te bewegen."

Verhage benadert veel basis- en middelbare scholen om te laten zien wat HADO kan betekenen om jongeren in beweging te krijgen. "HADO is mobiel en makkelijk op locatie op te zetten. We komen regelmatig bij scholen en maken daar een veld in de gymzaal. Tijdens sportdagen komen er zo vaak meer dan 100 kinderen in aanraking met HADO. Zij vinden het enorm leuk. We hopen dat scholen dit ook zien en gaan nadenken over de mogelijkheden om ook nieuwe, hybride sporten toe te voegen aan het sportaanbod."

Bekijk deze video om een beeld te krijgen van hoe augmented reality werkt bij de sport HADO:

Olympische Spelen

Behalve op lokale schaal, werkt HADO ook op landelijk en mondiaal vlak aan meer naamsbekendheid. Sporten als HADO hebben in toenemende aandacht de interesse van grote sportfederaties als het IOC. Zo organiseerde de federatie in 2021 voor het eerst de Olympic Virtual Series, een evenement waar meerdere virtuele wedstrijden georganiseerd werden waaraan iedereen mee kon doen. Op het programma stonden (virtueel) wielrennen, roeien, honk- en softbal, zeilen en motorsport.

Verhage is duidelijk als hem wordt gevraagd naar de ambities op de lange termijn. "Ons doel is hopelijk ooit met HADO deel te mogen nemen aan de Olympische Spelen. Daar geloven we echt in. In de Benelux willen we voor 2025 in totaal minimaal 100 banen hebben. We zien daarin eenzelfde soort ontwikkeling als bij padel. In die sport zie je steeds meer centra ontstaan waar je naast het beoefenen van de sport ook kunt genieten van een hapje en drankje, de benodigde materialen kunt kopen en zakelijke evenementen kunt organiseren. In Japan hebben HADO-centra deze ontwikkeling ook al doorgemaakt. Dat is ons streven hier ook. Beleving, merchandise en streaming moeten samen komen in mooie, grote arena’s."

5G-technologie

Verhage is niet bang dat HADO een hype is die over een paar jaar is overgewaaid. Het succes in Azië bewijst volgens hem dat het een duurzame sport is. "Er is al een competitiestructuur op mondiaal niveau. Ik ken geen andere virtuele sport die zelf bewegen en gaming combineert op eenzelfde schaalgrootte. Bovendien geloof ik dat er in het sportlandschap plek is voor hybride sporten. Veel traditionele sporten hebben het lastig. In de toekomst zie ik hybride sporten bestaan naast de sporten die we al jaren kennen."

"We werken al aan pilots waarbij je niet meer in dezelfde arena hoeft te staan om tegen elkaar te spelen. Dankzij 5G-technologie zou je dan als Nederlands team vanuit eigen land kunnen oefenen tegen een ploeg uit Japan. Dat kennen we natuurlijk uit de gamewereld, maar voor fysieke sporten is dit compleet nieuw. We geloven er heilig in dat HADO een wereldwijde beoefende sport kan worden, die op termijn kan bestaan naast de traditionele sporten als voetbal, tennis en hardlopen."