Superdoei

Al bijna dertig jaar gaat de UEFA gebukt onder de gesel van huiselijk geweld. De Europese voetbalfamilie wordt al sinds 1990 gechanteerd door topclubs die dreigen met hun eigen competitie. En al gaat de UEFA in haar verlatingsangst nog zo vaak en nog zo diep voor die clubs door de knieën: het is nooit genoeg. Het houdt niet op, niet vanzelf.

Onder de chantage van de topclubs sneuvelde allereerst het geweldige Europacup I-toernooi. Dat knock-out systeem: pure kapitaalvernietiging. De clubs wilden meer wedstrijden, meer geld. En dus baarde de UEFA de geldmachine die Champions League heet, met een prijzenpot van 45 miljoen euro in ‘93-‘94 en 113 miljoen het seizoen daarna. Bij lange na niet voldoende om de geldzucht van de Europese topclubs te stillen. "De plannen voor een Superliga liggen al in de la", dreigde Bayern München-voorzitter Franz Beckenbauer begin 1996 alweer. En Ajax-voorzitter Michael van Praag had daar wel oren naar: "Op zondagmiddag speel ik liever tegen clubs als Anderlecht en Barcelona dan tegen een willekeurige club uit de PTT Telecompetitie."

UEFA door de knieën

Meer wedstrijden, meer geld! De Champions League werd vanaf ’97-’98 uitgebreid naar 24 deelnemers en nu mochten de eerste acht landen op de UEFA-ranglijst een tweede deelnemer inschrijven. Niet genoeg, bij lange na niet genoeg. In juli ‘98 lekten vergevorderde plannen voor een Europese Superliga uit die 1,7 miljard euro zou opleveren voor de clubs. Dat was nog eens andere koek. Ajax mocht zich nog tot de genodigden voor het bal rekenen. Wederom ging de UEFA door de knieën met een uitbreiding van de Champions League naar 32 clubs. Meer wedstrijden, meer geld. Maar het was niet genoeg. Ook de directe plaatsing van de nummers één tot en met vier uit Engeland, Duitsland, Spanje en Italië met ingang van dit seizoen: niet genoeg. En de jaaropbrengst van 3,2 miljard euro die de Champions League dit seizoen genereert… bij lange na niet genoeg. Voor de zoveelste keer dreigen de Europese topclubs een eigen competitie te starten, hun Super League. En ach wat zielig nou: Ajax hoort er niet meer bij.

Super League

Ik zeg: opzouten, liever vandaag dan morgen. Kom maar op met je Super League, je superclubs en je supersterren. De kijkcijfers van de Champions League zijn de laatste jaren al ingestort, niet alleen in Nederland, maar het zal je nog verbazen hoe hard de kijkers gaan wegrennen bij de Super League. Omdat het vermogen om je te identificeren met een club en om partijdig te zijn de kijker is ontnomen. Omdat de meeste voetballiefhebbers er geen zak aan vinden om neutrale toeschouwer te zijn. Omdat het mij, en velen met mij, om het even is of Geld I wint van Geld II of andersom.

Ik voorspel een zeperd. Wat heet: een fiasco dat zijn weerga niet kent. Ik voorspel hangende pootjes. UEFA verman jezelf! Want het houdt niet op, niet vanzelf. Stop die verlatingsangst nu maar eens weg en zwaai maar dag met het handje naar de topclubs. Zeg maar: superdoei!

Foto: Review News / Shutterstock.com