Esports: kansen voor de club!

De aanmeldingen bij sportclubs lopen terug, vooral van jongeren. Hoe kan dat? Een veelgehoorde suggestie is dat het leven van de jeugd zich teveel online afspeelt. Gaming is niet meer weg te denken uit de lifestyle van onze jongste generatie. Waar dat tot voor kort werd gezien als hobby en de associatie met verslaving snel gemaakt werd, blijken esports meer mogelijkheden te bieden dan gedacht, stelt sportpsycholoog Nicky Bosman.

De (top)-sportvariant van gaming, esports, is al jarenlang in opkomst maar heeft vooral de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Met de groei van esports wordt ook de training en talentontwikkeling professioneler. Het blijkt dat de mentale vaardigheden die nodig zijn voor esports sterk overeenkomen met die van de traditionele topsport. Denk aan focus, weerbaarheid en omgaan met tegenslagen. Sterker nog, de competenties waar top-esporters in uitblinken zijn dezelfde die worden getraind in de opleidingen van de marine!

De conclusie lijkt dat gaming helemaal niet zo’n tijdsverspilling hoeft te zijn. Wanneer kinderen begeleid worden in hun game-ervaring kunnen deze uurtjes ontspanning een grote ontwikkelingsmogelijkheid bieden. Samenwerken, leiderschap, communicatie, maar ook besluitvaardigheid, oplossingsgericht denken en reflectief vermogen worden met games op een speelse manier ontwikkeld, passend binnen onze digitale toekomst.

Aansluiting houden met jeugd

Die esports begeleiding wordt op meer en meer plekken in Nederland aangeboden, bijvoorbeeld door H20 in Purmerend. H20 wil het Papendal van de esports worden, waar talentvolle gamers zichzelf kunnen ontwikkelen tot professionele esporters. Er wordt aandacht besteed aan zaken waar alle talent-sportopleidingen zich mee bezighouden, voeding, beweging, slaap en werk-rust balans.

Als ik Mike de Jongh en Matthijs Vink, respectievelijk operationeel manager en medeoprichter esports campus H20, vraag wat de traditionele sportwereld zou kunnen leren van de esports-wereld zeggen ze beide hetzelfde: de aansluiting houden met de jeugd. Inderdaad, uit cijfers van het CBS blijkt dat de clublidmaatschappen tussen 2012 en 2018 zijn teruggelopen van 32% naar 28%. In 2018 is het percentage jongeren dat lid is van een sportvereniging nog steeds twee keer zo groot als het percentage volwassenen, maar de grootste dalende trend is te zien in de leeftijdsgroepen 12 t/m 19 en 20 t/m 34 jarigen, met bijna 10%.

"Misschien kan het succes van esports juist een kans zijn voor traditionele sporten, in plaats van een probleem"

Nicky Bosman

Komt dat door een teveel aan scherm-gerelateerde hobby’s? Dat is moeilijk te zeggen, maar de jongste generatie leeft wel in een snel-veranderende wereld. Een belangrijke reden voor het succes van esports is dat deze zich constant aanpassen aan de behoeften en voorkeuren van hun gebruikers. Door middel van muziek, animatie en steeds nieuwe mogelijkheden blijven jongeren geprikkeld om te onderzoeken. De traditionele sporten zijn daarentegen veel statischer, iets wat voor een generatie die dat niet gewend is een drempel kan zijn om geïnteresseerd te blijven. Misschien kan het succes van esports juist een kans zijn voor traditionele sporten, in plaats van een probleem.

Leren van esports

Er zijn allerlei mogelijkheden voor de 'gamification' van sport, hybride vormen van interactieve games en fysieke beweging. Een goed voorbeeld hiervan is de Zwift wielren-applicatie, waarmee je in je eigen huiskamer een Tour de France etappe kan fietsen. Of Hado, een VR-dodgeball spel, wat je overal ter wereld (tegen tegenstanders van de hele wereld) kunt spelen. Ook voor veel traditionele sporten bestaan hybride varianten, denk aan e-handbal of e-basketbal. Dat biedt kinderen de mogelijkheid om skills te leren die passen binnen de bestaande sporten, op een manier die meer prikkelt. Kinderen kunnen zichzelf zo blijven vernieuwen met gepersonaliseerde uitdagingen, niveau’s en leercurves.

Dus, door het begeleiden van online bestede tijd veranderen die verloren uurtjes achter een scherm in een rijke wereld aan ontwikkelingsmogelijkheden. Daarnaast kunnen de lessen van het succes van eports de traditionele sportclubs een nieuwe invalshoek bieden. Want, gegamed wordt er toch wel - laten we er dan iets positiefs van maken!

Over de auteur

Nicky Bosman is sportpsycholoog (VSPN). Naast het begeleiden van het mentale proces van sporters en andere toppresteerders heeft zij een speciaal plekje in haar hart voor de mentale kant van esports.

Meer weten?

Meer weten over de kansen van gaming en bewegen op lokaal niveau? Kom dan op 9 maart naar Online jaarcongres Gamen en Bewegen. Schrijf je nu direct in voor dit online congres.

Foto: Shutterstock