Nu in het vakblad: Marieke Visser over vrouwen-only bvo Hera United

In het nieuwe nummer van vakblad Sport & Strategie (editie 2-2024) legt Marieke Visser in een uitgebreid interview de plannen van Hera United uit. De ambities van deze nieuwe profclub, waar alles draait om vrouwen, liegen er niet om. Hera United wil over tien jaar de Champions League winnen en heeft al de toezegging op zak om in het Olympisch Stadion in Amsterdam te kunnen spelen. Met de aangehaakte investeerders wordt ook duidelijk dat Hera United geen activistisch liefhebberijtje is.

Hera United wil in 2025/’26 van start gaan met een "budget dat zeker 20 procent hoger is dan dat van iedere ander Eredivisievrouwenteam" (de begroting van de Ajax-vrouwen bedraagt moment ruim 2 miljoen euro, red.). De grote uitdaging ligt nu in het overtuigen van de KNVB, want op grond van de huidige statuten van het betaald voetbal kan een nieuwe club niet zomaar worden toegelaten tot de Vrouwen Eredivisie of Eerste Divisie.

Licentie

Visser: "We zijn al enige tijd met de KNVB in gesprek. De bond ziet ook wel dat Hera United een geweldige impuls kan geven aan het Nederlandse vrouwenvoetbal. Want Ajax mag dit jaar dan succes hebben gehad in de Champions League, financieel dreigen Nederlandse clubs de boot te missen. Elders in Europa, vooral in Engeland, wordt veel meer geïnvesteerd. Anderzijds moet de KNVB gaan tornen aan de structuur en het fundament van het betaald voetbal, als het Hera United toelaat. Ik heb de KNVB de suggestie gedaan van dispensatie of een pilot. Maar het blijft complex, want vanuit welke entiteit gaat Hera United opereren? Worden we de 35ste bvo? En waar mogen we als vrouwen only-bvo wel of niet over mee stemmen? En hoe zit het met de verdeling van de tv-rechten? Op dit moment zijn de tv-rechten van de Vrouwen Eredivisie mee verkocht met de ‘mannenrechten’, zonder dat de vrouwenteams daar een vergoeding voor krijgen."

Lees over de juridische achtergrond van het opzetten van een profclub ook dit artikel:

Contact met andere clubs

Met de meeste clubs in de Vrouwen Eredivisie is Hera United de afgelopen tijd al in contact getreden. Om ze bekend te maken met het initiatief en ze te verzekeren dat het niet de bedoeling is om hen te ondermijnen of te beroven van hun beste speelsters. Visser: "Het is niet zo dat we zeggen: geef ons die licentie en de rest kan stikken. We willen juist kijken hoe we samen die cirkel van systematische achterstelling kunnen doorbreken en hoe we collectief de lat kunnen verhogen. Bijvoorbeeld door met vier, vijf clubs een gezamenlijke jeugdopleiding te beginnen, die door Hera United, eventueel samen met een investeerder, gefinancierd wordt. Zodat de Nederlandse talenten optimaal kunnen doorstromen en er een sterkere en, voor toeschouwers, sponsors en investeerders, aantrekkelijker competitie ontstaat. Dat zijn prima gesprekken: vrouwen staan hier echt anders in dan mannen. We willen samen vooruit."

Verder in deze editie:

  • KNLTB-voorzitter Roger Davids over de groei van de tennisbond
  • Verenigde stichtingen in de sport (MOS) steeds belangrijker
  • Manchester City: vraagtekens rond successtory
  • SPORTNEXT: wielerteams sturen aan op eigen Champions League
  • Steden zonder Spelen: Caïro en Alexandrië

Neem nu een abonnement op vakblad Sport & Strategie.