Gezonde gerechten uit de keuken van de KNVB Campus

Beter presteren met voetbalkookboek 'Scoren met voeding'

Wat kun je het beste eten op de avond voor een belangrijke wedstrijd? Welke koolhydraten helpen bij het herstellen van een topprestatie en waarom? Wat eet je voor en na een stevige training? Hoe ziet het ontbijt van kampioenen er écht uit? Dit en nog veel meer is te lezen in Scoren met voeding. In dit 224 pagina’s tellende kookboek, uitgebracht door de KNVB Campus in samenwerking met Arko Sports Media, staan zestig gezonde en lekkere gerechten voor iedere voetballer. Dankzij Scoren met voeding kan elke voetballer eten zoals de Nederlandse toptalenten.

Naast heerlijke gerechten vind je in Scoren met voeding handvatten en tips om je maaltijden af te stemmen op de prestaties die je gaat verrichten of waar je juist van moet herstellen. De recepten (ontbijt, lunch, diner, desserts, snacks en teamgerechten) zijn niet alleen verantwoord en lekker, maar ook toegankelijk. Alle ingrediënten zijn gewoon verkrijgbaar in de supermarkt.

Alle recepten zijn gecheckt en berekend op voedingswaarde door Naomi Brinkmans, sportdiëtiste bij de KNVB, FC Utrecht en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Zij schreef Scoren met voeding samen met Jacco Rozenberg, Service en Keuken Chef van de KNVB Campus. Hij heeft ruim dertig jaar ervaring in de keuken en werkte onder andere bij sterrenrestaurants, het Kurhaus en diverse hotels van Bilderberg.

KNVB Campus

Sinds de opening heeft de KNVB Campus in Zeist als thuisbasis gefungeerd van de OranjeLeeuwinnen, die in 2017 in eigen land Europees goud veroverden. “Ook al gaat het maar om kleine verschillen, die extra energie kan net nodig zijn om je tot Europees kampioen te kunnen laten kronen”, aldus Sarina Wiegman, bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal.

Dit trainingscentrum is niet alleen de locatie waar de nationale selecties zich voorbereiden op interlands, op de KNVB Campus draait alles om voetbal. Goede en lekkere voeding is daar een belangrijk onderdeel van. Bondsarts Edwin Goedhart: "Verantwoord eten moet geen straf zijn, anders houdt niemand het vol."

Beter presteren

Scoren met voeding is geschreven voor ouders van voetbaltalenten en voor fanatieke voetballers die zelf beter willen presteren. Maar ook de kantinemedewerker die het eerste elftal een verantwoorde maaltijd wil voorzetten, krijgt genoeg nieuwe ideeën voorgeschoteld.