Nu in vakblad S&S: Niels Meijer, stem van de fondsen in het sectoroverleg

Directeur Johan Cruyff Foundation vertelt over de inzet van de Maatschappelijke Organisaties Sport (MOS)

In een nieuwe editie van vakblad Sport & Strategie (editie 1-2023) besteden we aandacht aan de derde speler in het sportsectoroverleg: de Maatschappelijk Organisaties Sport (MOS). Vijftien foundations in de sport zitten zo gezamenlijk aan tafel naast NOC*NSF en Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS). In het sectoroverleg en in het contact met VWS vertegenwoordigt Niels Meijer, directeur van de Johan Cruyff Foundation, de MOS en geeft hij namens hen stem aan de belangen van kwetsbare groepen.

Tijdens het interview dat hoofdredacteur Frans Oosterwijk met Niels Meijer hield op het kantoor van de Cruyff Foundation in het Olympisch Stadion, was de naamgever van de stichting nooit ver weg. In zijn werkkamer hangt namelijk een groot portret van Johan Cruijf gemaakt door fotograaf Erwin Olaf. Meijer houdt het gedachtengoed van Cruijff ook springlevend. "Johan stond voor de kwetsbare doelgroep", vertelt hij.

De kwetsbaarheid van de sport

De belangen van kwetsbare groepen wil hij ook vertegenwoordigen binnen het sportsectoroverleg namens de Maatschappelijke Organisaties Sport (MOS). Deze nieuwe brancheorganisatie werd als tegenhanger van NOC*NSF en POS opgericht en bestaat nu uit vijftien organisaties zoals het Fonds Gehandicaptensport, de Esther Vergeer Foundation en Stichting Life Goals.

"In de eerste bijeenkomst heb ik meteen gezegd wat mijn ambitie is met dit overleg: de sport professionaliseren en anders inrichten zodat de hele sporttaart groter wordt. De verenigingssport zal zeker blijven bestaan, maar brokkelt wel af. Daarnaast is de sector in zijn geheel erg gefragmenteerd en soms ook heel amateuristisch georganiseerd. Als je kijkt hoe afhankelijk de sport is van vrijwilligers, van loterij- en sponsorgelden en een beperkt budget van VWS, dan zijn we zó kwetsbaar. Qua domein zijn we vergeleken met onderwijs en zorg slechts een kleine speler. Terwijl sport, als het gaat om sociale vraagstukken, een heel grote rol kan spelen."

Verder in dit nummer:

  • Vertrekkend Telstar-directeur/voorzitter Pieter de Waard over onderscheidend besturen
  • Kamerlid Michiel van Nispen (SP) over de noodzaak van een sportwet
  • Saoedi-Arabië: het volgende omstreden sportland
  • De lessen van Qatar: sportjournalistiek en de westerse blik
  • Blik op de ranglijst: de PDC order of Merit in de dartsport
  • Rol provincies op gebied van sport is aan herziening toe

Meer informatie over dit nummer en abonnementen vind je op de pagina over het vakblad.