Advies aan ouderen: blijf ondanks hitte bewegen

'Wie op leeftijd is doet er ondanks de hitte goed aan met mate te blijven bewegen'

Het Nationaal Hitteplan is van kracht, temperaturen neigen dezer dagen naar de 40 graden. Zeker kwetsbare groepen zoals ouderen, moeten waken voor verschijnselen van oververhitting en uitdroging. ‘Goed drinken en zo min mogelijk doen’, zou een voor de hand liggend advies kunnen zijn. En toch is dat niet goed, zegt beweegstrateeg René Wormhoudt. “Dit weer betekent niet dat je de hele dag op een stoel voor een ventilator moet gaan zitten.”

Wormhoudt is de grondlegger van het Athletic Skills Model (ASM), het wetenschappelijk model dat de basis vormt voor alle aangepaste beweegvormen van OldStars en veel andere kwalitatieve beweegprogramma’s. OldStars is een programma van het Ouderenfonds in samenwerking met de KNVB en de Eredivisie, dat zich inzet om de sportvereniging volledig ouderenvriendelijk te maken. Veel mensen kennen het OldStars walking football, maar steeds meer partijen zijn betrokken en inmiddels zijn er zeven aangepaste spelvormen waarmee 55-plussers fit en sociaal actief blijven in en rondom de sportvereniging.

'Korte activiteiten in de ‘daluren’ ’

“Wie op leeftijd is doet er goed aan om met de hitte niet stil te gaan zitten voor de ventilator maar, weliswaar aangepast, te blijven bewegen”, legt Wormhoudt uit. “Denk aan korte activiteiten die worden afgewisseld met uitrusten. Wandel bijvoorbeeld in de ‘daluren’ wanneer de zon nog niet zo sterk is. Dus ga in de ochtend een rustig stukje lopen, fietsen of oefeningen doen in de schaduw onder de bomen. En sluit jezelf niet op! Vanzelfsprekend is het flesje water onmisbaar. Kortom: doe minder, maar blijf- met mate- bewegen.”

Dat flesje water is belangrijk voor iedereen die beweegt of sport, maar wat velen niet weten is dat ouderen een afnemende dorstprikkel hebben en daardoor een groter risico lopen op uitdroging en oververhitting. Het Nationaal Ouderenfonds bracht in 2012 al een hitteprotocol uit en adviseert mensen in de omgeving van kwetsbare ouderen tijdens tropische temperaturen een extra oogje in het zeil te houden.

‘We komen altijd samen’

René Wormhoudt, tevens conditie- en hersteltrainer bij het Nederlands Elftal, legde met het ASM niet alleen de basis voor OldStars, hij is ook docent van OldStars Sport en geeft in die rol trainers en begeleiders handvatten om ouderen op een verantwoorde wijze in beweging te brengen, het hele jaar door. Zo wordt OldStars walking football op veel plekken de hele zomer door gespeeld en kent deze geen zomerstop. Hierdoor blijven ouderen elkaar het hele jaar door ontmoeten op de sportvereniging.

Charles Jungschläger (71 jaar) doet mee aan OldStars walking football bij voetbalvereniging Westlandia in Naaldwijk, waar vijftien 60-plussers elke donderdagochtend sinds 2018 aan wandelvoetbal doen. “Wij vinden het belangrijk dat er in de zomer contact blijft tussen de OldStars. Ook al kunnen we niet voetballen door extreem weer zoals nu of in de winter, toch komen we altijd samen voor een bakkie en een gesprek. Zo blijven we bij elkaar betrokken.”

Headerfoto: Mamarazzi – Elsina Sahetapy 2019