Beter presteren met een powernap

Word een powernapexpert met het boek ‘De powernapparadox’

Powernappen; in de topsport een geaccepteerde tool, in het bedrijfsleven nog een taboe. Een dutje doen op kantoor wordt soms nog als een teken van luiheid gezien. Uit onderzoek is echter gebleken dat een simpel dutje het fysiek en mentaal herstel een boost geeft. Dat is vooral handig in de middag, wanneer onze biologische klok de after lunch-dip inzet die ons minder scherp maakt. In De powernapparadox laat sportarts Kasper Janssen zien dat een powernap je energie herstelt, maar ook je prestaties verbetert.

Auteur Kasper Janssen heeft zelf gemerkt dat een powernap in verschillende situaties een goede manier kan zijn om even te herstellen. Toen hij in 2011 als sportarts mee was met het Nederlandse team bij het WK turnen in Tokio merkte hij halverwege de finalemiddag dat hij zich minder scherp voelde. “Ik dacht: ik moet nu even rust nemen anders ben ik er straks niet bij als er echt iemand valt.” Vervolgens ging hij tien minuten op de onderzoeksbank liggen om te herstellen.

Korte reset

"Op dat moment heb je voor jezelf besloten: ik heb even pauze verdiend. Je gaat liggen en je laat de vermoeidheid over je heen komen in plaats van er tegen te vechten.” Tien minuten kan dan volgens Janssen al genoeg zijn om te herstellen. “Op het moment dat je in slaap valt word je weer wakker. Het is een hele korte reset, maar dat maakt dat je weer helder bent.” Zo’n kort dutje heeft Janssen in meerdere situaties geholpen om scherp te blijven, zoals bij nachtdiensten. “Of als ik na een feestje nog naar huis moet rijden. Dan doe ik even tien minuten een dutje in de auto om niet knikkebollend achter het stuur te zitten."

"Door gewoon even tien seconden stil te staan en te letten op je ademhaling kun je al voorkomen dat je signalen van je lichaam negeert"

Kasper Janssen

Optimaal presteren

In zijn boek De powernapparadox richt Janssen zich op een breed publiek dat baat kan hebben bij een powernap: sporters, werknemers of ouders van jonge kinderen. “Het boek is voor iedereen die een powernap zou kunnen gebruiken om even te herstellen om daarna weer optimaal te presteren. Kortom: voor mensen die het beste uit zichzelf willen halen.”

Stil staan

Na het lezen van zijn boek ben je zelf een powernapexpert; je weet het verschil tussen slaap, een powernap en een full cycle nap. Janssen geeft tips over hoe je de powernap kunt inzetten voor optimale prestaties in sport en op je werk. Daarnaast creëert het boek meer bewustwording; neem meerdere korte pauzes op een dag om stil te staan bij het stressniveau van dat moment. “Door alle prikkels van de smartphone en het werk ben je constant bezig. Door gewoon even tien seconden stil te staan en te letten op je ademhaling kun je voorkomen dat je signalen van je lichaam negeert. Daardoor kun je vermoeidheid of stress signaleren voor ze jou overnemen.”

Foto: Gaie Uchel / Shutterstock.com