Een bal die de beste volgende stap van een speler voorspelt

OpenRTLS winnaar 10e Dutch Sports Innovation Award 2018

Tijdens het 15e Nationale Sport Innovatie Congres op de High Tech Campus in Eindhoven werd OpenRTLS uitgeroepen tot winnaar van de 10e Dutch Sports Innovation Award 2018. Edwin Krikke, directeur van OpenRTLS, nam de prijs in ontvangst uit handen van Dirk Vinken van FGHS.

De Dutch Sports Innovation Award is de stimuleringsprijs voor een innovatief en kansrijk product of dienst dat zich richt op topsport en/of recreatief sporten. Het gaat om producten of diensten waarvan de marktwaarde en de impact op de sport duidelijk is of goed in te schatten is.

Vakjury

Een onafhankelijke jury, bestaande uit Peter Kentie (Eindhoven 365), Mariken Leurs (RIVM), Koen Lemmink (UMCG) en Dirk Vinken (FGHS - brancheorganisatie voor sportleveranciers), selecteerde uit 20 kandidaten 3 finalisten waaruit OpenRTLS als winnaar werd gekozen. De prijs is een geldbedrag van 5.000 euro en omvat daarnaast advies en communicatie vanuit Arko Sports Media, Brainport Development en Sports & Technology ter waarde van 10.000 euro.

Tactische analyse

OpenRTLS heeft sensoren ontwikkeld die het mogelijk maken om de positie en de beweging van spelers en de bal in 3D te volgen. Bij die analyse wordt gebruik gemaakt van Artificial Intelligence om zo de beste volgende stap voor de speler te voorspellen. Daarmee vormt de verkregen data uit bal en speler een uitstekende basis voor allerlei tactische analyses en specifieke analyses van vrije trappen en penalties.

"Hoogwaardige technologie"

Het bedrijf heeft al een patent om de sensor in het centrum van de bal te plaatsen. Vooral het volgen van de bal met een sensor is volgens de vakjury vernieuwend en heeft ook marktpotentie. Dirk Vinken ligt namens de jury de keuze voor OpenRTLS toe: “Het idee kent een brede toepassing met hoogwaardige technologie. In de uitwerking worden praktische vertaalslagen gemaakt om de toepasbaarheid te vergroten. Het idee staat voor de marktintroductie en met de juiste partners kan het bedrijf binnen afzienbare tijd een belangrijke positie in de markt verwerven.”

"Markt voor goedkope systemen"

In het juryrapport schrijft de jury waarom het denkt dat voor OpenRTLS een grote markt open ligt. "Er is in de markt van voetbal behoefte aan goedkopere en makkelijk bruikbare systemen die de speler en bal kunnen volgen. De markt is daarmee in potentie groot. Wel is de jury van mening dat het bedrijf actieve verbindingen moet aangaan met partners om voldoende snelheid en marktimpact te bereiken."

Andere finalisten

Tot de andere finalisten behoorden Wanderwacht, een smartwatch ontwikkeld om kinderen weer meer buiten te laten spelen en Smart Floor, dat door middel van een slimme folie en sensoren de snelheid van voeten, spronghoogte en afgelegde afstand meet. Daarnaast ontving Chrono Eyewear een eervolle vermelding. Zij hebben een lichttherapiebril ontwikkeld waarmee je bijvoorbeeld een jetlag tot een minimum kan reduceren om de (sport)prestaties te verbeteren.

15e Nationale Sport Innovatie Congres

Op het congres dat dit jaar voor de 15e keer door het Cluster Sports & Technology werd georganiseerd kwamen ruim 250 professionals uit de sport, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid bij elkaar. Zij werden op de High Tech Campus in Eindhoven geïnspireerd en geïnformeerd door experts als Paul Iske (Instituut voor Briljante Mislukkingen), Ad van Berlo (VanBerlo), John Baekelmans (imec) en Toon Gerbrands (PSV) in plenaire en parallelsessies .

Het congres was mede mogelijk gemaakt door Brainport Development, TU Eindhoven, BrabantSport, High Tech Campus, Fontys, Holst Centre, Imec en Innovation Origens.