Een mooie warme sportzomer

Wie denkt aan rustige zomermaanden komt dit jaar in de sport bedrogen uit. Immers, door Corona zijn sommige evenementen enkele maanden tot zelfs een jaar uitgesteld. Dat maakt dat het voor de sportliefhebbers nu een prachtige lange zomer wordt waar van alles te beleven is.

Traditioneel is er ieder jaar de Tour en Wimbledon. Dit jaar een Wimbledon waar de 100 jaar van het Centre Court werd gevierd maar waar ook drie Nederlandse tennissers (Talon Griekspoor, Botic van de Zandschulp en Tim van Rijthoven) het fantastisch deden Dat de Britse journalisten hun namen verbasterden maakte niet uit, hun spel gaf ons allemaal energie. De Tour de France is nog in volle gang. Daar hebben we Nederlanders die goed koersen (zeker de sprinters doen het goed), maar ook een Nederlandse ploeg (Jumbo Visma) die voor het nodige spektakel zorgt, door met een zeer sterk ploegenspel de concurrentie haar wil op te leggen.

Ook de Formule 1, met Max Verstappen, gaat in de zomermaanden onverstoorbaar door. Max doet het goed, de auto werkt niet altijd mee, maar zelfs dan lukt het hem nog om ruim in de punten te rijden. Maar deze zomer is er nog veel meer. De hockeydames strijden om een WK-titel, deels in eigen land en voor de beslissende fase in Spanje. Er is het EK voetbal voor vrouwen, het WK jeugdzeilen in Scheveningen, de Haarlemse Honkbalweek, het EK Petanque, het Europees Jeugd Olympisch Festival in Banska Bystrica en last but not least de World Games in Birmingham (USA).

EK Petanque

Ik zou twee van deze fantastische evenementen graag wat nader duiden. Allereerst het EK Petangue dat woensdag 13 juli is gestart in Den Bosch. Ze hebben daar in Brabant weer groots uitgepakt. Ruim twee jaar geleden deden ze dit voor het EK Handboogschieten. Dit keer is de Parade omgetoverd tot het strijdtoneel voor petanque. Een toneel dat veel van de deelnemers niet gewend zijn, want meestal vinden de Europese Kampioenschappen op een achteraf locatie plaats. En omdat er altijd met een dak boven het hoofd gespeeld moet worden, is dat vaak in oude loodsen. De Parade in Den Bosch, met de Sint Jan die er bovenuit torent, is voor de deelnemers een adembenemend mooi plaatje.

De afgelopen weken hebben alle wijken in Den Bosch al kennis gemaakt met petanque. Er is in de wijken gestreden om de overwinning op de wijktoernooien. Daarna mochten alle wijkwinnaars op de Parade uitmaken wie de beste was. Ik sprak een trotse burgemeester, die zei dat dit de evenementen zijn waar hij blij van wordt. "Zo’n evenement heeft impact op heel Den Bosch, het geeft mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, zo maken we door sport de stad een beetje beter. Een dergelijk evenement gebruiken om de contacten tussen de Boschenaren te versterken, draagt dan ook zeker bij aan ons project 'één tegen eenzaamheid'". Woensdag is het evenement gestart, de locatie is fantastisch, de sfeer is fantastisch, het weer is goed; alle ingrediënten voor een mooi spektakel. En voor de deelnemers een evenement om nooit meer te vergeten! Het organiseren van evenementen waar iedereen blij van wordt: waar een klein land groot in kan zijn!

World Games

En dan de World Games in Birmingham USA; na de Olympische en Paralympische Spelen het grootste multisport event in de wereld. Op de World Games worden sporten beoefend die geen olympische status hebben of een minder groot internationaal bereik hebben. Een paar voorbeelden: korfbal, inline-skating, Sumo worstelen, bowlen, powerliften, handboogschieten (compound), freerunning, touwtrekken, Aikido, dansen en zo kan ik nog wel even doorgaan. En het mag dan zo zijn dat het internationaal iets minder groot is, het doet aan de kwaliteit en de ambitie van de sporters niet af. Zij trainen er allemaal hard voor en dus zijn de wedstrijden van wereldklasse!

"De World Games is zo’n podium waar je meer kan zien dan de 'traditioneleæ sporten. Het zou mooi zijn als dat ook op de televisie te volgen is!"

Anneke van Zanen - Voorzitter NOC*NSF

Het is best vreemd dat wij dit evenement zo slecht kennen in Nederland. In onze buurlanden (Duitsland, België, Engeland) wordt in de media veel meer aandacht aan besteed en worden er wedstrijden live uitgezonden. Hoe mooi zou het zijn als wij ook van deze sporten kunnen genieten. Veel mensen beoefenen deze sporten al actief, dus zij kunnen hun inspiratiebronnen in actie zien en anderen kunnen hierdoor geïnspireerd raken. Vanuit NOC*NSF kan ik dit alleen maar toejuichen. Wij streven ernaar om in 2032 het sportiefste land van de wereld te zijn. Dat kunnen we alleen bereiken als iedereen weet en ziet wat er allemaal kan als je wilt sporten of bewegen. Zo moedigen we mensen aan om sporten uit te proberen en in beweging te komen. De World Games is zo’n podium waar je meer kan zien dan de ‘traditionele’ sporten. Het zou mooi zijn als dat ook op de televisie te volgen is!

Ik ga in ieder geval een zomer lang genieten en inspiratie opdoen voor het tweede half jaar. En met zoveel sport is dat niet moeilijk! Wat gaat u volgen of nog beter: hoe blijft u in beweging deze zomer?