OldStars houdt ouderen fit met podcast en virtuele trainingen

Nu de mogelijkheid ontbreekt om elkaar vanwege het coronavirus in groepsverband te ontmoeten zet het Nationaal Ouderenfonds met haar OldStars in op waardevol contact op afstand. Speciaal voor deze sportieve doelgroep is een podcast, OldStars Radio, gelanceerd die door de OldStars zelf wordt gemaakt. Het levendige programma met vaste segmenten is er volledig op gericht om ouderen ook in deze tijd vanuit huis met elkaar in verbinding te brengen en fysiek fit te houden.

Er ontstaan ook allerlei sportieve initiatieven voor- en door OldStars bij verschillende clubs, bijvoorbeeld virtuele trainingen met de PSV Virtuele Sportkantine. Deze trainingsprogramma's zijn samengesteld door Harm Oppers van PSV Foundation en Rene Wormhoudt, bedenker van het ASM Model. De oefeningen zijn toegankelijk en veelzijdig en mogen ook door andere trainers en begeleiders van OldStars-initiatieven worden gebruikt.

OldStars zet in op verbinding

Bij het aanbod van OldStars Sport is alles erop gericht om ouderen sociaal actief, fit en scherp te laten blijven. Naast bewegen staat het ontmoeten en sociaal contact centraal. Omdat ouderen zeker tot 28 april geen gebruik kunnen maken van alle aangepaste vormen van sport heeft het Ouderenfonds een podcast gelanceerd om toch met elkaar in contact te blijven: OldStars Radio. Vanuit een centraal punt in het land (Laren) maakt OldStar Eric Hurink, met ondersteuning van diverse OldStars door heel Nederland, de uitzending. "Zeker in deze tijd is het van belang dat ouderen, en specifiek OldStars, een uurtje ontspanning krijgen", zegt hij. "Daarnaast is het een uitgelezen kans om sportieve tips en verhalen over het verenigingsleven met elkaar te delen."

"Het succes van de virtuele kantine geeft maar weer eens aan hoe belangrijk het sociale contact is voor de OldStars"

Joop Spijker - PSV OldStar

Virtuele Sportkantine

Naast de verhalen en beweegtips die via OldStars Radio worden verspreid zijn er nog veel meer inventieve manieren ontstaan om gezamenlijk als OldStars team met elkaar te bewegen, nu dat tijdelijk niet meer buiten kan. Zo heeft PSV OldStars de 'Virtuele Sportkantine' opgezet waar via het videocommunicatie-programma Zoom virtuele trainingen worden gegeven. PSV OldStars zoals bijvoorbeeld Harry Lubse en Peter Cocu, blijven op deze manier met elkaar in contact en ook als team met elkaar in beweging. PSV OldStar Joop Spijker zegt hierover: "Als team met elkaar in beweging blijven is ontzettend belangrijk. Het gaat dan niet eens zozeer om fysieke beweging maar om de verbinding die tussen mensen blijft bestaan. Het succes van de virtuele kantine geeft maar weer eens aan hoe belangrijk het sociale contact is voor de OldStars."

De trainingen zijn online beschikbaar gesteld op OldStars.nl door het Ouderenfonds en PSV. De trainers en begeleiders van andere OldStars-initiatieven kunnen deze downloaden en inzetten bij de sportieve begeleiding van hun eigen OldStars.

Bewegen, muziek en verhalen

OldStars Radio is te beluisteren via de OldStars website, Spotify of via Anchor FM.

In de podcast zijn een aantal vaste rubrieken opgenomen, met gevarieerde aandacht voor bewegen, muziek en verhalen van OldStars en ambassadeurs. In aflevering 3 vertelt bijvoorbeeld Ronald de Boer over de tennismarathon en Ben Haverkort over de acties van FC Emmen voor ouderen.

Foto's: Björn Martens / Nationaal Ouderenfonds

Lees ook: