Sporten en bewegen het 'nieuwe normaal in 2022'

Het is 4 januari 2022 en ik zit rustig aan de ontbijttafel. De hond is al uitgelaten, dus ik ben al ruim een uur in beweging geweest. Een goed begin van de dag, een beetje miezer die mij niet deed smelten en vooral die zalige ochtendgeuren opgezogen om de dag energiek te beginnen. Ik realiseer me dat dit voor mij een dagelijks ritueel is, en besef me tegelijkertijd dat niet iedereen deze 'rare' gewoonte heeft. Maar hoe mooi zou het zijn als iedereen zo zijn dag zou beginnen. Hoe veel vitaler zou Nederland er dan eind 2022 voor staan?

Gisteren zijn de eerste versoepelingen van 2022 afgekondigd. Basisscholen en voortgezet onderwijs mogen weer open vanaf 10 januari. Daarnaast mogen kinderen t/m 17 jaar weer tot 20.00 uur sporten in de buitenlucht. Een eerste sprankje hoop voor 2022 is gegeven. Maar waarom alleen voor kinderen de sport open zetten tot 20.00 uur? Was het niet normaal geweest om de sector, die door de politiek in de Tweede Kamer inmiddels als essentieel is betiteld, in zijn geheel tot 20.00 uur open te stellen (in ieder geval om met elkaar te trainen en plezier te maken). De essentiële winkels zijn ook tot 20.00 uur open, dus een gemiste kans door met sport niet hetzelfde te doen. Het lijkt mij dat dit een mooie eerste goede daad van het nieuwe kabinet, dat volgende week geïnstalleerd gaat worden, kan zijn!

Goed recept

Ik zie uit naar 2022. Het moet het jaar worden waarin we laten zien dat we geleerd hebben van de afgelopen jaren. Een jaar waarin we langzaamaan nieuwe routines ontwikkelen om om te gaan met de onzekerheden die ons allemaal treffen. Een jaar waarin alle sportverenigingen, sportscholen, zwembaden, tennisbanen, ijshallen weer opengaan en klaar staan om iedereen met open armen te ontvangen. Een jaar waarin iedereen ook weer de weg naar de sport weet te vinden, omdat we allemaal weten dat een gezonde leefstijl, naast de vaccinaties, een goed recept is om weerstand op te bouwen tegen een onzichtbaar maar o zo aanwezig virus.

Blijvertje

Ik zie ook uit naar 2022 omdat er weer ongelofelijk mooie events in het verschiet liggen. Ik gun het ons, en de evenementenbranche, allemaal dat deze weer in volle glorie plaats kunnen hebben. Van de Olympische en Paralympische Spelen in Beijing tot al die mooie events die op elke sportvereniging plaats hebben. Hoe mooi zou het zijn als die allemaal weer door kunnen gaan. Hoeveel plezier zal ons dat allemaal weer geven. Alleen al de gedachte maakt mij blij. Dat ik weer op de tribune bij een wedstrijd mag zitten. Dat ik weer mag juichen voor mooie prestaties, dat ik weer versteld zal staan van het talent dat er in Nederland rondloopt, dat ik weer in de digitale wachtrij sta om kaartjes te kopen voor Roland Garros, dat ik weer een sponsorloop mag doen voor mijn eigen clubje, dat ik weer mag genieten van de energie die sport mij geeft.

Het geeft mij hoop, dat ik weet hoe veerkrachtig de verenigingen zijn om dit allemaal te realiseren. En deze veerkracht geeft mij energie om daar ook komend jaar een actieve bijdrage aan te leveren. Door zelf te sporten en te bewegen, maar ook door elke dag weer met overtuiging te zeggen dat 'sporten en bewegen het nieuwe normaal is'. Het normaal dat er mede voor moet zorgen dat Nederland het vitaalste land van de wereld wordt, waar iedereen – op zijn of haar eigen manier – actief is en daarmee weerstand opbouwt en er ook nog eens plezier aan beleeft. Allemaal een stapje per dag extra, omdat het leuk is en omdat je er beter van wordt, dan hebben we dat 'nieuwe normaal' snel te pakken in 2022. Laat het maar een blijvertje zijn!