Dit zijn de beste innovaties uit de Sportinnovator-centra

Sportinnovator legt innovaties uit de centra langs de meetlat

Sportinnovator heeft de 20 Sportinnovator-centra in Nederland uitgenodigd om hun beste innovatie te presenteren tijdens de Sportinnovator Play-Offs in Theater La Ligne in Sittard-Geleen, vlakbij het Brightlands Sportinnovator Center. De beste vier innovaties zijn beloond met een stimuleringsprijs van 20.000 euro per winnaar voor het opschalen, implementeren en/of in de markt zetten van de innovatie. Het gaat om: Fibby+, Slinger, Magic Trailz en NutriProfiel-Sport.

Sportinnovator heeft de Sportinnovator-centra gevraagd naar de beste innovatie die zij in de afgelopen jaren ontwikkeld hebben. Met de ‘beste innovaties’ worden in dit geval innovaties bedoeld die in potentie meer impact kunnen bereiken door opschaling, te implementeren en/of naar de markt te brengen. Een innovatie waar een groter publiek of meer klanten gebruik van zouden moeten maken. Dit kunnen ook innovaties uit de topsport zijn die in een bredere maatschappelijke context kunnen worden toegepast. Spin-off projecten van het Sportinnovator-centrum of projecten waarin het centrum samenwerkt met een ondernemer konden ook meedoen. De winnende innovaties dragen bij de ambities van Sportinnovator, namelijk meer sporten en sportief bewegen, beter presteren in topsport of sneller verduurzamen.

Carl Verheijen, lid Topteam Sportinnovator, legt uit hoe deze prijs past in die missie: "Een groot deel van innovaties blijft steken in de zogenaamde ‘valley of death’ waardoor opschaling, breder implementeren of vermarkten niet van de grond komt. Met deze stimuleringsprijs wil Sportinnovator meer marktpenetratie bereiken met de innovaties die worden ontwikkeld door de Sportinnovator-centra."

De winnaars

Juryleden Martin Olde Weghuis (lid van het Topteam Sportinnovator) Jan-Willem van Beek (Forty) en Carla Siebinga (RevelX) kozen de volgende winnaars:

Fibby+ (Jeugdsport Innovatiecentrum Windesheim)

Het Jeugdsport Innovatiecentrum Windesheim gaat met de innovatieprijs het innovatieve zwemhulpmiddel beschikbaar maken voor nieuwe doelgroepen. De Fibby leert nu al kinderen tussen de 2 en 6 spelenderwijs essentiële watervaardigheden, maar gaat zich met het winnen van deze prijs ook richten op kwetsbare doelgroepen, ouderen en volwassenen die niet kunnen zwemmen.

Slinger (KNVB Campus)

Slinger biedt evenementorganisatoren in de sport-, muziek- en zakelijke sector een eenvoudig te gebruiken widget waarmee bezoekers ritten kunnen delen. Hiermee hoopt Slinger de CO2-voetafdruk per evenement te verlagen, parkeerproblemen op te lossen en de ervaring van bezoekers te verrijken.

Magic Trailz (InnoBeweeglab)

Magic Trailz zijn speurtochten om kinderen, volwassenen en ouderen op een speelse manier in beweging te krijgen. Magic Trailz is gespecialiseerd in locatie gebonden Augmented Reality (AR) en gebruikt deze techniek om wandelingen of speurtochten te ontwikkelen. Wandelingen krijgen zo een beetje magie: een echte beleving van een verhaal. Het InnoBeweegLab gaat met de prijs investeren in de opbouw en doorontwikkeling van de Magic Trailz.

NutriProfiel-Sport (Sports Valley)

NutriProfiel-Sport (NP-S) kan met voedingsvragenlijsten tekorten/deficiënties in vitaminen en mineralen aantonen bij wedstrijd- en breedtesporters, waar sporters direct mee aan de slag kunnen gaan. Hierdoor kunnen sporters gezonder blijven sporten en daarnaast geeft het ze inzicht in hun eigen voedingsinname, waardoor zij de kwaliteit van hun voeding kunnen verbeteren en daardoor ook gezonder kunnen blijven sporten. Dit draagt bij aan betere gezondheid, en kan mogelijk blessures en gezondheidsklachten voorkomen en sportprestaties verbeteren. Daarnaast kan het ook inzicht geven aan de sportarts door de voedingsvragenlijsten van patiënten in te zien en te koppelen aan de bloeduitslagen. Zo kunnen artsen voeding beter bespreekbaar maken in de spreekkamer. Met de innovatieprijs gaat Sports Valley ervoor zorgen dat de website toegankelijker en makkelijker werkbaar wordt voor sporters, daarnaast gaan zij onderzoeken of er meer bloedanalyses toegevoegd moeten worden en of dit ook daadwerkelijk kan.

Over de Sportinnovator-centra

Sportinnovator heeft een landelijk netwerk van Sportinnovator-centra ontwikkeld waarin onderzoekers, bedrijven, sportinstellingen en gemeenten samenwerken aan innovaties voor de top-en breedtesport. De centra dragen bij aan de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van sport en sportief bewegen. Elk Sportinnovator-centrum heeft zijn eigen expertise. De centra zijn getoetst en Certified Partner van Sportinnovator. Daarmee zijn de kwaliteit en uniciteit van de centra in het netwerk gewaarborgd. De centra werken met elkaar samen en fungeren als aanjagers van innovatie in Nederland en daarbuiten.

Lees meer op Sportinnovator.nl