"Sport is uitstekend platform om aandacht te vragen voor goede doelen"

Vanwege het coronavirus zijn alle sportaccommodaties en fitnesscentra gesloten. Daarom wordt er massaal bewogen in de openbare ruimte en de eigen achtertuin, al dan niet met behulp van sportbonden en -verenigingen die allerlei challenges hebben bedacht. De 4x4 Challenge verenigt al deze challenges in één app, waarmee tevens geld wordt opgehaald voor vier goede doelen.

Miljoenen Nederlanders zitten momenteel binnenshuis af te wachten totdat de coronacrisis tot rust komt en zij voeren verschillende challenges uit om zich te vermaken en in beweging te blijven. Toch ontbrak er volgens Niels Schut van Sportunity bij veel acties nog een belangrijk element. "Het is mooi dat er in de sportwereld zoveel verschillende challenges en initiatieven zijn gestart. Wij zagen echter dat er nauwelijks nog goede doelen aan deze acties verbonden waren. Daarom hebben we met Paul Terpstra (werkzaam bij NIJHA red.) al rijdend in de auto iets nieuws bedacht om al deze challenges op 4 april te verenigen voor 4 goede doelen."

Met de 4x4 Challenge kunnen mensen individueel 4 kilometer of 4 minuten in beweging komen, maar toch digitaal 'samen komen' en tegelijkertijd kunnen zij een bijdrage leveren aan goede doelen die het geld goed kunnen gebruiken. Deelnemers kunnen via de app de challenge starten en daarmee hun 4 kilometer of 4 minuten beweging vastleggen. Nadat de challenge is voltooid, wordt elke deelnemer gevraagd om minimaal 4 euro te doneren aan een van de vier goede doelen: Rode Kruis (zorg), Het Nationaal Ouderfonds (ouderen), Voedselbank (minderbedeelden) en Stichting Leergeld (kinderen).

"Via de challenge brengen we ook nogmaals de boodschap naar voren dat je met je eigen gedrag het verschil kunt maken in deze crisis"

Niels Schut - Sportunity

"Sport is een uitstekende manier om aandacht te vragen voor de goede doelen. Je bent met je eigen gezondheid bezig en tegelijkertijd zet je je in voor de maatschappij. Bovendien hebben sportbonden, teams en sporters een groot bereik, waardoor we veel mensen kunnen bereiken", zegt Schut. "Via de challenge brengen we ook nogmaals de boodschap naar voren dat je met je eigen gedrag het verschil kunt maken in deze crisis. We kunnen dan wel niet meer met elkaar bewegen, maar wel voor elkaar."

Belangrijke periode voor sportbonden

De 4x4 Challenge ging afgelopen weekend, op 4 april, van start. Inmiddels is er ruim 2.000 euro opgehaald door een kleine 200 deelnemers. De actie wordt de komende weken echter voortgezet. Schut: "We denken dat we nog veel meer geld kunnen ophalen. De goede doelen hebben ons gevraagd deze challenge zo snel mogelijk op te zetten, omdat zij het geld hard kunnen gebruiken nu. Door de korte voorbereidingstijd kon een aantal sportbonden niet meedoen. Wij hopen dat zij straks wel aansluiten. Het is namelijk een belangrijke periode voor bonden. Iedereen sport noodgedwongen ongebonden. Voor sportbonden is het essentieel juist nu relevant te blijven. Dat kan door je maatschappelijke rol te vervullen, tips en tricks aan je leden te geven hoe ze actief kunnen blijven en je in te zetten tegen het coronavirus, bijvoorbeeld door goede doelen te steunen."

‘Iets betekenen voor de maatschappij’

De komende weken wordt de 4x4 Challenge via sporters, bonden en de goede doelen nog meer onder de aandacht gebracht. "De actie is laagdrempelig en het is eenvoudig om mee te doen. Via de app kan iedereen zich registreren en daarna kun je je beweegactiviteit vastleggen. Dit kan van alles zijn, zolang je maar 4 minuten beweegt, of 4 kilometer aflegt. Partijen kunnen in de app zelf een challenge invullen, waardoor zij in contact blijven met hun achterban. Het mooie van deze actie is dat mensen die normaal gesproken weinig bewegen, nu ook in actie komen omdat je op een simpele manier iets kunt betekenen voor de maatschappij."

Ga naar https://4x4challenge.app/ voor meer informatie of je aan te melden voor de 4x4 Challenge.