Team Jumbo-Visma vraagt aandacht voor het dragen van een fietshelm

Renners rijden tijdens Parijs-Roubaix met speciale helm voor campagne #Useyourhead

"Gebruik je hoofd, draag een fietshelm". Die boodschap dragen renners van Team Jumb-Visma tijdens Parijs-Roubaix uit met een afbeelding van gezonde hersenen op hun helm. Het is onderdeel van een grotere campagne onder de naam #Useyourhead. Het belang van het dragen van een fietshelm kan niet vaak genoeg worden belicht, vinden artsen van het UMC Maastricht. De cijfers spreken voor zich: in 2021 kwamen 50.000 fietsers op de Spoedeisende Hulp terecht door een ongeval. Dat aantal is in recente cijfers over 2022 al fors gestegen naar 88.800 fietsers. 57.000 fietsslachtoffers kregen te maken met ernstig letsel en meer dan 15.000 met hersenletsel. Met name bij het ernstige hersenletsel ziet neuroloog en intensivist Marcel Ariës dat patiënten geen helm droegen.

Met name bij het ernstige hersenletsel ziet neuroloog en intensivist Marcel Ariës dat patiënten geen helm droegen."Eigenlijk is het hersenletsel altijd ernstig", legt Ariës uit in een videoboodschap. "Zelfs mild hersenletsel geeft vaak langdurig last van concentratie en niet goed uit de woorden komen. Als het hersenletsel ernstig is komen patiënten in coma en vinden we op de scans kneuzingen of bloedingen. Vaak hebben zij meer hulp nodig bij het ademhalen en het op peil houden van de bloeddruk. Dan komen ze op de IC terecht en moeten we hopen dat die hersenen vanzelf herstellen."

Zorgen over fietsongelukken

Ariës benadrukt in het fimpje dat artsen bij hersenletsel geen wonderen kunnen verrichten. "Opereren of pillen maken hersenen vaak niet beter." Om dat met cijfers te duiden: een kwart van de mensen die met hersenletsel op de IC komt overlijdt uiteindelijk. Zestig procent van de patiënten houdt aan het hersenletsel levenslang ernstige beperking over en slechts een klein deel zal helemaal herstellen naar het oude niveau. "Dat is ook de reden waarom wij in het ziekenhuis ons ontzettend zorgen maken over de toename over het aantal hersenletsel wat door een fietsongeluk komt."

"Als je ziet hoeveel je ermee kunt beperken aan hersenletsel, dan is het eigenlijk bizar dat we niet met zijn allen een fietshelm dragen op dit moment"

Roel Haeren - Neurochirurg UMC Maastricht

De neurloog/intensivist ziet allerlei patiënten op de Eerste Hulp komen met hersenletsel door een fietsongeluk: van jong tot oud. "Wat wel opvallend is dat het aantal fietsongelukken met e-bikes lijkt toe te nemen. Meer mensen kunnen langere stukken fietsen. En wat ons opvalt sinds een aantal jaren: al die mensen die wij zien met ernstig hersenletsel droegen geen helm. Het dragen van een helm zorgt dat je of geen letsel krijgt of letsel met veel minder impact en grotere kans op herstel."

Ook zijn collega Roel Haeren, neurochirurg bij het UMC Maastricht, ondersteunt die boodschap vanuit zijn expertise. "Ik denk zeker dat het belang van het dragen van een fietshelm onderbelicht is op dit moment. Als je ziet hoeveel je kunt beperken aan hersenletsel, dus de dodelijke gevolgen en de ernst van het letsel, dan is het eigenlijk bizar dat we niet met zijn allen een fietshelm dragen op dit moment."

Helmcampagne tijdens Parijs-Roubaix

Met zijn initiatief 'Hersenstrijd' zet Ariës zich al langer in om aandacht te vragen voor de gevolgen van verschillende soorten hersenletsel door ongelukken. Hij is dan ook blij met de campagne van Team Jumbo-Visma en hun helmsponsor Lazer. Hun ploeg zet dit weekend de wielerklassieker Parijs-Roubaix in het teken van bewustwording voor het dragen van een fietshelm. Voor de campagne #Useyourhead werd een speciaal helmdesign bedacht waarop gezonde hersenen duidelijk zichtbaar zijn. De renners roepen fietsers op hun hersenen te beschermen door een goede fietshelm te dragen. Richard Plugge, algemeen directeur van Team Jumbo-Visma, over die boodschap: "Het gebruik van een fietshelm staat in de professionele wielersport gelukkig allang niet meer ter discussie, maar daarbuiten is het nog niet vanzelfsprekend om er eentje te dragen. Terwijl het zoveel ellende kan voorkomen. We vinden het mooi om als succesvolle ploeg - met het bijbehorende bereik - bekendheid te vragen voor dit thema."

Bron: Useyourhead.cc

Bekijk ook dit filmpje: