Een potje sjoelen na het halen van de griepprik

Gemeente Den Bosch brengt ouderen in beweging tijdens griepprik-actie

Tijdens de VSG-Inspiratiedag ‘Aan de slag met innovatie’ op 28 november in Eindhoven, riep Stijn Steenbakkers (wethouder sport voor de gemeente Eindhoven en lid van het Topteam Sport) gemeenten op om hun beste innovaties op het gebied van sport en bewegen te delen. De meest aansprekende en schaalbare innovaties worden vervolgens door Sportinnovator uitgelicht en zichtbaar gemaakt voor andere gemeenten. De eerste innovatie die wordt uitgelicht is de Griepprik-actie van de gemeente Den Bosch als ultieme manier om ouderen in beweging te krijgen.

Tussen oktober en medio december gaan duizenden ouderen (en andere risicogroepen zoals diabetici) naar de huisarts voor de jaarlijkse griepprik. Daar speelt team S-PORT van de gemeente ’s-Hertogenbosch handig op in door daar ook aanwezig te zijn met beweegactiviteiten en zo mensen structureel in beweging proberen te krijgen. Het team S-Port richt zich vooral op seniorenouderen, legt Guus van den Heuvel, buurtsportcoach van de wijk Maaspoort, uit. "Er zijn veel manieren om actieve ouderen te benaderen, maar de mensen die wat schuwer of terughoudender zijn, zijn een stuk lastiger te bereiken."

Festival

"Wij hebben ervoor gezorgd dat we daar op dat moment ook zijn", vertelt de buurtsportcoach. "De mensen die een griepprik komen ophalen staan lang in de rij, zijn bij wijze van spreken dertig seconden binnen en gaan daarna weer naar buiten. In plaats van dat ze naar buiten gaan, komen ze nu bij ons in een tent waar informatie te vinden is over sport en bewegen. Vooral over bewegen, want sport is wat ons betreft een beetje een taboewoord. Bewegen is voor deze mensen vaak meer dan voldoende."

In 2015 startte team S-PORT het initiatief bij een huisartsenpraktijk in de wijk Noord. "We vlogen de lancering van de griepprik-actie vrij groot aan", herinnert Van den Heuvel zich. "Dat zag er dusdanig interessant, positief en energiek uit waardoor mensen vanzelf op ons afkwamen en bleven hangen. Die eerste keer, dat mag je bijna een festival noemen, zo groot was het." Dat is door de jaren heen iets anders geworden, zo legt Van den Heuvel uit.

"Sport is wat ons betreft een beetje een taboewoord. Bewegen is voor deze mensen vaak meer dan voldoende"

Guus van den Heuvel - Buurtsportcoach Team S-Port

"Het is niet te doen om op negen of tien verschillende plekken zo grootst uit te pakken. Qua omvang en blikvang zijn we iets kleiner geworden, maar nu een paar jaar later staan we wel op veel meer locaties. We staan verspreid over alle wijken van Den Bosch en proberen nog steeds huisartsenpraktijken te benaderen voor een samenwerking. Inmiddels hebben we al een aantal standaard samenwerkingen waar we ieder jaar terugkomen."

Laagdrempelig aanbod

Team S-PORT wil ouderen laten ervaren dat bewegen heel laagdrempelig kan zijn. Tijdens de griepprik-actie worden spelletjes gespeeld. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld ouderwets sjoelen, tafeltennissen of fietsbanden werpen. "Per huisartspraktijk komen gemiddeld zo’n 1500 tot 2000 bezoekers langs", schetst Van den Heuvel.

"Natuurlijk doet niet iedereen eraan mee, maar we pakken dus wel een hoop mensen mee die we eerder niet spraken en vragen of ze hun gegevens bij ons willen achterlaten zodat we contact met hen op kunnen nemen. Zodra ze dat hebben gedaan zoeken we naar een passend beweegaanbod. Dat kan een wandelgroep zijn, maar ook bijvoorbeeld een yogaclub of een badmintonles. Het kan alle kanten op. We proberen voor iedereen een passende vorm te vinden. Dat kan perfect na een persoonlijk gesprek. Het doel is uiteindelijk om zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen."

Lees meer innovatieve voorbeelden die bewegen stimuleren op Sportinnovator.nl